Marrákes botanikus kertje: Majorelle-kert

Marrákes botanikus kertje, a Jardin Majorelle, azaz a Majorelle-kert a város egyik fő látványossága. A városba érkező turisták nagy részét azonban annyira lenyűgözi Marokkó és egyben az egész afrikai kontinens legnagyobb  hagyományos piacának nyüzsgése, hogy a botanikus kertig el sem jutnak. Pedig kár kihagyni!

Marrákes botanikus kertje, a Jardin Majorelle, azaz a Majorelle-kert

Marrákes botanikus kertje

Majorelle-kert (Jardin Majorelle) első tulajdonosáról, s egyben megálmodójáról, a francia Jacques Majorelle festőről kapta nevét. A híres francia a bútortervező Louis Majorelle fia 1919-ben, a francia protektorátus idején költözött Marokkóba tuberkolózis betegsége, valamint művészi ambíciói okán. 1924-ben egy pálmaligetet vásárolt, ahol felépítette marokkói rezidenciáját. 1931-ben Paul Sinoir tervei alapján egy műtermet is építtetett, majd nekilátott hatalmas tervének, hogy  pálmaligetből egy botanikus kertet varázsoljon.

Marrákes botanikus kertje, a Jardin Majorelle, azaz a Majorelle-kertMarrákes botanikus kertje, a Jardin Majorelle, azaz a Majorelle-kert

Arnhoffer Klárától kaptunk fotókat a csodálatos kertről. Ezeket elnézve nagyon sajnálom, hogy mi is leragadtunk a különleges piacnál és a szűk szukoknál és nem jutottunk el ebbe az édenkertbe.

Marrákes botanikus kertje, a Jardin Majorelle, azaz a Majorelle-kert

Jacques Majorelle francia festőművész (1886–1962) eredetileg a tüdőbaját kúrálni érkezett Marrakesh-be de annyira elbűvölte az ország hogy letelepedett. Megszállott botanikusként 1924-ben 10 hektáros kertet teremtett a homokon, amelyet 1947-ben nyitott meg a nagyközönség előtt.
Halála után az akkora már elhanyagolt birtokot 1980-ban Yves Saint Laurent francia divattervező és Pierre Bergé divatház-tulajdonos vették meg. Ők szabadságukat töltötték Marokkóban és már első ott tartózkodásuk alkalmával vásároltak egy ingatlant a városban.

A Majorelle-kertet is megszerezték, helyreállították, gazdaságos vízfelhasználású öntözőrendszerrel látták és alapítványt hoztak létre a fenntartására. A világ minden tájáról származó 1800 kaktusz és 400 pálma mellett az immár 300 fajt számláló gyűjtemény fontos részét alkotják a bambuszok, a virágos dézsások, a tavirózsák és más vízinövények. A színek és az illatok leírhatatlanok.

Marrákes botanikus kertje, a Jardin MajorelleMarrákes botanikus kertje, a Jardin Majorelle, azaz a Majorelle-kert, azaz a Majorelle-kert

Az 1931-ben lakóépületnek épített kocka alakú ingatlanban jelenleg kiállítások láthatóak. 2017-ben megnyitott Yves Saint Laurent által tervezett kollekciónak egy új, terrakotta épületet építettek. Mi korábban jártunk ott, akkor még nem állt ez az új épület. A párizsi divattervező annyira szerette a Majorelle-kertet, hogy itt szóratta szét a hamvait.

Mai napig erősen érezteti hatását, hogy Marokkó 1956-ig francia gyarmat volt. A marokkói gyerekek óvodás koruktól tanulják a francia nyelvet, angolul nagyon kevesen beszélnek.

Nagyon köszönjük a fotókat és a leírást Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük