Luxemburg látnivalói: Európa legnagyobb miniállama

Luxemburg amilyen kicsi, olyan változatos és érdekes. A lankás folyóvölgyeivel, erdős hegyeivel, történelmi borvidékeken magasodó ódon várkastélyaival igazi kis gyöngyszem. A festői elhelyezkedésű fővárosa, Luxembourg bankoktól és irodaházaktól zsúfolt, nyüzsgő nagyvárosnak tűnik, de csupán 80.000 lakosa van. Vegyük sorra, melyek Luxemburg látnivalói!

Vianden Luxemburg

Vianden vára a hegyekben

Luxemburg látnivalói

A csupán 2.586 négyzetkilométer területű országban alig több mint 400.000 ember él. Hivatalos nyelve francia és a német, valamint 1984 óta a luxemburgi is, ami tulajdonképpen a német helyi dialektusa. Államformája nagyhercegség.

A Napóleoni  háborúkat lezáró bécsi konferencia 1815-ös határozata hozta létre az államot, de a nagyhercegi címet I. Vilmos holland királynak adták. Függetlenségét 1890-ben nyerte el, amikor Adolf nassaui herceg örökölte a nagyhercegi címet és megalapította a mai napig uralkodó Nassau-Weilbourg dinasztiát.

Luxembourg, a főváros

A legtöbb látogató csak a fővárost, Luxembourgot, Európa egyik pénzügyi központját látogatja meg. Ez az írásmód nem elírás, az ország nevét Luxemburgnak írjuk, míg a hercegség székhelyének nevébe bekerül egy “o” betű is.

A főváros két magasan fekvő részét az Adolphe híd köti össze, alatta a mélyen elterülő völgyben kanyarog a Petrusse folyócska. Főbb látnivalói: nagyhercegi palota, a Notre-Dame székesegyház és a kazamaták.

Luxembourg

Luxembourg

Vianden kastély

A legnépszerűbb vidéki célpont Vianden középkori várkastélya a hegyekben . A hegytetőn álló Vianden kastély a 11. és 14. század között épült, ma középkori történelmi kiállítás működik benne. A közvetlenül a német határ mellett található Vianden kastély egyike a legszebb és legnagyobb román és gótikus stílusú feudális rezidenciáknak.

Schengen

Schengen, a kis bor termelő városka a Mosel folyó völgyében terül el, közvetlenül a luxemburgi-német-francia hármas határnál. Itt, egy hajón írták alá 1985-ben a Benelux államok, Franciaország és az akkori Nyugat-Németország a határaik fokozatos megszüntetését előkészítő megállapodást. 

Említést érdemel továbbá a Clerveaux apátság.

A híres Remich (Mosel-völgyi szőlők) és a “Kis-Svájc”-nak hívott hegyi kiránduló útvonalak  is kellemes kikapcsolódást ígérnek.

Luxemburg

Történelmi borvidék Luxemburgban

2020. március 1-én a világon elsőként Luxemburg ingyenessé tette a tömegközlekedést. Érdemes kiváltani a Luxemburg kártyát is, ami több látnivalóhoz is ingyenes belépést biztosít.

Az árak általában jóval a nyugat-európai átlag fölött vannak, de például a benzin olcsóbb, mint a környező országokban.

A fővárosban ingyen városi wifire is kapcsolódhatunk, csupán a telefonszámunkat kell megadni, amire SMS-ben elküldik a kapcsolódáshoz szükséges kódot. Teszteltem, szuperül működött.

Kedves, élhető kis ország, ahol különböző kultúrák békésen megélnek egymás mellett. Pár napos látogatást megér.

További olvasnivalók hasonló témában

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük