Ilyen lesz a befejezett Sagrada Família – videó

Több mint 130 éve épül Barcelona és egész Spanyolország leglátogatottabb nevezetessége, a Sagrada Família templom. Most egy csodálatos videón megnézheted, hogy építik fel a további tornyokat, köztük a legmagasabb főtornyot, a központi kupolát és a homlokzatot. 

Ilyen lesz a befejezett Sagrada Família

Sagrada Família építésének rövid története

Az épület alapkövét 1882-ben fektették le, Antonio Gaudí építész egy év múlva vette át a munkálatokat, amelyeknek a megszállottjává vált. Mindent újra és újra áttervezett, 1910-től pedig felhagyott egyéb munkáival, életét teljességgel a Sagrada Famíliának szentelte. Szinte remetekén élt a templomban. 1926. június 10-én bekövetkezett halálakor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

A Sagrada Família ma a világon az egyetlen még épülő műemlék, évente körülbelül hárommillió látogatót vonz. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították.

A Sagrada Família 130 éves építését sok tényező hátráltatta. A tervező, Antoni Gaudi halála után az építkezés egyházi kézben volt és pénz hiány miatt sokáig nem haladt. Sőt az építésért felelős egyházi alapítvány 2018-ig hivatalos engedély nélkül folytatta az építkezést.

2018-ben aztán felcsillant a remény, hogy végre elkészülhet a nagy mű. Barcelona városa és az alapítvány két évig tartó tárgyalás után megállapodást kötött az építés folytatására. 2019-ben ki is adták az építési engedélyt. Az egyházi alapítvány nem kevesebb, mint 4,6 millió eurót (1,4 milliárd forint) fizetett az önkormányzatnak az engedélyért, amely tartalmazza az építési adót és az illetéket is. Ezen felül tíz év alatt 36 millió eurót (több mint 11,5 milliárd forint) fizetnek a városnak.

A befejezést 2026-ra, megálmodója, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára tervezték, úgy, hogy az aprólékos díszítő munkálatokból valószínűleg még későbbre is marad. Az időközben kialakult koronavírus járvány miatt az eredeti terv valószínűleg nem lesz tartható.

Az engedély 172 méterben maximálta az épület magasságát és 41 ezer négyzetméterben összterületét. A város a befolyt pénzből 22 millió eurót fordít a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen föld alatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. A többi pénzt a Sagrada Família közvetlen környezetének városfejlesztésére és a környék takarítására, rendben tartására költik.

2021. december 8-án újabb mérföldkőhöz érkezett a több mint száz éve készülő Sagrada Família építése. A Szeplőtelen fogantatás ünnepén ünnepélyes szentmisével avatták fel a második legmagasabb tornyot, a Szűz Mária tornyát.

Ilyen lesz a befejezett Sagrada Família

Az alábbi csodálatos videó helikopteres felvételeket és számítógépes animációkat ötvözve mutatja be a tervezett munkákat és befejezett Sagrada Família épületét.

További látnivalók Barcelonában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük