Beagle-csatorna a világvégén

A Beagle-csatorna nem más, mint egy tengerszoros Dél-Amerika legdélebbi részén, a Tűzföld szigetvilágban. A 240 km hosszú és legkeskenyebb pontján 5 km  széles csatorna modern hajók számára is hajózható. Szigeteinek szikláin százával sütkéreznek a pingvinek, fókák és tengeri madarak.

Beagle-csatorna

Beagle-csatorna

Tudom van az a mondás, hogy soha ne mond, hogy soha, a józan eszem még is azt diktálja, hogy kimondjam, soha nem fogok eljutni a Beagle-csatornához. Ezért is örültem, amikor Tóthné Éva megmutatta, milyen csodákat látott a világvégén.

Ez a tengerszoros a Tűzföld szigetvilágában található, Dél-Amerika legdélebbi részén. Keleti része a határ Chile és Argentína között. A képeken is látható világítótornyot sokan a „világvégét” jelző építményként emlegetik, hiszen a civilizációnk dél felé itt nagyjából véget is ér. Természeti környezetükben csodálhatjuk a fókákat, pingvineket és rengeteg madarat. – ajánlotta figyelmünkbe a csodálatos helyet Éva.

A Beagle-csatorna Dél-Amerika legdélibb részén, a Tűzföldön található. Keleti részén keresztül húzódik a Chile és Argentína között 1984-ben kijelölt határ. Az ekkor kötött békeszerződés szerint a Picton, Lennox és Nueva szigetek szintén Chile-hez tartoznak. A csatorna nyugati része teljes egészében Chile fennhatósága alá tartozik.

A csatorna a legnagyobb szigetet, az Isla Grande de Tierra del Fuego-t választja el a környező kisebb szigetektől (pl. Picton, Lennox, Nueva, Navarino, Hoste, Londonderry, Stewart). Legnyugatibb pontja a Darwin-öböl, legkeletibb része a Nueva-sziget.

A csatorna partja mentén a legnagyobb település az argentin Ushuaia, amelyet a chilei Puerto Williams követ. Ekettő a világ legdélebben fekvő települései.

A Beagle-csatorna mind vitorlások, mind a modern hajók számára hajózható, de biztonságosabb vízi út északra a Magellán-szoros, délre a Drake-átjáró.

A csatorna partján kb. 10000 évvel ezelőtt telepedett meg a Yaghan nép, akik jelentős régészeti emlékeket hagytak hátra, mint pl. az Isla Navarino-n található halmok.

A csatorna az angol HMS Beagle hajóról kapta a nevét, amely 1826 és 1830 között vett részt Dél-Amerika partvonalának felmérésében. Az expedíció során a Beagle kapitánya, Pringle Stokes öngyilkos lett.

A hajó második expedíciójára az új kapitány, Robert FitzRoy meghívta Charles Darwin-t is, aki amatőr természetbúvárként vett részt a tudományos kutatómunkában. Darwin életében először itt látott gleccsert.

A turistákat elsősorban a szigetek sziklaszirtjein sütkérező állatok vonzzák ide, a világvégére.

Nagyon köszönjük a fantasztikus fotókat Tóthné Évának.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük