Norvégia UNESCO Világörökségi helyszínei

Norvégia területéről eddig nyolc helyszín került fel az UNESCO Világörökségi listájára, amelyek közül meglepő módon csupán egy természeti örökség, hét pedig kulturális. Ezeken felül öt helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre, köztük nagy kedvencem a mesés Lofoten-sziget. Norvégia UNESCO világörökségi helyszínei szintén olyanok, amelyeket érdemes legalább egyszer felkeresni.

Alta Norvégiában

Norvégia UNESCO Világörökségi helyszínei

Urnesi dongatemplom

A norvégiai elsők között, 1979-ben került be a világörökségek közé Norvégia legrégebbi, a vikingkorból származó temploma. A Sognefjord északi partján egy völgyben álló, a kelta, viking és román kori művészet hagyományait egyesítő templomot a 12. és a 13. században építették.

A dongatemplomok kizárólag fából épültek, vázukat hajóárbócra emlékeztető póznák alkotják, tetejüket fazsindelyekkel borították. Norvégia területén mintegy harminc dongatemplom található, ezek közül az urnesi az egyik legszebb. Az épület külső részét 11. századi faragott fonásminták díszítik, amelyek egy korábbi, ugyanezen a helyen álló templomból származnak.

Az Urnesi dongatemplom belső tere a többi dongatemploméhoz hasonlóan egyszerű. A félkör alakú boltívek alakján és az oszlopfők faragott domborművein a román kori építészet és szobrászat stílusjegyei figyelhetők meg. Az épület faragott díszítései mitikus lényeket, sárkányokat, egymásba fonódó állatokat, kígyószerű formákat ábrázolnak.

Bryggen, Bergen kereskedő negyede

Bergen egykori kereskedőnegyede, Bryggen a „fjordok kapujának” hívott város fontos szerepére emlékeztet, amelyet a 14. századtól a 16. század közepéig a Hanza-szövetségben töltött be. Jelentőségét a halkereskedelemnek és a tartósításhoz szükséges só kereskedelmének köszönhette és napjainkig Norvégia egyik legfontosabb kikötője.

A Bryggen háromszintes faépületei 1979 óta állnak UNESCO oltalom alatt. Számos tűzvész pusztított a városban, az utolsó 1955-ben. A világörökségi helyszínhez összesen 62 épület tartozik, melyek hagyományos építési technikákkal, az 1702-es tűzvész után épültek. A faépületek egy-egy udvart fognak körül, a tetőkön kívül a homlokzatokat és az oldalfalakat is zsindely borítja.

Røros bányaváros

A 17. században alapított Røros városa létét az itt felfedezett rézlelőhelynek köszönheti, 1980 óta világörökség. A réz kitermelése 1644 és 1977 között 333 éven keresztül folyt, de a kohósítás már 1953-ban megszűnt. A településen ma egy öntöde és mintegy kétezer emeletes faház áll.

A város középkori megjelenését az épületek sötétre festett rönkfa homlokzatának köszönheti. A város egyetlen kőépülete az 1784-ben befejezett barokk templom. A templomot közrefogják a bányászok lakóépületei, ezek közül egyes házak 250 évesek.

A helyszínt 2010-ben kiterjesztették így védelem alá kerültek a környező ipari és mezőgazdasági területek, Femundshytta olvasztója és a szállítási útvonal.

Røros geykori bányaváros Norvéhiában

Alta sziklarajzai

Az Alta régió az északi sarkkörtől északra egy fjord védett végében helyezkedik el, sziklába vésett és festett ábrái a világ legjelentősebb sziklarajzai közé tartoznak. 1985-ben nyílvánították védetté.

A körülbelül 3000 sziklarajz, melyeket több centiméter mélyen vésték a sziklába 7 helyszínen, 45 helyen szétszóródva található. A feltételezések szerint i. e. 4200 és i. e. 500 között készültek.

A jó állapotban fennmaradt rajzok bemutatják hogyan éltek a nem sokkal az utolsó jégkorszak után megtelepedett emberek. A vésetek állatokat és embereket jelenítenek meg. Az állatok közül a leggyakoribb a rénszarvas, a jávorszarvas, a medve, a vadlúd és a lazac. Az embereket vadászat, halászat, tánc, és szertartások közben mutatják be. A későbbi rajzokon mezőgazdasági tevékenységek ábrázolása is felfedezhető.

Vegaøyan – A Vega-szigetvilág

Az északi sarkkörtől kissé délre található Vega-szigetcsoport több kis sziget együttese, amelyek a fősziget, a Vega körül helyezkednek el. A helyi lakosok 1500 éven keresztül halászatból és a pehelyréce könnyű, a fészkük bélelésére használt pihéinek begyűjtéséből éltek. A térségben fenntartható gazdaság fejlődött ki, ennek jelei a halászfalvak, a raktárak, a rakpartok, a pehelyházak, a gazdasági területek és a világítótornyok. A pehelyrécék élőhelyét kerítésekkel vették körül, végül háziasították a vadon élő állatokat. Az összegyűjtött lúdpehely napjainkban is a textilipar egyik alapanyaga, ruhabélésként és takarókhoz használják. 2004 óta világörökség.

Nyugat-norvégiai fjordok – a Geiranger-fjord és a Nærøy-fjord

Norvégia egyetlen természeti öröksége 2005 óta szerepel a listán.

A Norvégia déli részén található két fjord a leghosszabb és legmélyebb fjordok közé tartozik, meredek sziklafalaik 1400 méter magasra emelkednek, vizük eléri az 500 méteres mélységet.

Mindkét fjordnak a szárazföld belsejében lévő része a mélyebb, összeköttetésben állnak a nyílt tengerrel, és a jégkorszak végén megemelkedő tengerszint miatt vízzel töltődtek fel. A partvonallal párhuzamosan futnak majd beleolvadnak egy másik fjordrendszerbe.

A fjordok 1-2 kilométer szélesek, az oldalukon látható vízeséseket a közeli hegyekből alázúduló folyók vize táplálja.

Struve földmérő vonal

A Struve földmérő vonal háromszögelési pontokból álló, 2820 kilométer hosszan húzódó vonal a norvégiai Hammerfesttől a Fekete-tengerig. A háromszögelési pontokat Friedrich Georg Wilhelm von Struve csillagász állíttatta fel 1816 és 1855 között.

2005 óta Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Lettország, Litvánia, Moldova, Norvégia, Oroszország, Svédország és Ukrajna közös világörökségi helyszíne.

Friedrich Georg Wilhelm von Struve német csillagász elhatározta, hogy pontosan meghatározza a Föld formáját és nagyságát. A méréseket úgynevezett háromszögelési technikával, mérőpontok által meghatározott háromszöghálózat segítségével végezték. A cél a tartui meridián, a Tartu városán áthaladó hosszúsági kör pontos megmérése volt.

A tíz országon (Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Fehéroroszország, Ukrajna, Moldovai Köztársaság) áthaladó földmérő vonal a Jeges-tengertől a Fekete-tengerig húzódik, hossza 2820 kilométer, 258 háromszögből és 265 felsőrendű és 60 alsórendű pontból áll. A telepített mérési pontokból napjainkra 34 maradt meg.

Rjukan és Notodden ipari műemlékei

Rjukan és Notodden ipari műemlékei a vízenergia létrehozását lehetővé tevő hegyek között helyezkednek el az ország délnyugati részén. 2015-ben kerültek az UNESCO védelme alá.

Az épületkomplexumot a Norsk-Hydro Company alapította műtrágyagyártás céljára, hogy kielégítsék a 20. század elején a nyugati világban robbanásszerűen megnövekedő igényt az agrártermékek és így a mezőgazdasági termelést segítő anyagok iránt.

Rjukan és Notodden városokban az ipari létesítményeket, az itt dolgozók lakhelyeit és közösségi épületeit vasút és vízi útvonal kötötte össze a kikötőkkel ahol az elkészült terméket hajókra rakták. A helyszín részei a gátak, az alagutak, a villamos vezetékek, a csőhálózat, a gyárépületek, ezek melléképületei, a munkások lakónegyedei, és az ezeket összekötő vasútvonalak.

Rjukan ipari műemlékei

További látnivalók, nevezetességek Norvégiában

 • Norvégia fatemplomai – a vikingek öröksége
  A vikingkorból ránk maradt legszebb emlékek Norvégia fatemplomai. A többszintes, háromszögletű tetőszerkezetű, gyakran a fjordok mentén épült cölöp- vagy más néven dongatemplomokból közel 30 maradt fent. Az 1130–ban épült Urnesi árbóctemplom 1979 óta az UNESCO világörökség...
 • Az Urnesi dongatemplom: Norvégia ősi kincse a fjordok mélyén
  Norvégiai fjordok és hegyek lenyűgöző táján rejtőzködik egy kincs, mely az UNESCO Világörökség része: az urnesi dongatemplom. Ez a 12. századi fatemplom nem csupán gyönyörű építészeti remekmű, de betekintést enged a viking kori Norvégiába is. A...
 • Európa apró gyöngyszemei
  Alig egy hónapja tettem közzé egy bejegyzést, amely egy Instagramos kutatás alapján mutatta be a világ legszebb falvait. Már akkor rögtön egy kis hiányérzetem támadt. Úgy gondoltam, hogy készítek egy saját magam által összeállított Európa apró...
 • Ezek a városok viselik az Európa Kulturális Fővárosa 2024 címet
  Gyorsan elrepült 2023, amikor többek között Veszprém és a Balaton régió volt Európa kulturális fővárosa. 2024-ben Észtország második legnagyobb városa, Tartu és a Norvégiában található Bodø mellett az ausztriai Bad Ischl, illetve a környékbeli Salzkammergut régió...
 • Íme a 15 legjobb téli úti cél a világon
  A Timeout brit utazási magazin a világ legjobb téli üdülőhelyeit viszgálta és rangsorolta különböző szempook szerint. A 15 legjobb téli úti cél a világob lista nagy részét európai téli üdülőhelyek foglalják el. A rangsort egy európai...
 • Nobel-díj átadás helyszíne és átadása + kvíz
  A Nobel-díjak ünnepélyes átadását minden évben december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják Stockholmban. 2023-ban két magyar honfitársunk is díjazottak között van. A folytatásban néhány érdekességet is megosztok a Nobel-díjról és az átadásáról és azt is megmutatom, hol tudod élőben...
 • Alta sziklarajzai Norvégiában
  Norvégiában, az északi sarkkör közelében fekvő Alta sziklarajzai a világ legjelentősebb sziklába vésett ábrái közé tartoznak. A krisztus előtti időkből származó állat- és emberábrázolások 1985-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek. Alta sziklarajzainak története és jelentősége...
 • Norvégia UNESCO Világörökségi helyszínei
  Norvégia területéről eddig nyolc helyszín került fel az UNESCO Világörökségi listájára, amelyek közül meglepő módon csupán egy természeti örökség, hét pedig kulturális. Ezeken felül öt helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre, köztük nagy kedvencem a...
 • Bergen látnivalói: Bryggen, a fjordok csodálatos kapuja
  A fjordok kapujaként hívott norvégiai Bergen az egyik kedvenc városom. Bergen látnivalói, színes Hanza-házai elbűvölőek és minden megvan itt, amire egy utazó vágyik. Fantasztikus környezet, tenger, kikötő, fjordok, színes házak, finom ételek, kedves emberek és a...
 • Norvég fjordok csodálatos világa
  Lenyűgöző táj, végeláthatatlan csipkézett tengerpart és egekbe szökő hegyek között kanyargó smaragdzöld fjordok. Számomra leginkább ez jelenti Norvégia báját. A hajózható norvég fjordok, melyekből több mint ezer található az országban, első ránézésre tónak tűnnek, de ezek...
 • Tündérmesébe illő helyek Európában
  Léteznek olyan csodálatos helyek a nagyvilágban, amelyekről nem is hinnénk, hogy valóságosak. Képeslapon úgy mutatnak, mint egy megelevenedett mesebeli táj. Ezek némelyike nincs is olyan messze tőlünk. Európában található tündérmesébe illő helyek szubjektív válogatását hoztam. Tündérmesébe...
 • Európa legromantikusabb helyszínei – 3. rész
  Elérkeztünk az Európa legromantikusabb helyszíneit bemutató sorozat harmadik, egyben befejező részéhez. A Europian Best Destinations portál 20-as listájából már csak hét maradt vissza. Na de nem akármilyen hét! Európa legromantikusabb helyszínei – 3. rész A legromantikusabb...
 • Ezek Európa legzöldebb városai
  Európa legzöldebb városai tökéletes célpontok azoknak az utazóknak, akik a városi pihenést és a természeti közeli nyaralást szeretnék kombinálni. A zöld városok közös jellemzője, hogy a szálláshelyek közelében találhatók parkok, botanikus kertek, folyók, tavak, túraútvonalak vagy...
 • Oslo Városháza, a Nobel-békedíj átadás helyszíne
  A norvég fővárosban 1950-ben megnyitott városháza a mai Oslo egyik impozáns jelképe. Nagytermében kerül sor a Nobel-békedíj ünnepélyes átadására, minden év december 10-én. Oslo városháza, a Nobel-békedíj átadás helyszíne Az oslói városháza (norvégul: Oslo rådhus) épülete...
 • Virágos Osló – a norvég főváros csodálatos virágai
  A norvég fővárosról sok minden eszünkbe jut, de a virágok aligha helyeztednek el a toplista élén. Már pedig Osló utcáit járva úton-útfélen virágokba botlunk. Különösen a főbb látnivalók környékén lehetetlen úgy kattintani, hogy a fényképeken ne...
 • A világ legnagyobb mézeskalács-városa Bergenben
  Évek óta Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben épül fel a világ legnagyobb mézeskalács-városa, a Pepperkakebyen. A miniatűr „édes város” Bergen valamennyi szépségét felvonultatja, az UNESCO világörökség részét képező középkori Hanza-házaktól kezdve a kikötőben veszteglő hajókig.  A...
 • Tündöklő fénytánc – Északi fény Norvégiában
  Ha lenne bakancslistám, igen előkelő helyet foglalna el rajta a természet egyik leglátványosabb és legszebb égi jelenségének, a sarki fénynek a megtekintése. Listát nem írtam, de ettől függetlenül nem mondtam le arról, hogy egyszer személyesen, saját szememmel...
 • Nordkapp (Északi-fok), Európa legészakibb pontja
  Norvégia minden évszakban izgalmas úti cél. Soha sehol nem láttam a zöldnek annyi árnyalatát, mint ott. A természet nyújtotta szépséget, a csodálatos fjordokat, a csipkés partszakaszokat sosem fogom elfeledni. Nordkapp pedig maga a csoda! Pár hete,...
 • Fehér éjszakák és az éjféli napsütés csodája
  Változatos világunkban leginkább a természeti csodák bűvölnek el. Egyik feledhetetlen élményem volt, amikor megtapasztalhattam a fehér éjszakák vagyis az éjféli napsütés semmihez sem fogható látványát. A fehér éjszakákkal való első találkozásom feledhetetlen élmény. Főiskolásként két hetes...
 • Lofoten-szigetek, norvég mesevilág a sarkkör közelében
  A Lofoten-szigetek csodálatos szépségük ellenére nem tartoznak a magyarok által látogatott helyek közé. Norvégia annyira sok csodát rejt a déli részen is, hogy a sarkkör közelében lévő szigetekre nem igen jutnak el honfitársaink. Olvasónknak köszönhetően most...
 • Preikestolen: Szószék-szikla a norvég látványosság
  Norvégia egyik legtöbbet fotózott látványossága a Lysefjorden fölé 604 méter magasan emelkedő Preikestolen, azaz Szószék-szikla. A sziklához egy közel 4 kilométeres kemény gyalogtúrával juthatunk fel, de már az odavezető út is rengeteg csodával bűvöl el. Szószék-szikla,...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük