Makovecz-épületek felújítása kezdődik

2019. decemberének utolsó napjaiban jött a hír, hogy a kormány milliárdokat juttat vidéki Makovecz-épületek felújítására és jelentős anyagi támogatással elkészülhet az első budapesti Makovecz-templom is. Bár ahogy én látom, ezért a címért két templom is komoly versenyben van. Összefoglaltam, mire jut állami pénz, hol kezdődik Makovecz-épületek felújítása.

Makovecz épületek felújítása

Makovecz-épületek felújítása 2020

2019 december végén jelent meg a Magyar Közlöny 221. számában a 1815/2019. (XII. 30.) Korm. határozat a Makovecz Imre nevével fémjelzett épületek anyagi támogatásáról. Eszerint összesen 12 milliárd 420 millió forintot szán a kormány a Makovecz Imre-életmű gondozására. Tételesen felsorolják az összes támogatott épületet, és azt, hogy mennyi pénzt ad az állam az építéshez vagy felújításhoz.

A programban érintett 30 épület között találunk újonnan épülőket, felújításra várókat és olyanokat is, amelyek funkcióját bővítik. Vannak köztük határon túli épületek is. 400 millió feletti összegre 6 építmény számíthat.

Makovecz templomok támogatása

Az építés alatt állók közül a rákoskerti „Mennybemenetel” Ökumenikus templom építésére biztosítják a legnagyobb összeget, 920 millió forintot. Ezzel a támogatással valószínűsíthetően 2022-re befejeződik az építkezés és meglesz Budapest első Makovecz temploma. Vagy talán a Pesterzsébeti Református Templom lesz az első, amire 550 millió jut.

A temesvári az „Új Ezredév” Református Központ építésének befejezését 474 millió forinttal támogatja a magyar állam.

Kulturális intézmények támogatása

A templomok mellett kulturális intézmények felújítása a legnagyobb pioritás.

Legnagyobb összeg Makóra kerül. A József Attila Városi Könyvtár bontása/építése és környezetének rehabilitációja kapja a legnagyobb osszeget, 2 milliárd 66 millió forintot. A kulturális központként működő makói Hagymaház felújítása és a hozzá kapcsolódó beruházások, így a Páger mozi és Rendezvényház rekonstrukciója összesen 730 millió forinthoz jutott.

A második legnagyobb összeg, 2 milliárd 50 millió forint a Sárospataki Művelődési Ház és Könyvtárra jut. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium felújítására és bővítésére további 400 milliót, míg az Ivókutak rekonstrukciója 10 milliót költhetnek.

Zalaszentlászlón a Faluházat és szállásépületet újítják fel, valamint óvodával is bővítik 480 millióért.

A kakasdi „Faluház/Tájház” felújítása 406 millió forinttal szerepel a listán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük