Haifa látnivalói: az izraeli San Francisco

Haifa (héberül: חיפה Heifá arabul: حَيْفَا Hallgat Hajfá) Észak-Izrael legnagyobb és egyben az ország harmadik legnagyobb városa Tel-Aviv és Jeruzsálem után. A Földközi-tenger partján, a Haifai-öbölben, a Kármel-hegyen elterülő város kitűnő fekvésének köszönhetően igen népszerű a turisták körében és emellett fontos kikötő és ipari központ is. Fekvése miatt gyakran hasonlítják San Franciscohoz. Nézzük, mik Haifa látnivalói.

Haifa látnivalói: Bahai kert Izraelben

Haifa látnivalói

Haifa egyik nevezetessége a Kármel-hegy, amelynek nevét ma is őrzik a Kármeliták. A hegyen található a Kármelita Kolostor és Illés barlangja.

Másik nevezetessége a Bahai kert, az 1844-ben alapított bahái vallás központja. A bahai vallás az iszlám síita ágából nőtt ki Iránban. Az egyetemes testvériséget és társadalmi egyenlőséget hirdető vallásnak kb. 6 millió követője van, a hívők többsége Indiában él. A bahai kertben található a később kivégzett vallásalapító Ali Muhammad, Mirza, becenevén Báb sírszentélye. Az 1953-ben befejezett szentélyt és az azt övező csodálatos kertet 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé választották.

Kilátás a Karmel-hegyről.

Haifa csodája: Bahai kert Izraelben

Báb sírszentélye.

Haifa csodája: Bahai kert Izraelben
Haifa csodája: Bahai kert Izraelben
Haifa csodája: Bahai kert Izraelben

Haifa látnivalói: Bahai kert

A bahai vallást 1844-ben alapították Iránban, az iszlám síita ágából nőtt ki. Az egyetemes testvériséget és társadalmi egyenlőséget hirdető vallás hívei az egyik legszentebb helynek tartják Báb (Ali Muhammad, Mirza) sírszentélyét az izraeli Haifában és a köré épült csodálatos kertet. Bábot a reform nézetei miatt kivégezték, de szentélye és kultusza örökre megmarad.

A tengerparti Haifában található Bahái Szentélyt és az azt övező csodálatos parkot sokan a világ egyik legszebb kertjének tartják. 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé is beválasztották.

Haifa – szoborpark, Anyák és Gyermekeik

Haifa csodája: Bahai kert Izraelben

Haifa – A német negyed, A német protestáns templomos mozgalom (nem tévesztendő össze a középkori, azonos nevű lovagrenddel) piros cseréptetős városnegyede. A Ben Gurion út mentén elterülő kávéházak, éttermek és butikok a város szórakozó negyedének központja.

Haifa csodája: Bahai kert Izraelben
Haifa csodája: Bahai kert Izraelben

Haifa, német negyed. … hangulatos kis étterem.

Haifa csodája: Bahai kert Izraelben

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Zoltai Évának!

További csodálatos fotók a Bahai kertről

Haifa városa nemcsak Izrael egyik legélénkebb és sokszínűbb városa, hanem otthont ad az egyik legkülönlegesebb kulturális és vallási látványosságnak is: itt találhatók a Bahai kertek. A lenyűgöző park nemcsak a bahai vallás szent helye, hanem a béke és harmónia oázisa is a sziklás partok között, amely minden látogatót elvarázsol.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük