Béke Sztúpa – Buddhista szentély Zalaszántón

A zalaszántói Béke Sztúpa 30 méteres magasságával és 24 méteres szélességével Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye. A békét, boldogságot, megvilágosodást képviselő építmény az Emberi Jogok Parkjából, a 316 méter magas Világosvár hegyről néz délkelet felé és hirdeti a világbékét.

Béke sztúpa

Béke Sztúpa – Buddhista szentély Zalaszántón

A zalaszántói sztúpa a település fölé magasodó 316 méter magas Világosvár hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben, amit azóta az Emberi Jogok Parkjának neveznek.

Bop Jon (eredeti nevén Dzsin Szú Lí) dél-koreai buddhista szerzetes ötlete volt, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely a békét, boldogságot, megvilágosodást képviseli. A kiválasztásnál fontos feltétel volt, hogy a helyi lakosság is elfogadja az ázsiából eredő vallás hagyományait. A Zalaszántó melletti hegyet pont megfelelőnek találta. 

Adomány gyűjtések után 1992. márciusa és szeptembere között húzták fel a hófehér épületet. Az építmény talapzatába növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket is elhelyeztek. Az építés költsége 40 millió forint volt, ami a dél-koreai, magyar és osztrák adományoknak köszönhetően gyűlt össze.

1993. június 17-én személyesen a 14. Dalai Láma, Tendzin Gyaco avatta fel.

A szentélyt színes imazászlók veszik körbe.

A sztúpa kör alakú lépcsőzetes talapzata a rituális körüljárást szolgálja, amit úgy kell megtenni, hogy a sztupa tőlünk jobbra legyen.

A belsejében Buddha tanításait, Európában egyetlenként eredeti Buddha-ereklyéket és egy 24 méter magas életfát állítottak. A szentély közepén egy Dél-Koreából származó Buddha-szobor van.

Béke sztúpa

A sztupa történetetét három nyelven leíró tábla utolsó sora:

Sugározzon ez a Béke-sztúpa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba!

Az időjárás viszontagságai miatt a sztúpát 2007 és 2014-ben is felújították, ami miatt újra szentelték.

A Béke Sztúpa bármikor, a Meditációs Ház minden nap 10-16 között látogatható.

További információk a sztúpa hivatalos oldalán.

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük