Ljubljanai vár (Ljubljanski grad) – Szlovénia

A szlovén főváros meghatározó látnivalója a Várhegyen magasodó Ljubljanai vár (Ljubljanski grad) a hozzátartozó Szent György-kápolnával és őrtoronnyal. A várat valószínűsíthetően a 11. században építették védelmi céllal. 1849-ben egy rövid ideig a várban raboskodott első miniszterelnökünk, gróf Batthyány Lajos. Emlékét magyar nyelvű emléktábla őrzi az óratoronyban. A Ljubljanai várat napjainkban kulturális helyszínként használják. Az óvárosra nyíló gyönyörű panoráma miatt is érdemes felkeresni.

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad)

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad) története

A ljubljanai Várhegyen már az őkorban is állt egy erődítmény. Az első ljubljanai vár egy fából és kőből készült erődítmény lehetett, amelyet a 11. században építettek. Majd az évszázadok alatt folyamatosan átépítették, bővült. Egy 1256-os oklevél a ljubljanai várat a karniolai uralkodók (latin : castrum capitalis) legfontosabb váraként említi. 1270-ben II . Ottokár cseh király hódította meg. 1278-ban, Ottokar veresége után Habsburg Rudolf birtokába került.

Mai körvonalait a 15. században nyerte el. Az előző várat szinte teljesen lebontották, és teljes fallal és a bejáratánál tornyokkal újjáépítették. A bejárathoz felvonóhidat is helyeztek. Ekkor épült a Szent György-kápolna is.

Az épületek többsége azonban a 16. és 17. századból származik. Ebben az időben a fő rendeltetése az volt, hogy megvédje a birodalmat az oszmán invázió és a parasztlázadás ellen.

Ljubljana városát és a várat 1797-ben, majd 1809-ben ismét megszállta a francia hadsereg, ekkor a kastélyt laktanyaként és katonai kórházként használták. 

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad)

Batthyány Lajos emlékhelye a Ljubljanai várban

A kastély kilátója volt az őrhely, ez 1848-ból származik. A 19. században börtöncellákat alakítottak ki a vastag falak által védett helyiségekben. Egy ideig első miniszterelnökünk, gróf Batthyány Lajos is raboskodott itt 1849-ben, emlékét magyar nyelvű emléktábla is őrzi az óratoronyban.

Pálos Tibortól két fotót is kaptunk a Batthyány Lajos emlékhelyről.

 

Batthyány Lajos emlékhely a Ljubljanai várban

 

Batthyány Lajos emlékhely a Ljubljanai várban

Ljubljanai vár a 20. században

1905-ben a várat az Önkormányzat megvásárolta, hogy egy városi múzeumot alakítsanak ki benne. Ez meghiúsult, végül szegény családokat költöztettek be. A lakók egészen 1963-ig tartózkodtak ott, ekkor kezdődtek meg a kastély felújításának előkészületei.

A várhegyi erődítmények maradványait az 1930-as években a szlovén építész, Jože Plečnik tervei alapján alakították át.

Ljubljanai vár kiállításai és látogatása

Az erőd ötszög alakú,  tágas udvarán szabadtéri színpad, étterem, kávézó, információs központ és még játszótér is található. Több kiállítást is megtekinthetünk. A torony alsó szintjén 3 D-s filmet nézhetünk meg a város történelméről és fejlődéséről. A régi lőporraktárban a Szlovén történelem állandó kiállítása tekinthető meg.

Érdemes megnézni az eredetileg gótikus, de később barokkizált Szentgyörgy-kápolnát is. 

A kastély udvara és épületei kulturális eseményeknek, esküvőknek, koncerteknek, színházi rendezvényeknek, kiállításoknak, kongresszusoknak és protokoll fogadásoknak ad otthont. 

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad)

A várhoz gyalogosan is felkapaszkodhatunk a piac mögötti kis utcából indulva. A Várhegy gondozott szerpentin ösvényein kellemes sétával érjük el az erődítményt. Választhatjuk a 2006-ban épült siklót is, ami a piac mögött fekvő Krekov trg-on álló színház épületének jobb oldalától indul.

A vár a város címerében is látható, a tetején egy sárkánnyal.

Nagyon köszönöm a fotókat Pálos Tibornak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük