A világ hét új csodája

A világ hét új csodája választást 2007-ben rendezték, hogy az ókori világ hét csodája után a jelenkorunk legnagyobb építményeit kiválasszák. A svájci profit-orientált New Open World Corporation (NOWC) cég által felügyelt nemzetközi szavazás révén állt össze a lista, amely nevezetes történelmi emlékműveket és helyszíneket rangsorol.

A világ hét új csodája - Tha

A világ hét új csodája kiválasztása

A hét új remekmű kiválasztása több lépcsőben történt. A „verseny” szabályai szerint a jelölt műemlékeknek emberi kéz által alkotottnak és 2000 előtt készülteknek kellett lenniük. 2005. november 24-ig 177 jelöltre érkezett szavazat a világ minden tájáról.

A rangos cím megszerzéséért indított verseny interneten és telefonon keresztül zajlott két lépcsőben. Először bárki szavazhatott bármilyen építményre, szavazatát telefonon, SMS-ben vagy internet segítségével adhatta le. Majd a szavazás szervezői 2007. június elején bejelentették azt a 21 helyszínt, amelyek az egy nemzetközi szakmai zsűri véleménye alapján méltó a top hétbe kerülésre.  Ezután  csak ezekre az helyszínekre lehetett szavazni. Több mint 90 millió szavazat érkezett a különböző építményekre.

Portugália fővárosában, Lisszabonban 2007. július 7-én (07. 07. 07.) nagyszabású ünnepség keretében hirdették ki a szavazás végeredményét és nevezték meg a világ hét új csodáját. Az új csodákat világsztárok részvételével megrendezett ünnepség keretében jelentették be. A gálaműsorban fellépett Jennifer Lopez, Chaka Khan és José Carreras is. Az esemény házigazdájának szerepét az Oscar-díjas Hilary Swank és Ben Kingsley, valamint Bollywood csillaga, Bipasha Basu töltötték be.

A világ hét új csodája címet kiérdemelt építmények

Chichén Itzá – Mexikó

Chichén Itzá, a csodálatos maja romváros

A Megváltó Krisztus szobra – Rio de Janeiro, Brazília

Colosseum – Róma, Olaszország

Római Colosseum, azaz az Amphitheatrum Flavium

Kínai nagy fal – Kína

Machu Picchu – Cuzco, Peru

Machu Picchu, az inkák szent városa

Petra – Jordánia

Petra romvárosa, nabateusok csodálatos öröksége Jordániában

Tádzs Mahal (Taj Mahal) – Agra, India

Tádzs Mahal (Taj Mahal), az örök szerelem szimbóluma Indiában

21-es szavazásnál alul maradt építmények

A világ hét új csodája kampányt nem mindenki ismerte el hivatalosan. Bár ezek mindegyik az UNESCO világörökség része, az UNESCO közleményt adott ki, hogy semmilyen közösséget nem vállal a 7 csoda kiválasztási kampánnyal.

Nagyon köszönjük Tóthné Évának a fotókat, aki egy kivételével élőben is megcsodálhatta a világ hét új csodáját. “2007. július 7-én Lisszabonban megnevezték a világ hét új csodáját. A hetediket, a Tádzs Mahalt sajnos nem láttam, de remélem kiegészítitek!”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük