Szolnok rózsakertje a Tisza partján

Június a rózsák hónapja. Az egyik legkedveltebb virágunk a nyár elején mutatja bombaformáját. A rózsa mindig is kedvelt volt hazánkban, épp ennek köszönhetően szinte az ország minden pontján találunk csodálatos rózsakerteket. Szolnok rózsakertje elbűvölő. Csodáld meg Te is! 

Szolnok rózsakertje

Szolnok rózsakertje a Tisza partján

„A megyeháza és a Verseghy park közötti területrészen egykor közkert volt, amely a Tisza-parti séta-kerttel szoros kapcsolatban állott, de önálló egységet képezett. A korra jellemző, szabályos szerkesztésű, úgynevezett mértani kert volt, amely illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatának tagozódásához és íves lezárást kapott. Itt került kialakításra a rozárium, azaz rózsakert, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákból a Magyar rózsák kertje épült meg.” – tudhatjuk meg Szolnok honlapjáról.

A rózsakertbe (rozárium) magyar nemesítésű rózsákat telepítettek, melyek szépségük és illatuk mellett további előnyökkel is rendelkeznek. Ellenállóak a betegségekkel szemben és jól tűrik a szárazságot, ezért megfelelőek a hazai kertekben való bemutatásra.

Ezek a hazai fajták ma már jórészt csak nemesítő telepeken, fajtagyűjteményekben fordulnak elő, a kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Ugyanilyen rózsákat találunk például  Nagyaron a Luby kastélyban. Az itt létrehozott Antik rózsák kertjében mintegy 5000 rózsatő illata és látványa nyűgözi le a kastélypark látogatóit.

A magyar rózsafajtákkal beültetett kert a Tisza-partján található.

További csodálatos rózsakertek Magyarországon

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük