Elkészült a berlini Múzeum-sziget új fogadóépülete

Öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért készült fel a James Simon Galéria, a berlini Múzeum-sziget új fogadóépülete. A berliniek egyszerűen a „a világ legdrágább gardróbjaként” emlegetik a 4600 négyzetméteres galériát.

berlini Múzeum-sziget

A Múzeum-sziget (németül Museumsinsel)  a német főváros egyik legfőbb nevezetessége, a művészettörténet berlini központja. Kulturális jelentősége miatt 1999 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

A múzeumok intézménye a 18. században, a felvilágosodás idején alakult ki. A Spree folyón található kis szigetre 1824 és 1930 között 5 múzeumot építettek előre kigondolt koncepció alapján. Az építkezéssorozat 1824-28-ban indult a Karl Friedrich Schinkel tervezte Altes (Régi) Múzeum felépítésével. Majd ezt az Neuses (Új) Múzeum megépítése követte 1843 és 1847 között. 1866-ban épült a Nemzeti Galéria, majd 1897 és 1904 között a Frigyes Császár Múzeum (a mai Bode Múzeum). Végül 1909 és 1930 között épült meg a Pergamon Múzeum.

A szigeten ma is ez öt múzeum áll: az Altes Museum, a Neues Museum, a Régi Nemzeti Galéria, a Bode Museum és a Pergamonmuseum. A területen található továbbá a berlini dóm és a Lustgarten, a kedvelt piknikező park. A szigetet érdemes hajóval is körbejárni és fentről, a dóm és a TV torony tetejéről is megnézni.

A szigeten kívül is sok múzeumot találunk még az egykori NDK fővárosában, de a legjelentősebbek itt vannak.

A Pergamon Múzeum legfőbb kincse az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kapu.

A Neues Museum kissé elsötétített kupolatermében üvegszekrényben, szerintem méltatlan helyen látható a szépséges egyiptomi Nofertiti (gyakran Nofretete néven említik) 3400 éves mellszobra. Az új fogadóépület névadójának, James Simon műgyűjtőnek köszönhetően látható Berlinben többek közt a Nefertiti szobor is.

berlini Múzeum-sziget, Nofertiti

Berlini Múzeum-sziget új fogadóépülete

A James Simon (1851-1932) berlini mecénás nevét viselő, újonnan átadott épület fogja kezelni a világörökségi listán szereplő múzeumkomplexum öt intézményébe látogató évi 2-3 millió embert. Itt lesznek a jegypénztárak, a ruhatárak, a kávézó, a szuvenírbolt, emellett egy nagy auditórium és egy kiállítóhely is működik majd az épületben. Hasonló funkciót tölt tehát be, mint a párizsi Louvre piramisa.

A fogadóépület átadása öt évet késett, a költségek pedig az eredetileg tervezett 71 millió euróról 134 millió euróra (43 milliárd forint) emelkedtek. Az építkezést az iszapos talaj és a silány munka hátráltatta.

A berliniek egyszerűen a „a világ legdrágább gardróbjaként” emlegetik a 4600 négyzetméteres galériát. A napokban átadott fogadóépületről sajnos nincs fotóm, mert már jó pár éve, hogy utoljára Berlinben jártam.

Tipp: Berlinben is érdemes kiváltani a városkártyát, a Berlin Welcome Card-ot, amivel nemcsak a tömegközlekedés ingyenes, de múzeumsziget múzeumaiba is ingyen vagy jelentős kedvezménnyel juthatunk be. Ugyancsak kedvezményeket kaphatunk a városnéző túrák, egyes bárok és éttermek áraiból.

Berlini Múzeum-sziget új fogadóépülete videó

További olvasnivalók Berlinről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük