Bryce Canyon Nemzeti Park

A Bryce Canyon Nemzeti Park az USA és egyben a világ egyik legszebb nemzeti parkja. Az Utah állam déli részén található természeti csodát – a több ezer sziklatű, sziklaoszlop és sziklaív miatt sokan – a jóval ismertebb Grand Canyon elé helyezik. 

Bryce Canyon Nemzeti Park

Bryce Canyon Nemzeti Park

A Bryce Canyon kedvelt turistacélpont, bejáratánál több szálloda és kemping is működik. Elhelyezkedése miatt azonban jóval kevesebben látogatják, mint a Grand Canyont.

A tengerszint felett 2400-2700 méteren fekvő nemzeti park nevével ellentétben nem egy valódi kanyon. Igazából egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a szél és jég ereje több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.

Bryce Canyon Nemzeti Park

Nevét Ebeneezer Bryce mormon telepesről kapta, aki az 1870-es években itt telepedett le. A parkról szólva gyakran idézik szavait: „pokoli hely, ha eltéved egy tehened”. El is tudom képzelni, hogy nem volt egyszerű dolga, ha az elkóborolt marhákat igyekezett megtalálni a több ezer, tíz emelet magas sziklatorony rengetegében.

A leglátványosabb sziklaalkzatoknak természetesen nevük is van, ilyen például az arénaszerű Bryce amfiteátrum, vagy Viktória királynő alakjára emlékeztető sziklatű. A parkban több kilátópontot (Bryce Point, Sunset Point, Sunrise Point, Paria View, Rainbow és Yovimpa Point, stb) is kialakítottak, hogy nap bármely időszakában a legszebb arcát lássuk a természeti csodának. A park legszebb sziklaívét a Natural Bridge kilátópontról láthatjuk.

A kilátópontokról felülről megtekinthetők a legfőbb látványosságok és innen indulnak a kedvelt túrautvonalak. Az 1-2 órás, viszonylag egyszerűen teljesíthetó túraútvonak mellett nagyobb állóképességet igénylő és hosszabb utakat is találunk.

A fennsík a csillagászok által is igen kedvelt. A városoktól távoli elhelyezkedése, és magas fekvése miatt olyan kicsi az égbolt fényszennyezettsége és a légkör zavaró hatása, hogy Hold- és felhőmentes napokon szabad szemmel 7500-nál is több csillag figyelhető meg.

Bryce Canyon Nemzeti Park

Ha lenne bakancslistám, biztos, hogy előkelő helyet foglalna el rajta.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 4
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük