Trier római kori műemlékei és templomai

Németországban, a Mosel folyó partján fekvő Trier városa az 1. századtól kezdődően római kolónia volt. A ránk maradt épületmaradványok, Trier római kori műemlékei ma az UNESCO világörökségi oltalma alatt állnak.

Trier Porta Negra - Fekete kapu

Trier római kori műemlékei, történelme

A római kor magával hozta a fejlődést, a következő évtizedekben nagy kereskedelmi központtá fejlődött. A település a 3. század végén a római tetrarchia egyik fővárosa lett. Ebben az időben a „második Rómaként” emlegették.

Számukban és minőségükben a fennmaradt épületek kiemelt jelentőségű római kori emlékek. Ezért is kerülhetett fel a város az UNESCO világörökségi listájára 1986-ban.

A többnyire Claudius uralkodása alatt (41-54) épült eredeti városközpont a 2. század közepére jelentősen megnőtt. Falat emeltek köré, a Mosel folyón pedig mészkő és bazalt felhasználásával hidat építettek.

Trier újraépítését 306 után Nagy Kontantin vállalta magára. A felújított amfiteátrum és fürdő, a Circus Maximus, valamint a hatalmas császári palota maradványai ebből az időből származnak.

A város leghíresebb épülete és egyben a jelképe a Porta Nigra, azaz az ókori északi városkapu, a fekete kapu. Elnevezése a középkorból származik, az időjárás viszontagságaiban elszíneződött homokkőre utal. Másik neve Porta Martis, azaz Mars kapuja volt. A helybéliek egyszerűen csak Porta névvel jelölik.

Trier Porta Negra - Fekete kapu

Néhány fő épület az ókor óta használatban van. A mai Konstantin-bazilika eredetileg az Aula Palatina volt, ahol előbb a császári audienciákat tartották. Később a frank grófok palotájaként szolgált, majd a püspöki palota nagyterme lett.

Nagy Konstantin két, 326-ban épített és a 11-13. században csaknem teljesen helyreállított bazilikájából lett a Szent Péter-dóm és a Miasszonyunk templom.

Tier további látnivalói

A város sétáló utcáján juthatunk el a Fekete kaputól a templomokig. Itt és főterén szép favázas és hagyományos építésű épületeket is láthatunk.

A Szent Péter-dóm és a Miasszonyunk templom szinte teljesen összeépült. A legszűkebb részen kevesebb, mint egy méter választja el őket egymástól.

A város büszke egykori szülöttére, Karl Marx-ra (1818-1883). A Marx igen sokoldalú volt: filozófus, közgazdász, szociológus, a kommunista munkásmozgalom teoretikusa és a marxizmus névadója, a modern társadalomtudomány és a szociológia alapítója. Egykori háza ma múzeumként működik. Leszármazottai ma is a városban élnek és és jól menő divatáru üzletet üzemeltetnek.

Igen népszerű Trier történelmét bemutató városi múzeum is. Itt-ott a másik három kapu és az egykori városfal maradványaira is rábukkanhatunk, bár ezek közel sem olyan látványosak, mint a Fekete kapu.

További látnivalók Németországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük