Rozárium: illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb gyűjteményes rózsakertje (latinul: rozárium) Budapesten, pontosabban Budatétényben, a nagytétényi hegyoldal alján fekszik. A 2,5 hektáros, rózsaágyásokkal teli kert a fő virágzás idején ingyenesen látogatható.

Rozárium

Budapesti rozárium – Budatétényi rózsakert

Csodálatos látvány, ahogy a közel hétezer, a szivárvány szinte minden színében pompázó rózsatő virágba borul május végén. Az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában lévő rozárium Magyarország legnagyobb rózsakertje és egyben az egyik legnagyobb génbankja.

Rozárium

A park elődjét több mint 150 éve hazánk első mezőgazdasági minisztere, Klauzál Gábor alapította, aki maga is foglalkozott rózsatermesztéssel.

Rozárium

Az őszibarack ültetvények és szántóföldek helyén 1964-65-ben itt hozta létre a Magyar Örökség díjas kutató, Márk Gergely Európa akkor második legnagyobb rózsakertjét. A rozáriumot a Kertészeti Egyetem professzora, dr. Ormos Imre tervezte.

Rozárium

Az egykori 9,5 hektáros kert területe jelentősen megcsappant, a 2740 rózsafajtából mára mintegy 1200 maradt. Márk Gergely nevéhez több mint 650 rózsa nemesítése kapcsolódik, amelyeknek magyar nevet adott. Sok a híres magyar emberről elnevezett rózsa, de megtaláljuk itt a Gül baba névre keresztelt fajtát is.

Rozárium

A kert elsődlegesen génbank, ahol megőrzésre kerülnek azok a fajták és típusok, melyek különleges tulajdonságokat hordoznak „génjeikben”. A kert fajtagyűjtemény is, és mint ilyen a kertbarátok, nemesítők, kertészet- és kultúrtörténet iránt fogékony érdeklődők számára jelent felbecsülhetetlen kollekciót.

Rozárium
Rozárium
Rozárium
Rozárium
Rozárium

A kötényében rózsával ábrázolt Árpád-házi Szent Erzsébet mellett Árpád-házi Szent Kingáról is elneveztek egy rózsafajtát.

Rozárium
Rozárium

Természetesen a híres dervis, a Rózsák Atyja, Gül Baba is névadója lett egy rózsafajtának.

Rozárium

Rozárium látogatása

A rozárium virágokat nem értékesít, de a Nagytétényi út 188. szám alatt található bejárattól ingyenesen látogatható.

Rozárium

Gyakran tartanak itt kulturális rendezvényeket, kisebb fesztiválokat és kertészeti bemutatókat.

Rozárium

2024. június 8-9-én kétnapos Bloomfest nevű rendezvényre várják az érdeklődőket a rózsakertben, ahol többek közt vezetett sétákon is részt vehetünk. További infromációk és részletes program a Budatétényi Rózsakert Facebook-oldalán található.

Rozárium

Budapest belvárosáról a 33, 133, 114, 213-as buszokkal is megközelíthető, a Lépcsős utcai vagy a Rózsakert/Minta utcai megállóban kell leszállni.

Rozárium
Rozárium

A Rozáriumtól pár kilométerre található a múzeumként üzemelő, de jelenleg felújítás miatt zárvatartó Nagytétényi kastély, ahol a nagysikerű Bátrak földje filmsorozatot forgatták.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Bender Ágota szerint:

    A Tamariska dombot se hagyjuk ki, Csepelen. Bár nem botanikus kert, „csak” természetvédelmi terület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük