Különleges temetők a nagyvilágban

Ahogy a halottakra való emlékezés módja eltérő a világ különböző pontjain, úgy a temetkezési szokásokban és a temetők kinézetében is igen nagy különbségeket találunk. Halottak napja környékén írtam már híres magyar temetőkről és európai temetői kitekintő bejegyzést is készítettem már. A különleges temetők bejegyzésemben most a legextrémebb temetőket gyűjtöttem csokorba, szerte a világból.

Vidám temető Szaploncán

Különleges temetők a nagyvilágban

A mostani bejegyzésembe olyan temetőket, sírkamrákat válogattam, amelyekről részletesen írtam már. Ezeket most csak néhány szóval mutatom be, hogy felkeltsem az érdeklődést. A képekre kattintva azonban megnyílik a teljes bejegyzés, így mindent megtudhatsz az adott helyről.

Cementerio De Chichicastenango – Guatemala

Guatemala színes temetője, a Cementerio De Chichicastenango nagyon jól tükrözi a közép-amerikai ország lakóinak életfelfogását. Az egykori spanyol gyarmat önmagában is színes a spanyol és az őslakos maja kultúrák keveredésének köszönhetően. Vulkánok, dzsungelek, barlangok és egyéb természeti szépségek között maja romok, színes indián piacok és falvak, épségben megmaradt gyarmati városok bújnak meg. 

Csónakos fejfás temető, Szatmárcseke – Magyraország

Szatmárcseke az ország észak-keleti részén a legészakibb csücsökben fekszik. Neve összeforrt a Himnusz szerzőjének nevével. Szatmárcseke látnivalói között első helyen kell említeni a csónakos fejfákkal teli református temetőt. Kölcsey Ferenc itt élve lett igazán költő, 1823. január 22-én itt fejezte be a Himnuszt.

Csontház Hallstattban – Ausztria

A Hallstatti-tó partján elterülő barokk kisvárost, Hallstattot Ausztria egyik legszebb városának tartják. Az egyetlen főutcából álló település – a tó és a sziklafal közti szűk hely miatt – a szikla lábához, szorosan egymásra épült házak sorából áll. Ez a helyszűke tette szükségessé a város bizarr látványosságának, a Csontháznak (Beinhaus) a létrejöttét. Már is mutatom, milyen a csontház Hallstattban.

Csontkápolna, Kutna Hora – Csehország

A Sedleci osszárium vagy ahogy jobban ismerjük, a Csontkápolna Kutna Horában sokkoló, hátborzongató, ugyanakkor gyönyörű is. A kb. 50-60.000 koponya és emberi csont művészi elrendezésben díszíti a kápolna belső terét.

Holtak városa Kairóban – Egyiptom

A Holtak városa Kairóban alaposan rácáfol a nevére. Az ősi temetkezési hely napjainkban nem a holtak háborítatlan nyughelye, hanem Kairó legnagyobb és legrégebbi nyomornegyede. A húszmilliós, túlnépesedett egyiptomi főváros nincstelenjei a kriptákban, a sírok közt tengetik szegényes napjaikat.

Királyok völgye sírkamrái – Egyiptom

Az egykori Théba városa és a Királyok völgye az ókori Egyiptom történelmének fontos helyszíne. Itt találhatók az ókori egyiptomi történelem, művészet és vallás legcsodálatosabb relikviái. A karnaki és luxori templomokkal, illetve a Nílus túlpartján elterülő nepropolisszal az egyiptomi civilizáció kiemelkedő tanúbizonysága. Egy körülbelül 500 éves időszak folyamán, az i. e. 16–11. század között, az ókori Egyiptom XVIII–XX. dinasztiája idején királyok és nagy hatalmú nemesek számára épültek itt paloták és sírok. Az igen gazdagon díszetett sírkamrák közül kettőt most a számítógép előtt ülve is bejárhatunk. Nézd meg, milyen csodálatosak a sírkamrák a Királyok völgyében!

Ókersztény sírkamrák – Pécs, Magyarország

Sopianae – a római kori Pécs – városának 4. századi ókeresztény közössége jelentős számú sírépítményt (kápolnát, sírkamrát, épített sírokat) emelt az egykori temetőjében, a Mecsek déli lejtőjén, a római kori lakott településtől északra.

Az itt feltárt leletegyüttes egyetemes jelentőségénél fogva különleges helyet foglal el Magyarország régészeti emlékei között. 2000. november 30-án az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Szaploncai vidám temető – Románia

A romániai Máramaros megyében található Szaplonca (Săpânta) lakói nagyon másként gondolkodnak a halálról, mint az emberek többsége. Az Európában egyedülálló látványosságnak számító szaploncai vidám temető (Cimitirul Vesel) egyáltalán nem szürke vagy komor. Épp ellenkezőleg! Harsány, élénk, úgy nevezett szaploncai kék színben pompázik és vicces, humoros feliratokkal teli. A fából faragott és olajfestékkel díszített verses fejfákról leolvasható az elhunyt egyénisége, mestersége, életének és halálának a körülményei. Mindez tréfásan, verses rigmusokban megfogalmazva. A feliratokat román nyelven írták, de itt néhányat most magyarul is elolvashatsz.

San Michele-sziget, Temetősziget Velencében – Olaszország

A lagunákra épült Velence adottságai gyakran nehéz helyzetbe hozzák és különös döntés meghozatalára kényszerítik az itt élőket. A Velence városközpontjától északkeleti irányban fekvő San Michele-sziget pont ilyen okok miatt lett temetősziget. Az egész sziget csak temetkezési helyül szolgál és a helyszűke miatt itt is megalkuvásra kényszerülnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük