Áradás miatt lezárták Petrát, az ősi várost

Lezárták Petrát a hatalmas árvíz miatt – hallom a tévéből. Először azt hittem valamit félre értettem, de amikor képernyőre szegeztem a tekintetem, kiderült igaz a hír és valóban árvíz fenyegeti Petra ősi városát, az egyik legismertebb és leglátványosabb régészeti lelőhelyet Jordániában.

Petra

Már két héttel ezelőtt is furcsán fogadtam az áradásokról, az ember áldozatokat is követelő természeti katasztrófa szóló hírt. Október végén tizennyolcan haltak meg a Holt-tenger közelében történt áradás miatt. A megfékezhetetlen víz egy iskolabuszt is elsodort, több kisgyermek életét vesztette. A tragédia miatt az ország oktatási és turizmusért felelős minisztere is lemondott.

Szinte hihetetlen, hogy a sivatagi térségben ekkora pusztításra képes a víz. A sivatagi autópályát is le kellett zárni a hatalmas sártenger miatt. Több embert kórházba szállítottak és halálos áldozatai is vannak az ítéletidőnek.

A heves esőzések miatt 3500 turistának kellett elhagynia az ország déli részén fekvő Petra városát és egyelőre nem látogatható.

Szinte hihetetlen számomra. Amikor ott jártam, víznek nem sok nyomát láttam. Petra főbejáratához az út a Musza folyó által formált szurdokon, a Siken keresztül vezet. A folyót a Kr. előtti 6. században a  nabateusok gáttal torlaszolták el, és csatornába terelték, hogy a városba ivóvizet vezessenek.

A meredek, az út mindkét oldalán több száz méter magasba törő falak közt kanyargó Sik alig több mint 5 méterre szűkül. Az út végén rögtön Petra egyik legszebb része, a Khazne, azaz a kincses ház fogad.

Petra

Az áradás miatt turisták ezereinek kell most lemondani erről a feledhetetlen látványról.

Áradás miatt lezárták Petrát videó

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a további fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1051511245009868&type=1&l=b4eb6b845b

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük