Krasznahorka vára 8 éve vár az újjáépítésre

A mai Szlovákia területén lévő, a 14. században épült Krasznahorka vára négy évszázadon át az Andrássy család birtokában volt. A várban a 2012. március 10-én emberi gondatlanságból keletkezett tűz hatalmas károkat okozott, a helyreállítási munkák még ma is tartanak.

Krasznahorka vára

Krasznahorka várának története

Krasznahorka vára (szlovákul: Hrad Krásna Hôrka) Szlovákiában, a Kassai kerület Rozsnyói járásában, Rosznyótól keletre egy hegycsúcson emelkedik. A várat a 1320-ban a Csetneki és Máriássy család építtette. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette.

1566-ban ismét királyi tulajdonba került és Andrássy Péter lett a várkapitány, aki II. Rudolf császár szolgálatában állt, így 1575-től Andrássy-birtok lett. 1578 és 1585 között a török veszély miatt három ágyúbástyával és ágyúterasszal bővítve reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították.

1735-ben a várhoz előkaput és a kapubejárat előtt barokk Nepomuki Szent János kápolnát emeltek. Az egyik bástyát barokk-klasszicisztikus, Szűz Mária születésének kápolnájává alakították át. A főoltáron a Krasznahorkai Szűz Máriának elnevezett fekete Madonna képe látható.

Krasznahorka várát 1812-ig lakták. A 1817-ben a felsővárba villám csapott, és legrégibb részei leégtek, de a többi a 2012-es tűzvészig teljes épségben állt.

A szabálytalan háromszöges alaprajzú várból az ún. felső várudvar maradt fenn. A 2012-es tűzig a Betléri Múzeum (Múzeum Betliar) kiállítása a vár történelmét és építészeti fejlődését, valamint a nemesség akkori életmódját és lakáskultúráját mutatta be. A vár konyhája és fegyvergyűjteménye középkori és újkori eszközök megismerésére adott alkalmat. A vár egyik fő látványossága Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényéhez témául szolgáló Andrássy-Serédy Zsófia múmiája volt.

Tűz a Krasznahorkai várban

2012. március 10. a legszomorúbb nap a vár történetében. Szombat délután két (11 és 12 éves), a vár alatti illegális telepen élő gyerek cigarettázás közben felgyújtotta a füves domboldalt. Az erős szélben a vár tetőszerkezete is lángra kapott és beomlott, hatalmas pusztítás keletkezett.

A gyors tűzoltásnak köszönhetően – melyben a szlovák hadsereg is részt vett – a falak nagyrészt épen megmaradtak. A hat órán keresztül tartó tűzben kiégett a legrégebbi, gótikus palota-rész Andrássy Gyula fegyvergyűjteményéval együtt. Megsérült a reneszánsz palota egy része, a harangtorony a benne található három haranggal.

Vasárnap a nagy szélben ismét kigyulladt a vár, amit hamar eloltották. Ekkor a több száz éves bútorokkal berendezett nagy tanácsterem mennyezete szakadt be. Az alsóvárat, a középső-várban a Rákóczi-traktust és a Franciska-gyűjteményt, a kripta és a kápolna belső tereit nem érintette a tűz. A gyűjtemény 90%-a megmaradt, ezeket a Betléri Múzeumba, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumba és a Műszaki Múzeumba szállították át. A vár 11,6 millió eurós biztosítással rendelkezett. A felújítás, ami még napjainkban is tart, várhatóan 35 millió euróba kerül majd.

A vár tehát jelenleg nem látogatható. Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie) községben a márványkoporsós, szecessziós sírhelyet, az Andrássy-család mauzóleumát viszont kár lenne kihagyni.

A váraljában szintén egy szecessziós épületben van elhelyezve a portré-gyűjteményt bemutató galéria.

A krasznahorka vár makettjét a Szarvason, a Mini Magyarország makettkarkban is megtekinthetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük