Luby-kastély és antik rózsák kertje Nagyaron

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyar legfőbb látnivalója, a Luby-kastély pár éve még kifosztva, magára hagyva állt. Napjainban pedig csodálatos rózsakertjével igen kedvelt kastélyszálloda, esküvői helyszín és turista célpont. A szépen felújított kastélyban interaktív múzeum kapott helyet, így a látogatók időutazást tehetnek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában. A kert fő vonzereje az Antik Rózsák Kertje. A  19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajtákkal újratelepített rózsakertben (Rosarium) kellemes sétát tehetünk. Legújabb látványossága a több száz trópusi növénynek otthont adó Pálmaház. 

Luby-kastély átalakulása, felül felújítás előtti állapot, alul a feéújítás utáni Luby-kastély

Luby-kastély rövid története

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyar településen a 2007-ben, amikor a fotó készült nem sokan hittek a csodás átalakulás lehetőségében.

felújításra váró Luby-kastély

Luby kastély

Luby kastély

Nagyar település nevét először 1312-ben említik. A nagy előtaggal a szomszédos Kisartól különböztetik meg. Az Ar utótag eredete kétséges, legvalószínűbben az úr jelentésű Ar(ad) tulajdonnévvel hozható összefüggésbe.

A Luby-kastélyt és az utca felőli részében illatozó rózsakertet Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877─79-ben klasszicista stílusban. Luby Gézát a csodálatos kert okán „Rózskirály”-nak nevezték.

Ebben a kastélyban születtek meg Luby Géza Okolicsányi Margittal kötött házasságából származó gyermekei, köztük Luby Margit néprajzi gyűjtő és etnográfiai művek szerzője, valamint ifjabb Luby Géza.

A kastélyban többször vendégeskedett híres költőnk, Petőfi Sándor is. A falu szélén, ahol a kis Túr siet a Tiszába, máig ott található a Petőfi-fa, a költő egyik leghíresebb művére, a Tisza című költeményére emlékezve.

A Luby család a 20. század elején anyagi okokból eladta a kastélyt és birtokot, ekkor gróf Vay Ádám kiskorú örökösei voltak a tulajdonosok. 1936-ban Luby Géza visszavásárolta az épületet és itt lakott feleségével, Kölcsey Borbálával és neje első házasságából származó gyermekeivel, Szaplonczay Zsófiával és Lajossal.

Az államosítás után a Luby-kastély általános iskolaként működött. Miután az iskolák körzetesítésével a nagyari iskolát megszüntették, az épület üresen állt és állaga egyre romlott. 1975-ben az épületet lakhatatlanná nyilvánították.

Luby-kastély felújítása

Kastélyok országa vagyunk, ehhez semmi kétség nem fér. Bár egyre több jobb sorsra érdemes régi épület csodás átalakulásáról hallani, a mai napig több száz kúria áll elhagyatottan, romokban. A Luby-kastély azon szerencsés kivételek közé tartozik, amelyek jó kézbe kerültek és megújultak.

2010-ben kezdődött meg a kastély és környezetének teljes felújítása, miután Szabó Zoltán, a mai tujadonosa is megvásárolta a romokban álló kastélyt.

Ekkor kapta a jelenlegi kék színét.

A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum kapott helyet, így a látogatók időutazást tehetnek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában. A bátrabbak szabadulószobában is próbára tehetik tudásukat.

Luby kastély

felújított Luby-kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

esküvői helyszín a Luby-kastélyban

Antik Rózsák Kertje (Rosarium) a Luby-kastélyban

A parkban Antik Rózsák Kertje emlékeztet az egykori rózsaligetre. A kizárólag a 19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajtákkal újratelepített rózsakertben kellemes sétát tehetünk. A kialakított rendezvényközpont kedvelt esküvői helyszín.

Luby-kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Az Antik Rózsák Kertjéről további fotókat találsz itt:

Színorgia és illatfelhő az Antik Rózsák Kertjében

Pálmaház

A több száz trópusi növénynek otthont adó Pálmaház különleges vacsorák és esküvők helyszíne is lehet.

A luby-kastély földszintjén ajándékbolt és kávézó is kialakításra került.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak, akinek Határok nélkül, mindenféle Facebook oldalán további fotókat találsz.

Látogatási és egyéb információkat a kastély hivatalos oldalán találsz.

Petőfi-fa

Nagyar Szatmárcseke felőli szélén, az út mellett, egy gondozott ligetben áll a híres tölgyfa, melynek tövében, a legenda szerint, írta meg Petőfi Sándor Tisza című versét. A fát viharok, tűzvész és betegség pusztította, majd 1995-ben egy villámcsapás végleg leterítette. A község lakói 1988-ban makkjáról neveltek egy facsemetét, melyet visszaültettek az akkor még élő szülőfája mellé. Egy faragott székelykapun át juthatunk be a Petőfi-fa kiszáradt állapotában is monumentális törzséhez.

A Petőfi-fa szabadon látogatható.

További magyar kastélyok

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük