Shkodra (Shkodër), Albánia ötödik legnagyobb városa

Európa talán mai napig legtitokzatosabb országa Albánia. Bár az utóbbi időkben roham tempóban fejlődik a balkáni ország, a turizmus még nem igen fedezte fel magának. Aki a régi, érintetlen Albániát akarja látni már egy kicsit elkésett, de még mindig izgalmas útra számíthat. Olvass tovább és bemutatom Shkodra látnivalóit.

Albánia

Először 2007-ben, majd hat évre rá jártam Albániában. A két látogatás között hatalmas változáás érzékeltem. Míg először egy békebeli, nyugodt, nyugati befolyásoktól mentes országba érkeztem, második alkalommal már érzékelhető volt, hogy nyitottak a nyugati kultúrák felé.

Az ország, ami régen igyekezett megtartani önállóságát, függetlenségét közben belépett a NATO-ba és az Európai Uniós csatlakozási igényét is bejelentette. Második látogatásomra a rossz minőségű utak egy részét autópálya váltotta fel, a tengerparton sorokoztak az újonnan épült szállodák.

Majd 10 éve kíváncsian és kétségekkel telve indultunk el a titokzatos és érintetlen államba. Az első kellemes csalódás rögtön a határátkelésnél ért bennünket. A prucedúra hosszadalmas volt ugyan, mert azért alaposan megnézték kit engednek be az országba, de az időt kellemes környezetben egy vendéglátó egységben tölthettük, így hamar elrepült a két óra. Amíg mi eszegettünk-iszogattunk, megvettük az első szuveníreket, feltankoltunk Skander bég konyakkal, fotózgattunk, addig a vámosok átnézték a buszt, bepecsételték az útlevelelünket. Mire feleszméltünk már indulhattunk is tovább a felfedező utunkra.

Albánia

Shkodra, az egyetemi, gazdasági és kulturális központ

A határ melletti első város Shkodra, albánul Shkodër az ország ötödik legnagyobb városa. Azért útközben még várt ránk egy kaland, egy rozoga egysávos fahíd, amin át kellett kelni a teli buszunkkal. Meglátva a hidat sokan végig gondolták eddigi életüket. Ha csak a fahídon átkelés élménye miatt mennél Albániába vagy épp ez riasztana el, akkor ki kell ábrándítsalak. A fahidat azóta megszüntették, szép modern, biztonságos híd vezet át a túlpartra.

Shkodra

Shkodra jelentős egyetemi, kulturális és gazdasági központ is egyben, valamint katolikus érsekség székhelye. A Shkodrai-tó partján elterülő város legfőbb nevezetessége az illír időkig visszavezethető Rozafa vára. A régi magyar nevén Szkutariként ismert városba az első világháború idején az osztrák-magyar csapatok is eljutottak. Sőt az albán-magyar barátságra egy 1956-os tábla is emlékeztet.

Shkodra

Shkodra

Shkodra

Shkodra

A városban jelentős számban élnek muzulmánok, a mecsetet 1416-ban építették.

Shkodra

Shkodra

Az Albániára oly jellemző bunkereket az út mellett, a kertekben és a közparkokban is megtaláljuk.

Albánia

Shkodra

Jó döntés az albániai utazást Montenegró felől megközelítve kezdeni, ahol rögtön az albán kultúrtörténet egy ékességébe botlunk. A domboldalon álló hatalmas Rozafa várát a 14. században kezdték építeni. Az eredeti épületekből csak romok maradtak, de így is lenyűgöző, megkapó a látvány és a kilátás a városra.

Az izgalmas, már-már félelmetes határátkelésről készített videómat itt tekintheted meg:

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × 5 =