100 éves rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

100 éves a rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban. Szerinted is hihetetlen? Lehet, hogy kicsit bizarrul hangzik, de igaz. A kastély felújítási munkálatainak köszönhetően teljes pompájában illatozik a közel 100 éves múltra visszatekintő virágos kert, Cziráky Margit Rózsakertje. 

100 éves rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

Rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

IV. Esterházy Miklós herceg felesége, Cziráky Margit grófnő 1908-ban álmodta és építtette meg az eredeti rózsakertet. A grófnő halála után a kert fokozatosan veszített pompájából, az évek folyamán eléggé lepusztult.

Igazi áttörést az jelentett, amikor a kastéllyal együtt a kertet is elkezdték felújítani uniós forrásból. Több éves munkálatok után végül 2016 júniusban nyitották meg a látogatók előtt. Az eredeti kertből az egykori 220 méter hosszú, kereszt alakú lugasrendszer és a központi pavilon maradt meg. Az eredeti lugasrendszert felhasználva nyolcezer rózsát ültettek.

A rózsakert különlegessége, hogy egyúttal génbanként is szolgál. A magyar nemesítésű rózsafajták legteljesebb gyűjteménye alakult ki itt. A nemzetközi hírű rózsanemesítő, Márk Gergely több mint 700, saját nemesítésű rózsafajtája is megtekinthető. Ezekből a rózsákból Budapesten, az ingyen látogatható Rozáriumban is tartanak legalább egy tövet.

100 éves rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

A rendkívüli látvány- és illatélmény minden év májusában és júniusában a legteljesebb. Érdemes ebben az időszakban ellátogatni a kastélyba és a kertbe, ha szeretnénk megcsodálni az ország legrégebbi rózsalugasának színkavalkádját.

A csodálatos Esterházy-kastélyt és parkját felülről is megszemlélheted.

További olvasnivalók hasonló témában

Köszönöm a megosztásokat!
  • 666
  • 2
  •  
  •  
  • 666
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük