Ljubljanai vár (Ljubljanski grad) – Szlovénia

A szlovén főváros meghatározó látnivalója a Várhegyen magasodó Ljubljanai vár (Ljubljanski grad) a hozzátartozó Szent György-kápolnával és őrtoronnyal. Valószínűsíthetően a 11. században építették védelmi céllal. Napjainkban kulturális helyszínként használják. Már csak az óvárosra nyíló gyönyörű panoráma miatt is érdemes felkeresni.

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad)

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad)

A ljubljanai Várhegyen már az őkorban is állt egy erődítmény. Az első ljubljanai vár egy fából és kőből készült erődítmény lehetett, amelyet a 11. században építettek. Majd az évszázadok alatt folyamatosan átépítették, bővült. Egy 1256-os oklevél a ljubljanai várat a karniolai uralkodók (latin : castrum capitalis) legfontosabb váraként említi. 1270-ben II . Ottokár cseh király hódította meg. 1278-ban, Ottokar veresége után Habsburg Rudolf birtokába került.

Mai körvonalait a 15. században nyerte el. Az előző várat szinte teljesen lebontották, és teljes fallal és a bejáratánál tornyokkal újjáépítették. A bejárathoz felvonóhidat is helyeztek. Ekkor épült a Szent György-kápolna is.

Az épületek többsége azonban a 16. és 17. századból származik. Ebben az időben a fő rendeltetése az volt, hogy megvédje a birodalmat az oszmán invázió és a parasztlázadás ellen.

Ljubljana városát és a várat 1797-ben, majd 1809-ben ismét megszállta a francia hadsereg, ekkor a kastélyt laktanyaként és katonai kórházként használták. 

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad)

A kastély kilátója volt az őrhely, ez 1848-ból származik. A 19. században börtöncellákat alakítottak ki a a vastag falak által védett helyiségekben. Egy ideig első miniszterelnökünk, gróf Batthyány Lajos is raboskodott itt 1849-ben, emlékét magyar nyelvű emléktábla is őrzi az óratoronyban.

Pálos Tibortól két fotót is kaptunk a Batthyány Lajos emlékhelyről.

 

Batthyány Lajos emlékhely a Ljubljanai várban

 

Batthyány Lajos emlékhely a Ljubljanai várban

 

1905-ben a várat az Önkormányzat megvásárolta, hogy egy városi múzeumot alakítsanak ki benne. Ez meghiúsult, végül szegény családokat költöztettek be. A lakók egészen 1963-ig tartózkodtak ott, ekkor kezdődtek meg a kastély felújításának előkészületei.

A várhegyi erődítmények maradványait az 1930-as években a szlovén építész, Jože Plečnik tervei alapján alakították át.

Az erőd ötszög alakú,  tágas udvarán szabadtéri színpad, étterem, kávézó, információs központ és még játszótér is található. Több kiállítást is megtekinthetünk. A torony alsó szintjén 3 D-s filmet nézhetünk meg a város történelméről és fejlődéséről. A régi lőporraktárban a Szlovén történelem állandó kiállítása tekinthető meg.

Érdemes megnézni az eredetileg gótikus, de később barokkizált Szentgyörgy-kápolnát is. 

A kastély udvara és épületei kulturális eseményeknek, esküvőknek, koncerteknek, színházi rendezvényeknek, kiállításoknak, kongresszusoknak és protokoll fogadásoknak ad otthont. 

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad)

A várhoz gyalogosan is felkapaszkodhatunk a piac mögötti kis utcából indulva. A Várhegy gondozott szerpentin ösvényein kellemes sétával érjük el az erődítményt. Választhatjuk a 2006-ban épült siklót is, ami a piac mögött fekvő Krekov trg-on álló színház épületének jobb oldalától indul.

A város címerében a vár látható, a tetején egy sárkánnyal.

Nagyon köszönöm a fotókat Pálos Tibornak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × négy =