A világ hét új csodája + kvíz

A világ hét új csodája választást 2007-ben rendezték, hogy az ókori világ hét csodája után a jelenkorunk legnagyobb építményeit kiválasszák. A svájci profit-orientált New Open World Corporation (NOWC) cég által felügyelt nemzetközi szavazás révén állt össze a lista, amely nevezetes történelmi emlékműveket és helyszíneket rangsorol. A rangol lista élére olyan építmények, helyszínek kerültek, amelyek joggal szerepelnek a legtöbb utazó bakancslitáján. A többlépcsős  szavazás eredményét a „hetek napján” 2007.07.07-én hozták nyílvánosságra. Most egy kvízzel is letesztelheted, mennyire ismered a világ hét új csodáját.

A világ hét új csodája - Tha

A világ hét új csodája kiválasztása

A hét új remekmű kiválasztása több lépcsőben történt. A „verseny” szabályai szerint a jelölt műemlékeknek emberi kéz által alkotottnak és 2000 előtt készülteknek kellett lenniük. 2005. november 24-ig 177 jelöltre érkezett szavazat a világ minden tájáról.

A rangos cím megszerzéséért indított verseny interneten és telefonon keresztül zajlott két lépcsőben. Először bárki szavazhatott bármilyen építményre, szavazatát telefonon, SMS-ben vagy internet segítségével adhatta le. Majd a szavazás szervezői 2007. június elején bejelentették azt a 21 helyszínt, amelyek az egy nemzetközi szakmai zsűri véleménye alapján méltó a top hétbe kerülésre.  Ezután  csak ezekre az helyszínekre lehetett szavazni. Több mint 90 millió szavazat érkezett a különböző építményekre.

Portugália fővárosában, Lisszabonban 2007. július 7-én (07. 07. 07.) nagyszabású ünnepség keretében hirdették ki a szavazás végeredményét és nevezték meg a világ hét új csodáját. Az új csodákat világsztárok részvételével megrendezett ünnepség keretében jelentették be. A gálaműsorban fellépett Jennifer Lopez, Chaka Khan és José Carreras is. Az esemény házigazdájának szerepét az Oscar-díjas Hilary Swank és Ben Kingsley, valamint Bollywood csillaga, Bipasha Basu töltötték be.

A világ hét új csodája címet kiérdemelt építmények

Chichén Itzá – Mexikó

Chichen Itza, a leghatalmasabb maja város volt Mexikóban. A város egyedülálló építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége..

A Megváltó Krisztus szobra – Rio de Janeiro, Brazília

A Megváltó Krisztus szobra (portugálul: Cristo Redentor – a „Megváltó szobra”) Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás, a brazíliai Rio de Janeiróban.

A világ egyik legismertebb szobra, jelképe az egykori brazil fővárosnak és az egész országnak is. Az emlékmű teljes súlya kb. 1000 tonna, ebből a szobor 700 tonna, a szobor magassága 30 m. A Megváltó Krisztus szobra a 700 méter magas Púpon, azaz a tropikus Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll.

Colosseum – Róma, Olaszország

Az Örök Város, Róma egyik legnépszerűbb és legnagyobb látványossága és egyben egyik jelképe a hatalmas Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum. A kolosszális építmény volt az első, a tömegszórakoztatást szolgáló kőböl emelt épület. A világ egyik leghíresebb épületét, és legnagyobb amfiteátrumát emberek milliói látogatják évente.

Kínai nagy fal – Kína

A kínai nagy fal az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (részben a hunok) támadásaitól.

A közhiedelemmel ellentétben a nagy fal nem látható szabad szemmel a világűrből. Csak néhány méter széles, és a színe hasonlít a környezetéhez, így az űrből lehetetlen észlelni.

Machu Picchu – Cuzco, Peru

Machu Picchu, az inkák 15. századi szentélye rendkívül szép környezetben, egy hegyi trópusi esőerdő közepén áll, 2430 méterrel a tengerszint felett. Peru legkedveltebb úti céljánál a turisták nagy száma miatt már korlátozásokat is bevezettek: egy ember maximum négy órán át tartózkodhat a romváros területén.

Petra – Jordánia

Petra romvárosa az egyik legismertebb és leglátványosabb régészeti lelelőhely, ahol az ősi keleti hagyományok az ógörög építészettel keverednek. Jordánia legfőbb látványosságának jelentőségét mutatja, hogy 1985 óta az UNESCO világörökségi oltalmát élvezi és 2007-ben a világ hét új csodája közé is beválasztották. Érdemes legalább fél napot áldozni az időszámítás előtt 3. században épült Petra látnivalóinak megtekintésére, csodálatos túrákat tehetünk a nabateusok egykor virágzó fővárosából.

Tádzs Mahal (Taj Mahal) – Agra, India

Tádzs Mahal (Taj Mahal) a világ legismertebb épületeinek egyike. Valójában egy teljes épületkomplexum, aminek része maga a fehér márvány síremlék. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette az 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az örök szerelem szimbólumának is tartott épület 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 2007-ben pedig a Világ hét új csodája közé is beválasztották.

21-es szavazásnál alul maradt építmények

A világ hét új csodája kampányt nem mindenki ismerte el hivatalosan. Bár ezek mindegyik az UNESCO világörökség része, az UNESCO közleményt adott ki, hogy semmilyen közösséget nem vállal a 7 csoda kiválasztási kampánnyal.

Nagyon köszönjük Tóthné Évának a fotókat, aki egy kivételével élőben is megcsodálhatta a világ hét új csodáját. „2007. július 7-én Lisszabonban megnevezték a világ hét új csodáját. A hetediket, a Tádzs Mahalt sajnos nem láttam, de remélem kiegészítitek!”

Jó magam nem állok túl jól a világ hét új csodájának felkeresével. Eddig csak a Colosseumot, Petrát és a Kínai nagy falat volt szerencsém személyesen is felkeresni. Ezt így leírva, különösen szégyellem, hogy a nagy falról még nem készült el a bejegyzésem. Talán túl nagy falatnak tartottam. 🙂 , de ígérem hamarosan pótolom.

A világ hét új csodája – kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük