Ezek lettek Európa kulturális fővárosai 2022-ben

1985 óta évente megválasztják Európa kulturális fővárosát. A kiválasztott város vagy városok lehetőséget kapnak a kulturális életük és fejlődésük bemutatására. Az Európa kulturális fővárosai cím büszke tulajdonosai 2022-ben a litvániai Kaunas, a luxemburgi Esch és a szerbiai Újvidék. 2023-ban újra egy magyar városra szegeződik majd a figyelem.

Litvánia

Európa kulturális fővárosai 2022-ben

Az Európa kulturális városa programot Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa. Már az induláskor igen sikeres és népszerű volt.

1999-ben átnevezték a programot Európa kulturális fővárosa névre. 2000-től nemcsak egy várost választanak, hanem többen osztozhatnak a címen. 2000-ben rögtön kilenc fővárost választottak.

A 2000-es évek közepétől lehetőséget biztosítanak arra is, hogy ne csak uniós tagállam nyerje el a címet. Az unió tanácsa egy nem EU-tag városnak is odaítélheti, amennyiben ezt a javaslatot a Tanácsban egyhangúlag támogatják.

2020-2021 években Fiume (Rijeka) Horvátországból és Galway Írországból viselte a címet.
Horvátországban kilenc város, köztük Eszék indult az Európa kulturális fővárosa címért. Végül Rijeka kapta meg a lehetőséget.

Európa kulturális fővárosai 2022-ben:

Magyar városok az Európa kulturális fővárosai versenyben

Pécs – Európa kulturális fővárosa 2010-ben

Magyar város először 2010-ben viselhette az Európa kulturális fővárosa címet, amit már 2006-ban odaítéltek, hogy legyen elég idő a felkészülésre. 2010-ben a Baranya megyei megyeszékhely, Pécs mellett ekkor a németországi Essenre és törökországi Isztambul irányult nagyobb figyelem.

A 2004. december 31-ei határidőig tizenegy magyar város adott be pályázatot: Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém. Első körben Eger, Miskolc, Pécs, Budapest, Debrecen, Győr és Sopron jutott tovább. Végül Pécs nyerte, a második helyezett Miskolc, a harmadik Debrecen lett. Így Pécs került a nemzetközi zsűri elé.

Pécs négy fejlesztési kulcsprojekttel készült az eseményre:

  • Kodály Központ (korábbi nevén Pécsi Konferencia- és Koncertközpont),
  • Zsolnay Kulturális Negyed,
  • Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (Kaptár), valamint
  • Közterek és parkok újjáélesztése.

Pécs mellett még a németországi Essen és Isztambul volt 2010 hivatalos fővárosa.

Zsolnay Kulturális Negyed

Veszprém – Balaton – Európa kulturális fővárosa 2023-ban

2019-ben dőlt el, hogy 2023-ban a Balatonnal kiegészült Veszprém mutathatja meg magát Európának. A kiválasztás menetéről és Veszprém pályázatáról már írtam, így nem ismerném önmagam.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük