Bryce Canyon Nemzeti Park

A Bryce Canyon Nemzeti Park az USA és egyben a világ egyik legszebb nemzeti parkja. Az Utah állam déli részén található természeti csodát – a több ezer sziklatű, sziklaoszlop és sziklaív miatt sokan – a jóval ismertebb Grand Canyon elé helyezik. 

Bryce Canyon Nemzeti Park

Bryce Canyon Nemzeti Park

A Bryce Canyon kedvelt turistacélpont, bejáratánál több szálloda és kemping is működik. Elhelyezkedése miatt azonban jóval kevesebben látogatják, mint a Grand Canyont.

A tengerszint felett 2400-2700 méteren fekvő nemzeti park nevével ellentétben nem egy valódi kanyon. Igazából egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a szél és jég ereje több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.

Bryce Canyon Nemzeti Park

Nevét Ebeneezer Bryce mormon telepesről kapta, aki az 1870-es években itt telepedett le. A parkról szólva gyakran idézik szavait: „pokoli hely, ha eltéved egy tehened”. El is tudom képzelni, hogy nem volt egyszerű dolga, ha az elkóborolt marhákat igyekezett megtalálni a több ezer, tíz emelet magas sziklatorony rengetegében.

A leglátványosabb sziklaalkzatoknak természetesen nevük is van, ilyen például az arénaszerű Bryce amfiteátrum, vagy Viktória királynő alakjára emlékeztető sziklatű. A parkban több kilátópontot (Bryce Point, Sunset Point, Sunrise Point, Paria View, Rainbow és Yovimpa Point, stb) is kialakítottak, hogy nap bármely időszakában a legszebb arcát lássuk a természeti csodának. A park legszebb sziklaívét a Natural Bridge kilátópontról láthatjuk.

A kilátópontokról felülről megtekinthetők a legfőbb látványosságok és innen indulnak a kedvelt túrautvonalak. Az 1-2 órás, viszonylag egyszerűen teljesíthetó túraútvonak mellett nagyobb állóképességet igénylő és hosszabb utakat is találunk.

A fennsík a csillagászok által is igen kedvelt. A városoktól távoli elhelyezkedése, és magas fekvése miatt olyan kicsi az égbolt fényszennyezettsége és a légkör zavaró hatása, hogy Hold- és felhőmentes napokon szabad szemmel 7500-nál is több csillag figyelhető meg.

Bryce Canyon Nemzeti Park

Ha lenne bakancslistám, biztos, hogy előkelő helyet foglalna el rajta.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük