Luxemburg látnivalói: Európa legnagyobb miniállama

Luxemburg amilyen kicsi, olyan változatos és érdekes. A lankás folyóvölgyeivel, erdős hegyeivel, történelmi borvidékeken magasodó ódon várkastélyaival igazi kis gyöngyszem. A festői elhelyezkedésű fővárosa, Luxembourg bankoktól és irodaházaktól zsúfolt, nyüzsgő nagyvárosnak tűnik, de csupán 80.000 lakosa van. Vegyük sorra, melyek Luxemburg látnivalói!

Vianden Luxemburg

Vianden vára a hegyekben

Luxemburg látnivalói

A csupán 2.586 négyzetkilométer területű országban alig több mint 400.000 ember él. Hivatalos nyelve francia és a német, valamint 1984 óta a luxemburgi is, ami tulajdonképpen a német helyi dialektusa. Államformája nagyhercegség.

A Napóleoni  háborúkat lezáró bécsi konferencia 1815-ös határozata hozta létre az államot, de a nagyhercegi címet I. Vilmos holland királynak adták. Függetlenségét 1890-ben nyerte el, amikor Adolf nassaui herceg örökölte a nagyhercegi címet és megalapította a mai napig uralkodó Nassau-Weilbourg dinasztiát.

Luxembourg, a főváros

A legtöbb látogató csak a fővárost, Luxembourgot, Európa egyik pénzügyi központját látogatja meg. Ez az írásmód nem elírás, az ország nevét Luxemburgnak írjuk, míg a hercegség székhelyének nevébe bekerül egy „o” betű is.

A főváros két magasan fekvő részét az Adolphe híd köti össze, alatta a mélyen elterülő völgyben kanyarog a Petrusse folyócska. Főbb látnivalói: nagyhercegi palota, a Notre-Dame székesegyház és a kazamaták.

Luxembourg

Luxembourg

Vianden kastély

A legnépszerűbb vidéki célpont Vianden középkori várkastélya a hegyekben . A hegytetőn álló Vianden kastély a 11. és 14. század között épült, ma középkori történelmi kiállítás működik benne. A közvetlenül a német határ mellett található Vianden kastély egyike a legszebb és legnagyobb román és gótikus stílusú feudális rezidenciáknak.

Schengen

Schengen, a kis bor termelő városka a Mosel folyó völgyében terül el, közvetlenül a luxemburgi-német-francia hármas határnál. Itt, egy hajón írták alá 1985-ben a Benelux államok, Franciaország és az akkori Nyugat-Németország a határaik fokozatos megszüntetését előkészítő megállapodást. 

Említést érdemel továbbá a Clerveaux apátság.

A híres Remich (Mosel-völgyi szőlők) és a „Kis-Svájc”-nak hívott hegyi kiránduló útvonalak  is kellemes kikapcsolódást ígérnek.

Luxemburg

Történelmi borvidék Luxemburgban

2020. március 1-én a világon elsőként Luxemburg ingyenessé tette a tömegközlekedést. Érdemes kiváltani a Luxemburg kártyát is, ami több látnivalóhoz is ingyenes belépést biztosít.

Az árak általában jóval a nyugat-európai átlag fölött vannak, de például a benzin olcsóbb, mint a környező országokban.

A fővárosban ingyen városi wifire is kapcsolódhatunk, csupán a telefonszámunkat kell megadni, amire SMS-ben elküldik a kapcsolódáshoz szükséges kódot. Teszteltem, szuperül működött.

Kedves, élhető kis ország, ahol különböző kultúrák békésen megélnek egymás mellett. Pár napos látogatást megér.

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük