Máriakálnok, ahol minden lakosra két rózsatő jut

Máriakálnok évszázadok óta híres búcsújáró hely, az utóbbi években azonban a rózsakertje is sok látogatót vonz. A mindössze 1.800 lelket számláló település parkjában 3.600 rózsatő illatozik.

Máriakálnok

Máriakálnok temploma és rózsakertje

Máriakálnok híres búcsójáró hely Győr-Moson-Sopron megyében. Csodálatos rózsakertjét 2012-ben pályázati pénzből hozták létre a 16. század óta látogatott kegyhely mellett. A kápolna egy csodatévő forrás köré épült, fő ékessége pedig a csodatévő kálnoki Szűz Mária szobra. A legenda szerint több, a Mária-szoborhoz kapcsolódó csoda is történt itt. A hely története is csodával kezdődött, egy helyi halász a forrás vízében talált rá a hársfából faragott Mária-szoborra. A halász kis építményt emelt a forrás és a szobor védelmére, amit később a falu földesura az ingoványból való csodás megmenekülése örömére megnagyobbíttatott. Az ártérben fekvő építményt az áradás többször elöntötte, 1873-ban lángok martalékává vált. A mennyezet leszakadt, az oltárkép elégett, de a Mária-szobor az égi csodának köszönhetően csak megpörkölődött. Természetes volt, hogy új templomot építettek helyette. Jelenleg is ez a középtornyos, kora középkori romantikus építészet stílusjegyeit hordozó, egyhajós épület a búcsújárás helyszíne.

A rózsakert (rozárium) 5 évvel ezelőtt pályázati támogatással 8200 négyzetméteres területen jött létre a kápolna mellett. Hatvan ágyást alakítottak ki, amelyben 3600 különböző rózsatő (tearózsa, parkrózsa, futórózsa) kapott helyet.

Kerékpár út és falumúzeum segíti a Szigetköz értékeinek felfedezését.

 Máriakálnoki rózsakert
Máriakálnok rózsakertje
Máriakálnok
Máriakálnok
Máriakálnoki rózsakert
Máriakálnok

Nagyon köszönöm a képeket Nagy Gizellának, aki az alábbi mondatok kíséretében hívta fel a figyelmemet erre a csodás rózsakertre. Gondozásét először “örökbefogadással” gondolta a polgármesteri hivatal, kevés sikerrel. Párommal vállaltuk el, nem kis feladat, de Ő nagy lelkesedéssel, nagy odafigyeléssel gondozza. Mi a szomszédságában lakunk, így nem csak a munka, hanem az élvezet is a miénk, az illat pedig leírhatatlan.”

Gratulálok a szép rozáriumhoz, sok egészséget kívánok a gondozásához és rengeteg látogatót a rózsakertbe és a bájos kis faluba!

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük