Luby kastély és antik rózsák kertje Nagyaron

Kastélyok országa vagyunk, ehhez semmi kétség nem fér. Bár egyre több jobb sorsra érdemes régi épület csodás átalakulásáról hallani, a mai napig több száz kúria áll elhagyatottan, romokban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Luby kastély pár éve még kifosztva, magára hagyva állt, ma pedig igen kedvelt kastélyszálloda, esküvő helyszín és turista célpont.

Luby-kastély átalakulása

Luby kastély átalakulása

Nagyar településen a 2007-ben, amikor a fotó készült nem sokan hittek a csodás átalakulás lehetőségében.

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Nagyar település nevét először 1312-ben említik. A nagy előtaggal a szomszédos Kisartól különböztetik meg. Az Ar utótag eredete kétséges, legvalószínűbben az úr jelentésű Ar(ad) tulajdonnévvel hozható összefüggésbe.

A kastélyt és az utca felőli részében illatozó rózsakertet Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877─79-ben. Ebben a kastélyban születtek meg Luby Géza Okolicsányi Margittal kötött házasságából származó gyermekei, köztük Luby Margit néprajzi gyűjtő és etnográfiai művek szerzője, valamint ifjabb Luby Géza. A család a 20. század elején anyagi okokból eladta a kastélyt és birtokot, ekkor gróf Vay Ádám kiskorú örökösei voltak a tulajdonosok. 1936-ban Luby Géza visszavásárolta az épületet és itt lakott feleségével, Kölcsey Borbálával és neje első házasságából származó gyermekeivel, Szaplonczay Zsófiával és Lajossal.

Az államosítás után a kastély általános iskolaként működött. Miután az iskolák körzetesítésével a nagyari iskolát megszüntették, az épület üresen állt és állaga egyre romlott. 1975-ben az épületet lakhatatlanná nyilvánították.

A kastély felújítása

2010-ben kezdődött meg a kastély és környezetének felújítása. A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum kapott helyet, így a látogatók időutazást tehetnek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában.

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Antik Rózsák Kertje

A parkban Antik Rózsák Kertje emlékeztet az egykori rózsaligetre. A kizárólag a 19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajtákkal újratelepített rózsakertben kellemes sétát tehetünk. A kialakított rendezvényközpont kedvelt esküvői helyszín.

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Luby kastély

Az Antik Rózsák Kertjéről további fotókat találsz itt:

Színorgia és illatfelhő az Antik Rózsák Kertjében

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak, akinek Határok nélkül, mindenféle Facebook oldalán további fotókat találsz.

További magyar kastélyok

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − egy =