Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum – Gánt

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum egy igazi Marsbéli tájon a Bauxitföldtani Parkban található Gánton. Az érctelep felfedezőjéről elnevezett múzeumot az egykori bányagödörben alakították ki. Bányászati szerszámok, eszközök, régi fényképek mellett az udvaron két hajdani bauxitszállító mozdony is megtekinthető.

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum - Gánt

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum

A Fejér megyei Gánton 1920-ban fedezték fel a bauxittelepet, a bányát 1926-ban nyitották meg. Az 1930-as években a világ egyik legismertebb bauxitbányája volt. Az 1980-as évekre a telepek teljesen kimerültek, ezért 1987-ben megszűnt a kitermelés.

A volt bánya területén 13 állomásból álló szabadon bejárható tanösvényt és egy múzeumot hoztak létre.

A bauxitbányászati Múzeumot a bányagödör szélén a mesterségesen kialakított tárnában és udvarán alakították ki. Balás Jenőről, az érctelep felfedezőjéről nevezték el.

A vágatban a gánti bánya és a bányászat történelmével ismerkedhetünk meg. Bányászati szerszámokat, eszközöket, régi fényképeket láthatunk.

Az udvaron két hajdani bauxitszállító mozdony is helyet kapott. A gyerekek kedvence, az “Imre” mozdony, ami egykor Gánt és Moharakodó között, keskeny nyomtávú vonalon szállította a bauxitot.

Megközelítés: Autóval Gánt felől érkezve, a falutól 3 km-re, az út jobb oldalán találjuk az ingyenes parkolót. Innen indul a tanösvény is.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható.

A múzeum télen zárva van, csak áprillis és október között,   keddtől vasárnapi napokon 10:00 és 18:00 óra között látogatható.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Csanádi Józsefnek!

További fantasztikus fotókat találsz a gánti tanösvényről és a múzeumról a Közel és távol Facebook csoportban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük