Marokkó és az argánolaj – a folyékony arany hazája

Marokkó és az argánolaj neve teljesen összeforrt. Az afrikai ország titokzatos világa sok turistát vonz, a fára mászó kecskék látványa sokakat ledöbbent. Az ország egy ideje már folyékony aranyáról, az argánolajról is híres. Az argánfa terméséből készített olaj rengeteg vitamint tartalmaz és sok gyógyhatást tulajdonítanak neki. A kecskék is imádják, akár 10 méter magasra is felmásznak a csemegéért.

Marokkó

Marokkó és az argánolaj

Az argánfa magjából kipréselt olaj a világ legdrágább olaja. Az argánfát a bolygó egyik legrégebbi fájának tartják, Marokkó délnyugati részén őshonos. A nehéz munkával kinyert olaj az itt élő berber törzs legfontosabb megélhetési forrása. Az argánfa körülbelül 150 – 200 évig is elél, de csak 30 – 50 éves korától kezd el teremni. Az olaj kipréselése sem egyszerű, így nem csoda, hogy igen drága alapanyag.

Az argándió és a belőle nyert olaj magas E vitamin forrás, rengeteg fenolt, antioxidánsokat, karotinoidokat, olajsavat és linolsavat is tartalmaz. Sokkal több olajsavat tartalmaz, mint az olíva olaj, ezért a kozmetikai ipar egyik legnépszerűbb és leghatásosabb alapanyaga.  A legjobb természetes hidratáló, hatásos a pattanások, a hámlások ellen, és a pikkelyes bőr és a pikkelysömör kezelésére is alkalmas.

Az UNESCO 1998-ban bioszféra rezervátummá, valamint kulturális örökséggé nyilvánította az argánfa fellelhetőségi területét.

Ha fára mászó kecskéket látsz Marokkóban, biztos lehetsz benne, hogy argánfát látsz. Az argánfa gyümölcsét, az argándiót imádják a kecskék, akár 10 méter magasra is felmásznak érte. A magokat nem tudják megemészteni, azért ezt vagy otthagyják vagy visszaöklendezik. A kecskepásztorok összeszedik a magokat, megtörik, aztán a nők kézzel kipréselik az olajat.

Marokkó és az agránolaj

Persze Marokkó sokkal többről szól, mint az argánolajról.  Nézd meg a kedvcsináló fotókat!

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó és az agránolaj

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Nagyon köszönöm a csodás fotókat Urbánné Répás Angélának!

A cikk megírása után Arnhoffer Klárától kaptunk egy kiegészítést egy fotó kíséretében. „A nagy melegben gyorsan szárad minden. Az állatok ürülékét is felhasználják, pl. fűtenek vele, mert hogy nem nagyon van más. Miután megtörik a dió kemény héját – ezt a műveletet mások csinálják nem az aki préseli – a képen látható kőből készült szerkezettel préselik ki a magból az olajat.

argánolaj Marokkó

A közelebbi tálban a préselés után visszamaradt pép látható, mely finom, édes ízű, megkóstoltam és a belőle készült sütit is. Főtt ételeket is ízesítenek vele. Ez egy olyan manufaktúra Marrakesh közelében ahol egyedül élő nők dolgoznak, hogy el tudják magukat tartani. Egyébként nem jellemző, hogy a nők eljárnának dolgozni.”

Nagyon köszönjük a kiegészítést!

További olvasnivalók hasonló Marokkóról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük