Eszterháza a magasból – Fertődi kastély légifelvételen

Eszterháza (Esterháza) – amit 1950 óta Fertőd néven ismerünk -, volt az Esterházy-család egyik magyarországi központja. A szépen felújított Esterházy-kastélyt leginkább csak emberközelről ismerjük. Most itt a lehetőség, hogy a magasból is megismerd hazánk egyik legszebb kastélyát. Nézd meg, milyen csodálatos a Fertődi kastély és parkja légi felvételen!

Eszterháza - Fertődi Esterházy-kastély

Fertőd Győr és Sopron között, 85. számú közúttól 3 km-re, az osztrák–magyar államhatártól 7 km-re fekszik. Az UNESCO világörökségi oltalom alatt álló Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj és a Fertő–Hanság Nemzeti Park egyik leglátogatottabb építménye.

A település kialakulását jelentősen befolyásolta a közeli Fertő-tó. A lápvidékről kitermelt tőzeg biztosította az energiát az uradalmi ipartelepek, szesz-, krumplicukor- és keményítőgyárak gőzgépeinek. A tőzeg kitermelése az 1950-es évek elejéig tartott.

Eszterháza neve először Esterházy (Fényes) Miklós herceg 1766-os levelében olvasható: Schloss Eszterháza, azaz „eszterházai kastély” néven. A területet még 1681-ben Esterházy Pál vette meg a Nádasdyaktól.

A Fertőd nevet a magyarországi közigazgatás átszervezése idején, 1950-ben kapta, amikor egyesült Süttör faluval. A név az Árpád-kori Villa Ferteud (1234), Villa Ferteu (1265) településből eredeztethető. Fertőd 1995-ben városi rangot kapott.

Cziráky Margit 100 éves rózsalugasa pár évvel ezelőtt újult meg.

Eszterháza a magasból – videó

„A nyár folyamán a Magyar ATV drón-videósa, Simonyi Zsolt látogatott el Eszterházára és készített felvételeket az impozáns méretekkel rendelkező Esterházy-kastélyegyüttesről. 🎥🏰
A felvételek a Magyarország építészete a magmagasból c. hetente megjelenő ismeretterjesztő, oktató sorozathoz készült.”

További Esterházy-kastélyok Magyarországon

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük