Legszebb bajor kastélyok – Top 5 Kastélyországból (Schlösserland Bayern)

A legendásan szép bajor kastélyok az őrültnek tartott II. Lajos bajor király mesevilágába röpítenek el. Bajorországot, azaz Németország legdélebbi tartományát a kastélyok országának nevezik, aminek németül is nagyon jól csengő neve van: „Schlösserland Bayern”. Nézzük, melyek a legszebb bajor kastélyok, hogy eldönthessük valóban kiérdemelt-e Kastélyország név!

Neuschawnstein

Legszebb bajor kastélyok

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a legismertebb bajor kastélyok a kastélyépítőhöz, II. Lajoshoz köthetők. A kastélykirály csodálatos kastélyban született, egy másikban nevelkedett, majd királlyá választása után csoda palotákat emeltetett.

Nem csoda hát, hogy Bajorország kiérdemelte a Schlösserland Bayern, azaz kastélyország nevet.

Bajorország címszót ne keress az országleírásaim között. Bár a magyar neve azt sejteti, hogy egy külön országról van szó, valójában Németország legdélibb és egyben legnagyobb tartománya.

Az itt bemutatott bajor kastélyokat egy kivételével saját magam is láttam már és készítettem róluk részletes leírást, amit a kastély nevére kattintva érhetsz el.

Nymphenburg kastély

A München külvárosában található Nymphenburg kastély a Wittelsbach-dinasztia nyári rezidenciája volt. Itt született a kastély építéseiről elhíresült és őrültnek tartott kastélykirály, II. Lajos.

Nymphenburg kastély

Neuschawnstein kastély

A világ legismertebb és legtöbbet fotózott kastélya idilli környezetben, egy szakadék felett álló magányos sziklán pompázik. A Walt Disneyt is megihlető csupa torony, csupa csipke fellegvárat is a Tündérkirálynak is becézett II. Lajos bajor király építette. A kastélyt még látványosabbá teszi az, hogy hegyekkel körül véve a kastély is egy magaslaton épült.

A sors fintora, hogy építtetője, II. Lajos utolsó és egyben kedvenc kastélyát nem igazán élvezhette, sőt befejezni sem tudta.

A kastélyt eredetileg „Új hohenschwangaui kastélynak” hívták. A király halála után kapta a Neuschwanstein nevet.

Neuschwanstein kastély

Herrenchimsee kastély

Az Alpok nyúlványainak csodás vidékén, a Chiemsee tó 230 hektáros szigetén fekszik Versailles kastélyának mintájára épült Herrenchiemsee kastély. Ki más építtette volna, mint II. Lajos, a bajor tündérkirály.

Ez II. Lajos legnagyobb és legköltségesebb kastélya, itt látszik igazán milyen nagy rajongója volt a bajor király a francia Napkirálynak, XIV. Lajosnak.

Herrenchiemsee

Linderhofi kastély

A gyönyörű parkkal övezett Linderhofi kastély nemcsak a király kedvence volt, a mai látogatókat is rendre elbűvöli. Az az egyetlen kastély, amit II. Lajos befejezett.

Linderhofi kastély

Possenhofen kastélya

Erzsébet királyné nemcsak unokatestvére volt II. Lajosnak, de nagyon jó lelki barátok is voltak. Már ebből az apropóból sem maradhat ki Possenhofen falucska kastélya. A Starnbergi tó partján található nyári kastélyban nevelte gyermekeit Miksa és Mária Ludovika hercegnő. A nyolc gyermek közül Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach bajor hercegnő, azaz Sisi (1837-1898) harmadikként érkezett a családba.

Eredetileg Sisi nővérét szánták Ferenc Józsefnek, de a két fiatal egymásba szeretett és Sissi 16 éves korában hozzáment a trónörököshöz. Hitveseként osztrák császárné, majd 1867-ben, a kiegyezés után a magyarok királynéja lett.

A kastély magántulajdonban van, így nem látogatható. Kívülről azonban megnézhetjük és parkban is sétálhatunk.

Bajor kastélyok: Possenhofen

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük