Volubilis ókori romjai Marokkóban

Marokkó fontos látnivalói közé tartoznak a Kr. e 3. században alapított római város, Volubilis feltárt romjai. Volibilis Kr. u. 40-ben a Római Birodalom fontos előretolt bástyája, a római provincia fővárosa volt. A megmaradt emlékek – köztük a nagy kiterjedésű mozaikpadlók – hű képet festenek az ókori emberek mindennapjairól. A lelőhely igazi különlegességét az eredeti helyükön fennmaradt mozaikpadlók adják. Jelentőségét jól példázza, hogy 1997-ben felvették az UNESCO világörökségi listájára.

Volubilis ókori romjai

Volubilis története és jelentősége

A kr. e. 3. században alapított mauretániai főváros Kr. u. 40-ben a Római Birodalom jelentős előretolt bástyája lett, s fennmaradt emlékei hű képet festenek egy város életéről a Birodalom peremén.

Caligula császár 40-ban alapította a Mauretániai Királyságot, majd két évvel később ketté osztotta. Mauretánia Tingitana fővárosa a Földközi-tengertől és az Atlanti-óceántól egyaránt 200 km-re fekvő Volubilis lett. Hajózható folyó sem volt a közelében, ennek ellenére környékéről rendszeresen szállítottak gabonát, olajbogyót, valamint oroszlánokat s elefántokat Európába.

Volubilis ókori romjai

A rómaiak nyolc hatalmas kapuval tagolt városfalat és egy új, minumentális városközpontot építettek, melynek fő elemei a Capitolium, egy bírósági csarnok és egy fürdőkomplexum volt. Caracalla diadalíve, mely a decumanus maximuson (kelet-nyugat irányú főút) ível át, az egykori pun-hellénés az északnyugati új római városrész közti határt jelöli.

Diocletianus uralkodásának kezdetén, 285-ben a rómaiak máig is tisztázatlan okok miatt elhagyták a települést és környékét, és ezzel Volubilis „sötét korszakába” lép.

Később a város rövid ideig I. Idrisz, a marokkóiIdríszida-dinasztia megalapítójának fővárosa lett, akit a közeli Moulay Idrisben temettek el.

Miután a rómaiak kivonultak Észak-Afrikából, Volubilis pusztulásnak indult, és idővel a környék lakói lebontották az épületeket, hogy olcsó alapanyaghoz jussanak.

A város maradványait 1887-ben francia régésezek fedezték fel, akik a törmelék. és földrétegek alól az épületmardaványok és az értékes mozaikok mellett kiemelkedően szép bronz mellszorokat is napfényre hoztak. Ez utóbbiakat a rabati régészeti múzeumban őrzik.

Volubilis ókori romjai

Volubilis látnivalói, épületei

Volubilis legfontosabb középületei a város középpontjában álltak. Itt kapott helyet a a három fő római istennek, a római Birodalom stabilitását és foltonosságát őrző Jupiternek, Junónak és Minervának szentelt templom, a Catpitólium, mellette pedig a mára részben újra felépített bazilika.

A bazilika gyűlések tartására és trövénykezési feladatok ellátására szolgáló, és feltehetően piac szerepet is betöltő reprezentatív csarnok. Nem voltak benne sem mozaikok, sem falfestmények, hatását építészeti megoldásainak, például a hosszanti boltíves oszlopsornak köszönhette.

Napjainkban a legimpozánsabb épület a Caracalla császár és édesanyja tiszteletére épített diadalív, amelynek átjárója szépen keretezi a kilátást a környező tájra.

A diadalív környékén annak idején földszintes, szorosan egymás melléépült házak álltak, amelyekben a szegényebb lakosság, főleg kisiparosok és kézművesek éltek. A csupán néhány négyzetméteres házak egyaránt szolgáltak lakhatási és munkavégzési célokat, egy kis udvar tartozott hozzájuk. Az itt élők az ivóvizet a vízvezeték végén lévő nyilvános kutakról hordták. Azért itt is laktak tehetősebb emberek, ahogy ezt az Orpheusz házában vagy a Kicsapongó házában talált mozaikok bizonyítják.

Az igazán gazdagok – üzletemberek, nagybirtokosok, állami tisztviselők – a város észak-déli irányú főutcáján, a Decumanuson éltek. A rendezetten egymás mellett sorakozó villák közvetlenül a vízvezetékből kapták a vizet, a szanyvíz elvezetésről itt az utca közepén lévő szennyvíz csatorna gondoskodott.

A több helyiségből álló épületek nem az ablakokon keresztül, hanem az oszlopokkal körülvett belső udvarból jutottak fényhez, levegőhöz. Az udvarokat halkan csobogó szökőkutak, valamint illatozó virág- és gyógynövényágyások tették hangulatossá. A helyiségekettöbb helyütt falfestmények és padlómozaikok ékesítették.

A főutcát a lakóházak mellett üzletek szegélyezték.

Volubilis épületeinek nagy része a Zerhoun-hegyégben kifejtett szürkéskék mészkőből épült. A lelőhely különlegességét az eredeti helyükön fennmaradt mozaikpadlók adják. Bár kivitelezésük nem ér a többi észak-afrikai mozaik nyomába, nagy számuk miatt változatos mintákat és formákat tárnak elénk.

Volubilis ókori romjai – olvasói beszámoló

Fogadd szeretettel Arnhoffer Klára olvasónk beszámolóját!

Marokkó, Volubilis – egy esős időszak után, áprilisban jártunk itt. Ezért olyan szépségesen zöld a környezete, természetesen nem ez a szín jellemző Marokkóra. Volubilis egy részlegesen feltárt ókori település, Marokkó észak-keleti részén található.

Eredetileg karthágói település volt, később római uralom alá került. A város gyorsan növekedett, az olívaolaj kereskedelméből gazdagodott meg. A 2. és 3. században több jelentős épületet emeltek. I.sz. 285-ben kerül a helyi berber törzsek uralma alá.

Volubilis ókori romjai

Mikor 708-ban megérkeztek az arab hódítók, a várost keresztények és zsidók lakták. A régi városközpontból temető lett, a lakosok többsége pedig dél-keletebbre költözött. A római kulturális befolyás továbbra is erős maradt, latin feliratokat a 7. század közepéig készítettek.

Volubilis ókori romjai
Volubilis ókori romjai

A 8. századtól gyors ütemben terjedt az iszlám a régióban. Innen indult útjára a Marokkót megalapító Idríszida-dinasztia. A város a 11. századra elnéptelenedett, romba dőlt. Tovább rontotta állagát Meknes városának alapítása a közelben, amihez építőanyagot szolgáltatott és az 1755-ös földrengés.

Volubilis ókori romjai

Caracalla diadalíve

Volubilis ókori romjai

Volubilis újrafelfedezése és a régészeti ásatások megkezdése Észak-Afrika 19. században kezdődő francia gyarmatosításával kezdődött meg. Mára a város mintegy felét feltárták és népszerű turisztikai látványossággá vált. 1997-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára.

Volubilis ókori romjai
Volubilis ókori romjai
Volubilis ókori romjai
Volubilis ókori romjai
Volubilis ókori romjai
Volubilis ókori romjai

Nagyon köszönöm Klárinak a csodás ismertetőt!

További látnivalók Marokkóban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük