Zalai erdők felfedezése – Göcsej kincsei

A környezetvédelmi funció mellett egyre inkább felértékelődik az erdők pihenési és turisztikai szerepe. A dimbes-dombos Göcsej és Zala megye egész területe igen gazdag erdőkben, amelyek különleges állat- és növénypolulációnak biztosítanak életteret. A zalai erdők felfedezésére minden évszakban többféle lehetőség is kínálkozik. Bármikor és bármivel indulunk útnak, hatalmas élményben lesz részünk.

tőzike a zalai erdőkben
Tőzike

Zalai erdők felfedezése

A zalai erdők és egész Zala megye a természetimádók paradicsoma. A Zalaerdő Zrt. Magyarország délnyugati részén valamivel több mint 56 ezer hektár erdőt kezel. Az itt található erdőket fafaj-összetételüket és minőségüket tekintve hazánk legjobb erdeihez sorolják. Az értékes tölgy-, bükk- és fenyőállományok aránya meghaladja a 75 százalékot.

zalai erdők fenyői

A Zala megyében található gazdag élővilágú, nagy kiterjedésű erdők felfedezésére több mód is kínálkozik. Az erdők és a dombok ölében megbújó apró falvakban csendes, nyugodt szálláshelyeket találunk.

A Zalai-dombság egész évben alkalmas lovaglásra és kocsizásra és a rengeteg lovasközpontnak köszönhetően élhetünk is ezzel a lehetőséggel.

Tyúktaréj

A gyönyörű táj kerékpáros felfedezése még több és rugalmasabb lehetőséget kínál. Balatoni Bringakörút, a Dél-Zala Erdőtáj Kerékpárút és a Nyugat-zalai határmenti kerékpárút mellett a nagyobb települések közelében több rövidebb szakasz segíti a biztonságos közlekedést.

odvas töltike a zalai erdőkben
Odvas töltike

A zalai erdőkben a vadászatot kedvelőket gazdag vadállomány várja, a zalai erdőkben él a világ egyik legjobb gímszarvas populációja.

A gyalogos túrázók akár heteket is eltölthetnek itt, az egész megyét behálózó jelzett turistautak hossza meghaladja az 1.500 kilométert. Ezek közül legjelentősebb a Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala.

Árva csalán

Az erdei vasúthálózat 109 km hosszúságban hálózza be a zalai erdőket. Ezen a faanyagot szállítjá Lentibe és Csömödérbe a fafeldolgozó üzemekbe. A 32 km-es Lenti-Csömödér-Kistolmács útvonalon közlekedő erdei kisvasút mentén több természeti szépséget fedezhetünk fel. A hagyományos szerelvények mellett az Ábel nevű gőzmozdony vontatta nosztalgiavonattal is felfedezhetjük az érintetlen zalai táj szépségét. Végállomásán, Lentiben tekinthető meg a Göcsej kincsei, az erdő és a fa című kiállítás.

pipacsmező a zalai erdők közelében

Látnivalók a zalai erdők közelében

Vétyemi és a Tátikai ősbükkös

Igazi faóriásokkal különösen a Vétyemi és a Tátikai ősbükkösben találkozhatunk.

Budafai Arborétum

A 46 hektáros Budafai arborétum Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt körülbelül 3 km-re fekszik. A parkban 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fát ültetett ek el. A leglátványosabbak a jegenye-, mamut- és mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló havasszépék.

Aranyos veselke
Aranyos veselke

Rezi és Tátika várának romjai

Zalaszántói buddhista Sztupa

A zalaszántói Buddhista Sztupa igazi lelki kikapcsolódást kínál.

Béke sztúpa

Kovácsi-hegy bazaltfolyosó

Göcsej kincsei kiállítás

Lentiben a kisvasút állomás épülete ad otthont az erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti állandó kiállításnak.

Kistolmácsi-tó

A 11,2 hektáros Kistolmácsi-tó festői környezete Letenye és Bázakerettye között várja a kirándulókat.

Azáleás-völgy

A Zalaegerszeg melletti Azáleás-völgyet különösen májusban, a rododendronok virágzása idején érdemes felkeresni.

Azáleás-völgy
Rododendron

Csácsbozsoki Arborétum

Remetekert

orvosi tüdőfű a zalai erdőkben
Orvosi tüdőfű

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A kisvasút 32 kilométeren, Lenti és Kistolmács között április végétől szeptember végéig szállítja a kirándulókat. Kerékpárok is szállíthatók a vonaton. Különjárat egyedi megrendelésre is igényelhető. A kisvasút vonalai érintik a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a Vétyemi Ősbükkös, valamint a Budafai Arborétum a Makk-kaland Játszótérrel.

A Kerka-völgyben található Tormaföldén kora tavasszal csodálatos tőzikemezőben gyönyörködhetünk.

A Zalai-dombság erdejei, a zalai erdők kincsei Fersztl Isvánné olvasónkat is megihlették, nagyrészt Ő fotói színesítik ezt a bejegyzést. Nagyon ksözönöm a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük