Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély a felújítás előtt

A szabadkígyósi kastély vagy ahogy a volt tulajdonosairól hívják, a Wenckheim-kastély az egyik legismertebbb Wenckheim-kastély a hazánkban található 31 közül. 2019. tavasza óta felújítás miatt zárvatartó kastélyt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány. A Nemzeti kastélyprogramban kertében várhatóan 2022-ben fejeződik be a felújítás.

Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély

Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély

A Körös–Maros Nemzeti Park területén, Békés megyében található szabadkígyósi Wenckheim-kastély területe 1798-ban került a kígyósi gróf Wenckheim József (1733-1803) birtokába, miután a hatalmas Harruckern-birtokot felosztották.

Legidősebb fia, gróf Wenckheim József Antal (1780-1852) Ókígyóson nagy majorságot hozott létre és egy mai napig álló kastélyt építtetett. A feltételezések szerint Jókai Mór róla mintázta az Egy magyar nábob című regényének főhősét.

A gróf 67 éves korában harmadszor is megnősült, elvette kulcsárnőjének 22 éves törvénytelen lányát, Scherz Krisztinát. Ebből a házasságból született egyetlen leánya, gróf Wenckheim Krisztina, aki a gróf halála után megörökölte a hatalmas vagyont. Krisztina nyolcesztendős volt, amikor 1857-ben magyarországi utazása során Ferenc József és Erzsébet királyné is ellátogatott ide. Tiszteletükre a család impozáns diadalívet emeltetett, ami időközben megsemmisült. Pár évvel ezelőtt a község szélén megépítették a diadalív mását.

Szabadkígyós diadalív

Wenckheim Krisztina 1872-ben feleségül ment unokatestvéréhez, gróf Wenckheim Frigyeshez. Krisztina híres volt nagylelkűségéről, Gyulán árvaházat alapított, elősegítette a megyei kórház fejlesztését, segítette a római katolikus egyházi és oktatási intézmények kiépítését. 

Házasságukból hét gyermek született (3 fiú, és 4 leány). A gyermekek neveltetése érdekében sokat tartózkodtak Budapesten. 1889 őszén készült el a Baross és Reviczky utca sarkán álló szép palotájuk, amelyben ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár működik.

Eredetileg a Wenckheim család gyulai kastélyát akarták visszavásárolni az Almásy családtól, azért cserébe, hogy a gyulaiak országgyűlési képviselőnek választják a grófot. Mivel ez meghiúsult, a házaspár úgy döntött, hogy Szabadkígyóson építtetnek kastélyt.

A ma is látható szabadkígyósi kastély építését Wenckheim Frigyes (1842-1912) és Wenckheim Krisztina (1849-1924) kezdték el, 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján építették neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Ezt a kastélyt valóban a kor egyik legnagyobb építésze, Ybl Miklós tervezte, ellentétben a sokáig neki tulajdonított turai Schossberger-kastéllyal.

Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. A hatalmas kastélyparkban több épületet is találunk. A főépület egyemeletes, tornyos, loggiás teraszos. Az egyik melléképülettel loggiafolyosó köti össze.

Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély

Építése idején az egyik legkorszerűbb kastélynak számított. Kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát is rejt. A hatalmas felújítás előtt ezekből csak pár, pl. az emeleti könyvtár és néhány alsó terme volt látogatható.

Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély

A fotók készítésekor 2018 nyarán a “toronytúrát” is tehettünk, felmehettünk a tetőteraszra, ahonnan a jól ráláttunk a szép franciakertre és a központi részén elhelyezkedő szökőkutas vízmedencére.

Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély

A kastélyhoz 23 hektáros park csatlakozik tóval, szigettel, hidakkal, amely 1954 óta természetvédelmi terület. A Zsigmond-forrást (Zsigmondy Béla készítette), a 335 méter mély artézi kútat 1894-ben fúrták.

Érdemes sétálni a parkban, itt kaptak helyett az a kiszolgáló és egyéb épületek is, úgy mint a személyzeti, konyhaépület, lovarda.

A Wenckheim család leszármazottai 1944-ig élhettek a kastélyban, a második világháború után azonban külföldre kellett menekülniük. 1945 és 2011-ig Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézet működött benne. 2011-ben kisebb minőségi felújítási munkák kezdődtek.

A kastély felújítása


A szabadkígyósi kastély a 2019. március 1-től jelenleg is zajló felújítási munkálatok miatt nem látogatható. A Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként indult a felújítás miután 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a magyar kormány. A felújítás tervezett befejezése 2020. december vége.

2020. április 10-től, a COVID-19 járvány miatt a kastély parkja sem látogatható.

A Wenckheim-kastélyban és parkjában forgatták az 1970-ben bemutatott Szeressétek Odor Emiliát! című magyar játékot.

A felújítás után nyitva tartásról a Wenckheim-kastély hivatalos oldalán tájékozódhatunk.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély videón

Update: 2022. március 20-án megnyitott és újra látogatható a felújított Wenckheim-kastély.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc − kilenc =