Hévíz látnivalói a világ második legnagyobb termáltavával

A Zala vármegyei Hévíz városa a gyógyító hatásáról is ismert Hévízi-tónak köszönheti népszerűségét. A több mint 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező gyógyhelyet évente több százezer turista keresi fel. Egyre többen a közeli sármelléki repülőtérre érkeznek hazánkba. Nézzük, melyek Hévíz látnivalói, nevezetességei!

Hévíz látnivalói

Olvasói beszámoló Hévízről

„Augusztus utolsó hetében szállást kerestünk a Balaton körül. Végül a foglaltság és az árak miatt Hévízt választottuk, onnan jártunk kirándulni. Hévíz városa is megsínylette a vírus miatti vendég kiesést, hiszen jellemzően külföldiek szálltak meg eddig a városban. Sok helyen láttunk orosz feliratokat, pl. ingatlanirodák vagy orvosi rendelők kirakataiban.

A szomszédunkban még ebben a helyzetben is egy prágai házaspár lakott, majd érkezett Pozsonyból egy család. Valamivel arrébb idősebb német házaspár szállt meg. Igazi üdülőhely a város, rendezett, tiszta, virágos, üzletekkel, hotelekkel, szombati termelői piaccal.

Az volt az érzésem mintha tengerparton nyaralnánk, csak épp a tenger zúgását nem hallani. A fürdőbe a napi felnőtt belépő 6 ezer Ft, így sokan, külföldiek is a tóból kifolyó patakba járnak fürdeni. Meglepő, de az is annyira tiszta hogy vizililiomok élnek ott is. Hallottam, hogy patakban történő fürdést meg akarják tiltani, de azt is, hogy ki akarják építeni.

Hévíz látnivalói

A vendégház tulajdonosai, egy fiatal pár, már 10 éve minden évben októbertől Ausztriában dolgoznak, tavasztól őszig pedig az itthoni vendégeiket fogadják. Küldök pár képet a városról.

Nem tapasztaltam, hogy elszálltak volna az árak. Két étteremről is tudok, ahol menüt lehetett enni elfogadható áron és egy pizzériát is kipróbáltunk. Nem drágább mint a Balaton, sőt kifejezetten jó árú szállást találtunk. Azért foglalunk apartmant vagy stúdiót, hogy a reggelit és a vacsorát (soha nem eszünk meleget vacsorára) meg tudjuk oldani magunk. Bevásárlóközpont van Keszthelyen kb 5-7 km-re Hévíztől, a tulaj is azt javasolta.

Egregyről – bár Hévíz része -, mégis külön számolok be, mert annyira egyedi.”

Hévíz látnivalói, nevezetességei

Hévíz a gyógyító hatásáról is ismert Hévízi-tónak köszönheti népszerűségét. A több mint 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező gyógyhelyet évente több százezer turista keresi fel. Egyre többen  a közeli sármelléki repülőtérre érkeznek hazánkba. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött egymillió vendégéjszakával Magyarország második legnépszerűbb települése Budapest után. Németországból 258 ezren, Oroszországból 181 ezren, míg Ausztriából 97 ezren érkeztek 2019-ben.

Hévizi-tó

A Hévízi-tó a Keszthelyi-fennsík nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben, a Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Területen található. 4,44 hektár kiterjedésével és az őt körülvevő 50 hektár területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava.

Hévízi-tó tündérrózsái

Több mint 120 éve annak, hogy a Hévízi-tóba telepített – s mamár csak hévízi tündérrózsák néven emlegetett – india származású vízinövények első példányai virágba borultak. Hévíz, a több mint 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező fürdőváros és Hévízi-tó, a világ második legnagyobb termáltava ma már elképzelhetetlen a csodálatos tündérrózsák nélkül. De mégis hogy kerültek ide a messzi keletről és minek köszönhető az, hogy ennyi év után is megmaradtak?

Hévíz szimbólumává vált a tündérrózsa, így bekerült a város zászéajába és címerébe.

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Hévíz látnivalói - Tófürdő

Védett lápterület, véderdő és park

A tó körüli parkban olyan különlegességek is akadnak, mint a páfrányfenyő vagy a liliomfa.

Hévíz szépségéről ügyeskezű kertészek gondoskodnak évek óta. A virágos Hévíz minden évszakban elbűvölő látványt nyújt.

Dr. Schulhof Vilmos sétány és a Sétáló utca (Rákóczi utca)

Fontana filmszínház

A Fontana filmszínház emeletén kapott helyet a hévízi muzeális gyújtemény.

Héttornyú Szentlélek római katolikus templom (1999)

Református-Evangélikus Templom

Egregyi pincesor és Jézus szíve Templom

Hévíz egregyi városrésze Árpád-kori templomáról és szőlőkultúrájáról is ismert. Kellemes 25 perces sétával vagy városi kisvonattal is elérhető az egregyi szőlőhegy, ahol a szőlősorok között meghúzódó hangulatos borospincék és éttermek csábítanak a helyi borok és gasztronómia felfedezésére.

Városháza és a Városháza előtti tér, Nymphae díszkút

Hévíz város Pantheonja

Hévíz Galéria

Szent András a kereszten

Római katona sírja

Történelmi villák

Deák Ferenc szobra

Deák Ferenc szobra Hévízen

Római kori romkert

Muzeális Gyűjtemény/Fontana Mozi

A településen áthalad az Országos Kéktúra. Bejárhatjuk a várost – beleértve a borospincéiről is híres Egregy városrészt is – városnéző kisvasúttal vagy akár kerékpárt is bérelhetünk.

Utazás, hasznos tudnivalók

Budapesttől Hévíz 180 km-re van. Gyorsjáratú autóbusszal az autópályán két óra alatt ott vagyunk. Vonattal Keszthelyig utazhatunk, s onnan busszal Hévízig. Autóval a Balaton északi partján is mehetünk, és élvezhetjük a látványt, így viszont 3-4 órát száíasunk az útra.

Szakorvosi beutalóval olcsón részesülhetnek a kezelésekben az üdülők. Ezen kívül van helyi orvosi vizsgálat, amely után felírják a szükséges terápiát.

Rengeteg a hotel, néhány szálloda saját gyógykúttal rendelkezik. Van, ahol a szoba árában a kerékpárkölcsönzés is benne van.

Akinek a fürdőzés mellett marad energiája, indulhat kerékpár- vagy lovastúrára, nordic walkingra fel a Sümegi várhoz.

Nagyon köszönöm a beszámolót és a fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük