Fóti templom – Szeplőtelen fogantatás templom

A fóti templom – teljes nevén a Szeplőtelen fogantatás templom Fóton – a magyar romantikus építészet legkiemelkedőbb egyházi épülete. A terület földesura, Gróf Károlyi István 1845-ben adott megbízást a régi templom átépítésére és családi pantheonnal való kibővítésére a még pályája elején álló Ybl Miklósnak. A remekműnek ma is csodájára járnak. 

fóti templom

Fóti templom története

A Pest megyei Fót megismertebb látnivalója a Gróf Károlyi István által építtetett Szeplőtelen fogantatás templom, amit a budapesti Vigadó mellett a magyar romantikus építészet legszebb alkotása.

Gróf Károlyi István (1791-1881) neve onnan is ismerős lehet, hogy az 1838-as nagy pesti árvíz után 1840-ben megalapította Új-Megyer néven Újpest községet. Tette mindezt azért, hogy a főváros lakóin segítsen, kedvezményekkel ösztönözze a Duna melletti területen való letelepedést. Pár évig Rómában élt, majd lányának, Erzsébetnek, majd második feleségének, gróf Esterházy Franciskának a halála után, 1844-ben visszaköltözött Fótra.

Fóti templom

A mai templom helyén kétboltszakaszos, egyhajós, íves szentélylezárású egytornyú barokk templom állt. Ennek átépítését és pantheonnal való kibővítését, valamint iskola és plébánia építését rendelte meg Ybl Miklóstól. Az első tervek szerint a korábbi templom tornyának és hajójának felhasználásával két új torony és új szentély épült volna a templomhoz. 

A második terven a templom szentélyét félköríves apszis zárja le, nyolcszögletű toronnyal. A mauzóleum a templom egyik oldalán helyezkedett volna el, ami a baloldalon álló plébániával együtt árkádokkal csatlakozott volna a templomhoz. Az asszimmetrikus elrendezést végül elvette Ybl.

Szeplőtelen fogantatás templom Fót

A végleges változatban a mauzóleum a templomhajó alá került, a régi templomot lebontották. A templom két oldalán szimmetrikusan kapott helyet az iskola és a plébánia. A plébánia és iskola már 1845-ben elkészült.

A templom építése azonban 1848 nyarán félbeszakadt, mert Károlyi a szabadságharcban való részt vételéért kétévi várfogságra kényszerült. Az építkezés 1851–ben folytatódott. 1855. december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás napján szentelték fel

Szeplőtelen fogantatás templom nevezetességei

A gyönyörű fóti templom kétoldalán szimmetrikusan áll a plébánia és az iskola épülete. A háromhajós bazilikális elrendezés, a főhajónál rövidebb két mellékhajó, a kripta feletti emelt szentély a német román kori templomokra emlékeztet.

A négytornyos templom homlokzatát a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra díszíti. A kapu fölötti félköríves timpanon domborműve a három királyokat dicsőíti.

A bejárat két oldalán Szent István és Szent László királyunk szobra áll.

A középhajó kazettás mennyezettel és aranyozott gerendázattal díszített. A freskókkal díszített szentélybe márványlépcsőn juthatunk fel. A főoltár festményén Szeplőtlen Szűz Mária látható.

A bal mellékhajóban a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldalban Szent Franciskát láthatjuk. A legenda szerint ezen a képen gróf Károlyi Istvánt és családját örökítette meg a festő, Karl von Blaas.

Szeplőtelen fogantatás templom Fót

A templom művészileg legértékesebb alkotását az altemplom sírkápolnájában, Károlyi István és családtagjainak sírhelyén találjuk. A fekete márványoltárt Gaetano Bianchini különleges márványberakásos intarziája díszíti.

A jobboldali torony alatti kápolnában Szent Lucentius vértanú ereklyéjét őrzik. Az erekélyét IX. Piusz pápa ajándékozta a templomnak, Károlyi István hitért és a művészetekért tett áldotaos munkájáért.

Az orgonát a kor egyik leghíresebb orgonaépítője, osztrák Ludwig Mooser készítette. Alkotórészei hét másik – köztük az esztergomi bazilika részére építendő orgona alkatrészeivel együtt – hajón érkeztek Salzburgból. Esztergomból a gróf kocsijai fuvarozták el Fótra.

Az orgona homlokzata Ybl Miklós tervei alapján készült, ez az első olyan orgona Magyarországon, melynek szekrényét építész tervezte. Amikor az esztergomi bazilika felszentelése után egy héttel Liszt Ferenc a Károlyi családnál vendégeskedett, elismerően nyilatkozott a hangszerről. Az orgonát 1973-ban újjáépítették és 22 változatúra növelték.

A templomban csekély összegért szakértő idegenvezető mutatja be az alsó és felsőtemplomot a kriptával együtt.

Nyitvatartási és látogatási információkat a fóti templom hivatalos oldalán találsz. 

A fotókat pár évvel ezőtt készítettem, a templom akkor felújítás alatt állt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük