Rozárium: illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb gyűjteményes rózsakertje (latinul: rozárium) Budapesten, pontosabban Budatétényben, nagytétényi hegyoldal alján fekszik. A 2,5 hektáros, rózsaágyásokkal teli kert a fő virágzás idején ingyenesen látogatható.

Rozárium

Budapesti rozárium – Budatétényi rózsakert

Csodálatos látvány, ahogy a közel hétezer, a szivárvány szinte minden színében pompázó rózsatő virágba borul május végén. Az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában lévő rozárium Magyarország legnagyobb rózsakertje és egyben az egyik legnagyobb génbankja. A park elődjét több mint 150 éve hazánk első mezőgazdasági minisztere, Klauzál Gábor alapította, aki maga is foglalkozott rózsatermesztéssel.

Az őszibarack ültetvények és szántóföldek helyén 1964-65-ben itt hozta létre a Magyar Örökség díjas kutató, Márk Gergely Európa akkor második legnagyobb rózsakertjét. A rozáriumot a Kertészeti Egyetem professzora, dr. Ormos Imre tervezte. Az egykori 9,5 hektáros kert területe jelentősen megcsappant, a 2740 rózsafajtából mára mintegy 1200 maradt. Márk Gergely nevéhez több mint 650 rózsa nemesítése kapcsolódik, amelyeknek magyar nevet adott. Sok a híres magyar emberről elnevezett rózsa, de megtaláljuk itt a Gül baba névre keresztelt fajtát is.

A kert elsődlegesen génbank, ahol megőrzésre kerülnek azok a fajták és típusok, melyek különleges tulajdonságokat hordoznak „génjeikben’. A kert fajtagyűjtemény is, és mint ilyen a kertbarátok, nemesítők, kertészet- és kultúrtörténet iránt fogékony érdeklődők számára jelent felbecsülhetetlen kollekciót. Gyakran tartanak itt kulturális rendezvényeket, kisebb fesztiválokat és kertészeti bemutatókat.

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

Rozárium

A rozárium virágokat nem értékesít, de a Nagytétényi út 188. szám alatt található bejárattól ingyenesen látogatható.

A Rozáriumtól pár kilométerre található a múzeumként üzemelő, Nagytétényi kastély, ahol a nagysikerű Bátrak földje filmsorozatot forgatták.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Bender Ágota szerint:

    A Tamariska dombot se hagyjuk ki, Csepelen. Bár nem botanikus kert, „csak” természetvédelmi terület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük