Továbbra is népszerű a Dubai Expo Magyar Pavilonja – videó

Töretlenül népszerű a Dubai Expo Magyar Pavilonja, az Aqua Roots of Hungary, amit jól mutat, hogy a napokban már a 400.000. látogatóját fogadta a kiállítótér. Az egykori Makovecz Imre tanítvány, Csernyus Lőrinc által tervezett látványos épületben helyet kapott többek között egy a hazánk vízi értékeit hangsúlyozó interaktív kiállítás, egy ínycsiklandó magyar fogásokat kínáló étterem, valamint egy shop is, ahol kézműves termékekből válogathatnak az odalátogatók. Most videón is megnézheted a magyar pavilont.

Dubai Expo Magyar Pavilonja

Fotó: KAISER ÁKOS

Világkiállítási érdekességek

Világkiállításokat 1851 óta rendeznek világszerte. A rendezvény kitalálója Albert herceg, Viktória királynő hitvese volt, az első helyszín a londoni Hyde Park Kristálypalotája volt. Ezen 32 magyar kiállító vett részt, akik saját elhatározásból, mindenféle állami segítség vagy szervezés nélkül jutottak ki. Ott volt többek közt Fischer Mór gyerekcipőben járó herendi porcelánmanufaktúrája, a híres ötvös Szentpétery József és Králik Samu órásmester is.

A világkiállítás az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után ez a világ 3. legfőbb gazdasági-kulturális eseménye. Ez minden alkalommal egy izgalmas és futurisztikus rendezvény rengeteg programmal, új technológiai fejlesztések bemutatásával, zseniális gasztronómiai újításokkal, koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal.

Az első sikereket továbbiak követték és több maradandó építmény köszönhetünk a nemzetközi seregszemléknek. 1889. május 15-én nyílt meg a Párizsi Világkiállításra készült Eiffel-torony.  1958. április 17-én Brüsszelben, Belgium fővárosában nyitották meg a kiállítást és az arra épített Atomiumot.

A világkiállítások több mint 150 éve alatt sok szép magyar siker is született, például többször is díjták a Zsolnay Porcelángyár termékeit. A mohácsi Városháza emeleti dísztermében látható,  Bán István textilművész által tervezett, a busók dunai átkelését ábrázoló hatalmas goblein az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon nyert díjat.

A magyar pavilonok közül a legismertebb az 1992-es Sevillai Világkiállításra épített Makovecz Imre által tervezett pavilon. Ezt nem került lebontásra, a mai napig az eredeti helyén látható a gyönyörű andalúz városban.

A 2015-ös milánói kiállítás Sámándobja kövel sem ilyen siker történet. Azt lebontották, az épület egyes darabjait hazaszállították és a tervek szerint Karcagon újra felépítenék, de ez egyelőre még nem türtént meg.

Magyarországon még nem volt világkiállítás. 1995-ben Béccsel közösen lett volna egy, amit népszavazás után Budapest rendezett volna 1996-ban, végül pénzhiány miatt elmaradt.

Dubai Expo 2020

Az Egyesült Arab Emírségekben rendezett kiállítás a Dubai Expo 2020 nevet viseli, mert eredetileg 2020-ban nyílt volna meg. A koronavírus járvány miatt végül egy évvel elhalasztotték a nyitást, így 2021. október 1. és 2022. március 31 között kerül megrendezésre.

A fél éven át tartó expó célja, hogy összehozza a világ különböző tájairól érkező nemzeteket és technológiákat, közös gondolkodásra és alkotásra sarkallja őket a szebb és jobb jövő érdekében.

Ez első világkiállítás a Közel-Kelet-, Afrika és Dél-Ázsia régióban. A szervezők 25 millió látogatót várnak közel 200 országból a nyitvatartás 6 hónapja alatt.

Dubai Expo Magyar Pavilonja – Aqua Roots of Hungary

Az Aqua Roots of Hungary nevet viselő magyar pavilon faszerkezetű épület, s mint ilyen egyedülálló az egész Perzsa öböl-menti régióban. A pavilon alapterülete 1927 négyzetméter, építéséhez 560 ezer kilogramm fát használtak fel, a leghosszabb szerkezeti elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm. Az épület vázát 17 magyar ács állította össze több hónapon át.

Az épületet Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, az Ybl Miklós-díjas magyar építész Csernyus Lőrinc tervezte.

A kettős rétegű faszerkezetű épület egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A kettő között, a felfelé, az „ég” felé szélesedő térben helyezkedik el a kiállításnak tered adó spirális rámpa.

A magyar kiállítás a legfontosabb és legféltettebb természeti kincsünkről, a vízről szól. A látogatók az interaktív installációk és látványos képsorok segítségével ismerhetik meg a termálvíz évmilliókban mérhető hosszú útját. Ezen felül kiemelt figyelmet fordítunk a fürdőkultúránkra, annak esztétikai, rekreációs, gyógyászati és szociális vetületeire – avagy balneológiára -, valamint bemutatjuk Magyarország természeti látnivalóit és turisztikai programlehetőségeit.

A kiállítás tematikájának egyik alapvetése a „water without water”, azaz a víz bemutatása víz használata nélkül. Az érzékekre és az érzelmekre egyaránt ható, interaktív eszközökkel hozzuk átélhető közelségbe gyógy- és termálvizeink egyedülálló gazdagságát, izgalmas világát, melyeket a látogatók egy spirális, lefelé haladó lejtőn, különböző kiállítási tereken áthaladva tekinthetnek meg. A kiállítás záró akkordja a kupolatér, melyet a tágas tér, a sajátos atmoszféra, illetve az izgalmas animált technika tesz egyedi és maradandó élménnyé, ezzel zárva a kiállítást! – szól a hivatalos közlemény.

A 400.000. látogató egy család egyik tagja volt Abu-Dzabiból, akiket emléklappal és magyar kézműves termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal leptek meg a pavilon vezetői.

Aqua Roots of Hungary – videó

A látványos felvételekkel létrehozott videóban az Aqua Roots of Hungary fontos elemei láthatók: a Magyarország páratlan vízkincseit bemutató tudás- és élményalapú interaktív kiállítás, valamint a tradicionális, újragondolt magyar fogásokat kínáló étterem. Megjelenik továbbá az AquaBar, ahol különleges magyar ásványvizeket kóstolhatók, illetve a shop, amelyben magyar kézműves termékeket vásárolhatnak a látogatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük