Rembrandt flashmob: múzeum nyitásból jeles

Az amszterdami Rijsk Múzeum (Rijskmuseum) több évig tartó renoválás után 2013-ban nyílt meg teljesen a látogatók előtt. A megnyitó alkalmából egy bevásárló központban egy flashmobbal jelenítették meg a múzeum leghíresebb képét, Rembrandt Éjjeli őrjáratát. Szerintem fantasztikusan sikerült az előadás. Nézd meg és döntsd el, valóban olyan nagyszerű-e a performansz a Rembrandt flashmob vagy én vagyok túlságosan elfogult.

Rembrandt, a Holland Aranykor zsenije

Rembrandt Hermenszoon van Rijn (1606- 1669) a Holland Aranykor leghíresebb festőművésze, a világ egyik legismertebb festője. Ebben az időben volt csúcspontján a holland kultúra, tudomány, kereskedelem, katonai és politikai hatalom.

A források ellentmondásosak abban, hogy a családjában 7, 9 vagy 10 gyerek volt. Aránylag jó körülmények között éltek, az apja molnár, az édesanyja pékleány volt. Szülei tudósnak szánták, de őt a festészet érdekelte, így hamar otthagyta az egyetemet. Alig volt húsz éves, amikor műtermet nyitott szülővárosában Leidenben, és már tanítványokat is fogadott. 

1631-re Rembrandt már olyan hírnévnek örvendett, hogy számos portrét rendeltek tőle Amszterdamból. Amszterdamban a híres műkereskedő, Hendrick van Uylenburgh házában lakott, és 1634-ben szerelmi házasságot kötött a galériatulajdonos unokahúgának árvalányával, Saskiával.

1639-ben Rembrandt nagy házat vett a Jodenbreestraaton, a város Joden (a. m. „zsidók”) kerületében, és jelentős műgyűjteményt vásárolt össze. Ebben a házban működik ma a Rembrandt-múzeum.

Három gyermekük halt meg nem sokkal születése után, és csak a negyedik, az 1641-ben született Titus érte meg a felnőttkort. Saskia 1642-ben, nem sokkal Titus halála után, valószínűleg tuberkulózisban meghalt.

1654-ben a sokkal fiatalabb Hendrickje Stoffelstól, élettársától, a korábbi szobalányától lánya (Cornelia) született. Rembrandt nem élt épp takarékosan, rengeteg műkincset és nyomtatványt vásárolt, általában ritkaságokat. Valószínű emiatt kellett 1656-ban csődöt jelentenie. Hitelezői 1657–58-ban elárverezték házát és műgyűjteményét. Ezután sokkal szerényebb lakásba kellett költöznie.

Rembrandt túlélte Hendrickjét († 1663) és Titust († 1668) is. Csak lánya, Cornelia maradt mellette. 1669. október 4-én Amszterdamban, szegényen meghalt. Ismeretlen sírban fekszik a Westerkerk temetőben.

Rembrandt flashmob csodálatos videón

Rembrandt több száz alkotása közül a leghíresebb az amszterdami Rijskmuseumban őrzött az Éjjeli Őrjárat, amit pár éve már szoborcsoport formájában is megcsodálhatunk. Hol máshol, mint az amszerdami Rembrandt téren.

A múzeum több éves felújítása alatt az Éjjeli Őrjárat mindig látható volt, bár elég méltánytalan helyen, egy szűk kis szobában, ahol nem érvényesült igazán a szépsége.

Nem csoda, hogy felújított múzeum újranyitásakor épp az Éjjeli Őrjárattal csináltak hírverést az új épületnek. Szerintem fantasztikusan sikerült az a villámcsődület, amit a színészek egy bevásárló központban mutattak be.

Kattints és nézd meg a fantasztikus jelenetet.

Kíváncsian várom, hogy vajon a Szépművészeti Múzeum 2018 végi újranyitásakor lesz-e hasonló meglepetésben részünk. Érdekes, hogy 2015 tavaszán épp egy Rembrandt kiállítással zárt be a múzeum. Azt sem szabad eltitkolni, hogy egy meglepetést már kaptunk a Szépművészeti  Múzeumtól, 2018. március 15-től április 2-ig ingyenesen megtekinthető a 73 év után felújított Román csarnok.

Az Éjjeli őrjárat titkairól itt olvashatsz

Első hollandiai látogatásom meghatározó élménye volt Rembrandt remekművének, az Éjjeli őrjáratnak a megtekintése. Egyre többet akartam megtudni a lenyűgöző festményről és festőjéről egyaránt. Azóta is folyamatosan követem a festménnyel kapcsolatos híreket. Most épp az Éjjeli őrjárat restaurálása tart lázban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük