Mesés Plitvicei tavak télen – Befagyott Plitvice videó

Igazi tündérvilágba röpít a befagyott Plitvice. Horvátország egyik legszebb természeti kincse, a Plitvicei tavak télen teljesen más arcát mutatja, mint amit az év többi szakában megszokhattunk. Elmarad a turistaáradat, szinte csak mi vagyunk és a mesebeli jégország.

Plitvicei tavak télen - Befagyott Plitvice videó

Plitvicei tavak télen

Mi magyarok többnyire csak nyáron látogatjuk meg az UNESCO világörökségi listára is felkerült Plitvicei tavakat. Jó program a horvát tenger part felé tartva vagy épp onnan hazafelé. Kevesen tudják, hogy az alsó és felső tavakból álló tórendszer a téli időszakban is nyitva van és csökkentett belépési díjjal látogatható. Ha szerencsénk van, akár a befagyott tavak látványában is gyönyörködhetünk.

Bármely évszakban is látogassunk ide, a Plitvicei tavak látnivalók sokaságával vár. A két legmelegebb hónapban, júliusban és augusztusban érkezik a legtöbb látogató. A tavak időjárása tavasszal és ősszel is igen kellemes, a természet pedig talán ekkor a legszebb. A tavak vízhőmérséklete 10 fok körül van, de 20 fok fölé sose megy.

Az éves csapadék mennyisége 1500 mm, a terület átlaghőmérséklete 7,9 fok. A január és a december a leghidegebb, ilyenkor 2,2 fok az átlaghőmérséklet, de a tavak be szoktak fagyni.

Télen nagyon hamar lemegy a nap, ezért csak 8 és 16 óra között van lehetőségünk a csodálatos jégvilág felfedezésére. A rövidített nyitvatartás mellett a téli jegyárak is sokkal kedvezőbbek, mint a nyári csúcsidőszakban. Akárcsak az év többi időszakában, télen sem kell fizetni a park területén közlekedő autóbuszok és hajók használatáért, azok ingyenes igénybevéte a belépőjegy megváltásával mindenki számára ingyenes.

Ha hólepel alatt pihenő, befagyott vízeséseket szeretnénk fényképezni, akkor érdemes január végére ütemezni a túrát.

Befagyott Plitvice -videó

Most egy videóból képernyő előtt ülve is felfedezheted a befagyott tavakat.

Horvátország legfőbb idegenforgalmi vonzerejét a tenger adja, ám míg az csak nyáron csalogatja a külföldiek millióit, a lélegzetelállító nemzeti parkok egész évben várják a látogatókat. Közülük is kiemelkedik az egyik legismertebb és legszebb természetvédelmi terület a Plitvicei Nemzeti Park (Plitvice Jezera), amely Európában is egyedülálló látványosság. 1979 óta része az UNESCO világörökségének, látogatása telitalálat minden korosztály részére. Különösen nyáron érdemes előrelátónak lenni, mert a Plitvicei-tavak látogatása létszámkorláthoz kötött. Aki nem veszi meg időben a belépőjegyet, az könnyen hoppon maradhat. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Goran szerint:

    Thank you for sharing

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük