Bátaszéki Szent Orbán-kápolna

A Tolna vármegyei Bátaszék szőlőhegyének büszkesége a 18. századi nagy pestis járvány után épült barokk Szent Orbán-kápolna. Minden év május 25-én, a szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok védőszentjének, Szent Orbán pápának ünnepén körmenet indul az Orbán kápolnához. A szentmise keretében gyümölcsöt áldanak, amelyet a szentmise végén szétosztanak. A kápolna előtt álló 300-400 évesre becsült, 2016-ban az Európai Év Fája címet elnyert molyhos tölgy törzsét borral meglocsolják a bőséges szőlőtermés és minőségi bor reményében.

Bátaszéki Szent Orbán-kápolna

Bátaszéki Szent Orbán-kápolna

A 18. század elején Bátaszékre telepített németajkú katolikus lakosság a települést övező dombsoron kiirtotta a molyhos tölgy erdőket, és szőlőt telepített helyette. Az 1739-es nagy pestisjárvány idején tettek fogadalmat arra, hogy kápolnát emelnek, ha a vész elmúlik. Ígéretüket megtartva épült fel a szőlőhegyen Szent Orbánnak, a szőlőhegyek patrónusának tiszteletére a kápolna két molyhos tölgyfa árnyékában. Az írások szerint 1754-ben már állt a kápolna, ekkor egy harangja és egy miseruhája is volt.

Egy 1775-ös írás említést tesz a kápolna fa tornyáról is. Egy 1811-es jegyzőkönyvből tudjuk, hogy Orbán napján, május 25-én misét tartottak, ahova a hívek körmenetben vonultak fel.

A Bátaszéki Szent Orbán-kápolna a barokk építészet szép emléke, dongaboltozatos, huszártoronnyal ellátott épület. Az oltár előlapját díszítő olajfestményen Palermói Szent Rozália barokk képe látható, akit a pestis ellen hívtak segítségül.

A főoltáron Szent Orbán barokk képe látható pápai öltözetben, kezében kék szőlőfürtöt tart. A kép mellett két későbbi szárnykép is látható, Mária Magdolnát és Szent Flóriánt ábrázolja.

A kápolnát 1990-ben újították fel.

Bátaszéki Szent Orbán-kápolna oltára
Képforrása: Bataszek.hu

Szent Orbán ünnepének szokásai

A Szent Orbán napjához kapcsolódó népi szokás volt, hogy az oltárra gyümölcsöt, kerekre font Orbán-kalácsot helyeztek, amelyet a pap megáldott, s a mise végén szétosztottak. A kápolnát, illetve a mellette lévő tölgyfa törzsét borral meglocsolták, ezzel mintegy megelőlegezve a következő évi bőséges szőlő- és gyümölcstermést, valamint bormennyiséget.

Ma is megtartják a bátaszékiek a régi szokást, s megülik Szent Orbán pápa ünnepét. Körmenet indul az Orbán kápolnához, ahol a szentmise keretében gyümölcsöt áldanak, amelyet a szentmise végén szétosztanak. Ugyancsak szokás a szentmise után bor és a kráflinak nevezett édes péksütemény kínálása is.

Bátaszéki Szent Orbán-kápolna és a molyhos tölgyek

Szent Orbán-kápolna látogatása

A bátaszéki Szent Orbán-kápolnában nincsenek rendszeres misék. Aki a kápolna a belsejét is szeretné látni, annak a május 25-i körmenetre és az azt követő misére érdemes ellátogatnia.

A szőlőhegyre meredek, keskeny út vezet fel, az út végét érdemes gyalogosan megtenni. A Mohácsra vezető 56-os útról a várost elhagyva, az útmenti kálváriánál kell jobbra kanyarodni. Itt egy darabig még viszonylag egyenes az út, az irányt eltéveszteni nem lehet, az út egészen a kápolnáig visz.

Közben gyönyörködhetünk a nyugodt, békés tájban.

Bátaszéki molyhos tölgyek videón is

A kápolna előtt álló két, 300-400 évesre becsült molyhos tölgye lett az Év Fája 2015 díj nyertese. Az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta meghirdetett versenybe bármely közösség nevezhette az általa kedvesnek vélt, érdekes történettel rendelkező fát. A több mint 60 nevezett fa közül szakmai zsűri választotta ki a 15 döntőst, akik közül közönség szavazás döntött a győztesről.

Hazai győztesként a bátaszéki molyos tölgyek vehettek részt az európai megmérettetésen, amit szintén fölényesen megnyertek 14 ország fái előtt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük