Riói karnevál, a leghíresebb farsangi felvonulás

Bár a karneválok hazája Olaszország és azon belül is Velence, minden idők leghíresebb karneválját Brazília tudhatja magáénak. A Riói karneválon a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap. Ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a több mint másfél kilométeres Sambadronon.

riói karnevál

Rio de Janeiro (jelentése: január folyója) Brazília második legnagyobb városa. A 19. századig a brazil császárok koronázóvárosa volt, majd 1960-ig a dél-amerikai ország fővárosa.

Riói karnevál

A történetírók szerint az első Riói karnevált 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. A portugálok ünnepe kimerült abban, hogy az akkori hagyományoknak megfelelően álruhát, vagy legalábbis álarcot öltöttek, s aztán megöntözték egymást vízzel, és sárral, liszttel, tojással és hasonlókkal dobálták meg egymást.

Az első jelmezbált 1840-ben szervezték. Később lovak vontatta kocsikon vonultak fel a zenekarok és lélegzetelállító jelmezekben pózoltak a karneválon a gazdagabbak. 1872-tól már a munkások is beöltözhettek, és részt vehettek a felvonuláson.

riói karnevál

Szambaiskolák versenye

Később táncversenyeket is rendeztek. A szambaiskolák versenyét, ami a mai karneválok legfőbb látványossága 1928 óta tartják meg.

A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt több hónappal kezdik a felkészülést. A felvonulás Rio egyik belvárosi utcájában, a Sambadronon zajlik, és a legjobb helyekért borsos árat kell fizetni. A karneválra mintegy háromszázezer turista érkezik rendszeresen, akik a drága jegyeket is csak hatalmas “harcok” árán tudják megszerezni.

A karnevál hatalmas üzlet: jó pénzt kasszíroznak a közvetítés jogaiért a rádió- és televízióadóktól Brazíliában és a nagyvilágban is, ugyancsak bevételt hoznak a lemezkiadások, képeslapok, fényképalbumok.

riói karnevál

Riói karnevál videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük