Veszprém-Balaton lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

Ugyan egy év eltelt már a kihirdetés óta, de azt hiszem még nem vagyok elkésve, hogy most írok az örömhírről: Veszprém-Balaton lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa.

Veszprém, Veszprém-Balaton lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

Mi az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés? 

Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés 1985-ben indult. Mára az egyik legnagyobb és legismertebb európai kulturális projekt és az Európai Unió egyik legelismertebb programja. A projekt célja, hogy az európai polgárok többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, megcsodálják közös történelmünk emlékeit, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát, és átéljék az európai összetartozás érzését.

Hazánkból elsőként, 2010-ben Pécs nyerte el a megtisztelő címet. A másik város pedig 12 milliós török Isztambul volt. A baranyai megyeszékhely nagyon jól teljesített, a rengeteg kulturális program több száz ezer turistát vonzott a városba.

2019-ben Matera (Olaszország) és Plovdiv (Bulgária) volt Európa Kulturális Fővárosa. 2020-ra a stafétát Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország) részére adják át. 2021-ben Elefszína (Görögország), Temesvár (Románia) és Újvidék (a címre uniós tagjelölt országként pályázó Szerbia) verseng a turisták kegyeiért. 2022-ben Kaunas (Litvánia) és Esch-sur-Alzette (Luxemburg) osztozik majd a címen. Ebbe a sorba kerül tehát Veszprém, amelyre 2023-tól irányul majd a fokozott figyelem.

Hogy történt a kiválasztás?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017 februárban tette közzé a pályázati felhívást. A címre pályázó települések pályázatának elbírálása két fordulóban zajlott. A 2018 februárjában tartott előválogatáson a jelentkező hét város – Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém – közül végül Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább. A három település 2018 novemberéig kiegészíthette pályázatát. 

A benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, 12 tagú testület tekintette át. A szakértők közül kettőt az illetékes magyar hatóságok, tízet pedig az Európai Unió intézményei és szervei (az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a Régiók Bizottsága) jelöltek a testületbe. A testület a 2018. december 14-én Budapesten megrendezett ülésen hirdette ki a győztest: Veszprém-Balaton.

Veszprém-Balaton 2023 (VEB 2023)

Péccsel ellentétben Veszprém nem egyedül érdemelte ki a kultúra fővárosa rangot. A pályazatukba a környező régiót is bevonták. Fontos hangsúlyt helyeztek a Bakonyra és a Balaton-felvidékre.

Az elkövetkező két évben rengeteg munka vár rájuk. Kiválasztották az arculatot és 20 fő csapat azon dolgozik, hogy a nyertes pályázati anyagukat programmá formálják.

Elindult a Veszprém-Balaton 2023 hivatalos honlap is, ahol folyamatosan követhető a projekt állása és hírlevél feliratkozási lehetőség is van.

Veszprém, a Királynék Városa – Imagefilm 2019

Köszönöm a megosztásokat!
  • 269
  • 7
  •  
  •  
  • 269
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük