Felavatták a Sagrada Família Szűz Mária tornyát

2021. december 8-án újabb mérföldkőhöz érkezett a több mint száz éve készülő Sagrada Família építése. A Szeplőtelen fogantatás ünnepén ünnepélyes szentmisével avatták fel a második legmagasabb tornyot, a Szűz Mária tornyát. 

Sagrada Família Szűz Mária tornya

Sagrada Familia Szűz Mária tornya csúcsdísszel – Fotó: Joan Valls/Urbanandsport/AFP

Felavatták a Sagrada Família Szűz Mária tornyát

A Szent Család-templom (katalánul Sagrada Família), teljes nevén A Szent Család engesztelő temploma építése 1882-ben kezdődött a legnagyobb katalán építész, Antoni Gaudí tervei alapján.

Antoni Gaudí (1852-1926) fő művének tekintette a templomot. 1910-től felhagyott az egyéb munkáival és mindent újra és újra áttervezett. Remeteként élt az építkezésen és maga gyűjtötte a pénzt a költségekre. Pénz hiány miatt valószínű sosem tudta volna megvalósítani grandiózus tervét, de 1926-ban bekövetkezett haláláig mindent megtett, hogy álma valóra váljon.

1926. június 7-én elgázolta egy villamos és három nap múlva meghalt. Június 12-én temették el pápai engedéllyel a Sagrada Família kriptájába.

Az építkezés az eredeti tervek alapján a napjainkban is halad, elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz. A munkálatokat hátráltatja a tervek összetettsége és a pénzhiány.

Sagrada Família tornyai

Gaudí úgy tervezte a templomot, hogy a város bármelyik pontjáról látható legyen, kiemelkedjen a többi épület közül. A templomhoz 18 tornyok tervezett, 12 az apostolok, 4 az evangélisták tiszteletére lesz szentelve. Jézus és Szűz Mária tiszteletére szintén készül egy-egy torony.

A tornyok különböző magasságúak. A külső Születés tornyai 98 méteresek, míg a középső Szenvedés tornyok 107 méteresek.

Az apostolok tornyai püspöki pásztorbotra emlékeztetnek. A torony arany keresztjén megjelenik apostol, mint védőszent neve. Néhány tornyot keskeny kőhidak kötnek össze.

A bazilika fő tornya a Jézus-torony, amely a tervek szerint az összes többi fölé emelkedik majd. 170 méteres magasságával magasabb lesz a jelenlegi legmagasabb templomtoronynál, az ulmi székesegyház tornyánál. A magasság meghatározásánál fontos vaolt, hogy ne legyen magasabb a környező hegyeknél, hogy az ember műve ne magasodjon Istené fölé.

Sagrada Família Szűz Mária tornya

A szecessziós stílusban épült templom 18 tervezett tornyából most a kilencediket avatták fel. A Szűz Máriáról elnevezett torony a tervező, Antoni Gaudí kriptája fölött magasodik. 138 méterével jelenleg ez a legmagasabb, a Jézus-torony meglépülte után ez lesz a második legmagasabb torony.

A torony tetejét 12 ágú csillag díszíti, rozsdamentes acélkeretbe foglalt üvegből készült, súlya 5,5 tonna, átmérője 7,5 méter. Elkészítésének költsége 1,5 millió euró (548 millió forint) volt.

A torony 2021. december 8-i avatásán szentmisét celebráltak, amelyen levetítették Ferenc pápa videóüzenetét is. A pápa szólt a szeret, a testvériség és a figyelem hétköznapi gesztusainak fontosságáról a hátrányos helyzetben lévők felé. Továbbá figyelmeztetett a kiváltságos helyzetben lévők szerepére és a társadalmak felelősségére a szegények és a kirekesztettek helyzetének javításában.

Az új torony átadásával a város jelképének számító székesegyház 75 százalékos készültségű. Pár évvel ezelőtt még úgy tervezeték, hogy a Gaudí halálának századik évfordulójára, 2016-ra befeleződik az építkezés. A COVID19 azonban ezt is hátráltatta. A jelenlegi tervek szerint befejezése 2032-re várható, 150 évvel azután, hogy letették az alapkövet.

Szűz Mária torony felavatása – videó

A torony ünnepélyes avatásáról pár perces videó is készült, amit az alábbi videóban megtekinthetsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük