Római limes Németországban – videó

A Római Birodalom az Atlanti-óceán partjától Európán át a Fekete-tengerig, majd a Vörös-tengeren és Észak-Afrikán keresztül több mint 5.000 km hosszan terült el. Németországban több szakaszát rekonstruálták és már az UNESCO világörökségi listára is felkerült. 

Limes Németországban

A Római Birodalom határvonala, más néven limese (limes) a birodalom 2. századi, legnagyobb kiterjedésének idején fennálló határait reprezentálja. A brit szigetektől Bulgáriáig, a Fekete-tengerig tartott, sőt afrikai részei is vannak. A limes mai maradványait épített falak, árkok, csatornák, erődrendszerek, kilátótornyok és polgári települések romjai alkotják.

Többször olvashattál már itt a blogon a limes magyarországi szakaszáról. Írtam a legdélebbi magyar településről, Altinumról, a reményről, hogy lesz újabb magyar világörökség. És persze a csalódásról, amikor kiderült, hogy az Óbudai-szigetet kivették az eredeti listából, és  a limes magyar szakasza nem kap világörökségi rangot.

A latin limes szó eredetileg „egy felségterületet kettészelő, ember alkotta útra” utalt. Eredetileg  nem határvonalnak, hanem egyszerű útnak készült.

Elsőként az Észak-Angliában található 118 km hosszú szakasz kerül fel az UNESCO listára. A Hadrianus-falat a nevét adó császár építette kr. u. 122 körül, kijelölve Róma akkori Britannia provinciájának északi határát. 2005 óta az érintett országok kezdeményezésére az ókori birodalom határvonalát egészként kezelik.

A két németországi szakasz az ország északnyugati részétől a délnyugaton eredő Dunáig, 550 km hosszan húzódik. 1000 őrtorony, kb. 60 nagyobb, és sok kisebb tábor alkotta. A kereskedők útjutását több kapu  biztosította.

A Nyugatrómai Birodalom hanyatlásának kezdetével i. sz. 3. században a katonák elhagyták a táborokat. Az erődítmények kő- és faanyagait elhordták, a természet visszahódította a területet.

Németországban a 19. század végén kezdték meg a Limes feltárását. Egyes szakaszokat felújítottak, míg mások érintetlenek maradtak.

Update: 2021 nyarán a Dunai limes német szakaszai is felkerültek a világörökségi listára.

Limes Németországban -videó

https://youtu.be/selWfC1kJsw

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük