Tiahuanaco (Tiwanaku) romja – preinka kultúra Bolíviában

Tiahuanaco (ajmara indián nyelven: Tiwanaku) egy preinka kultúra vallási és kultikus központja Bolíviában. A Titicaca-tavat körülvevő fennsíkon, 3900 méter magasságban fekvő város 400–900 között élte virágkorát. Máig kérdéses, hogy az írásbeliséget nem ismerő korabeli ajmara-indiánok miért és milyen technológiával emelték a megalitikus építményeket. Tiahuanaco romja 2000 óta része az UNESCO kulturális világörökségének.

Tiahuanaco romja

Tiahuanaco romja

Ismét nagy utazó olvasónk Tóthné Éva küldött nekünk fotókat és pár soros élménybeszámolót.

Perui utunk során egy kis kitérőt tettünk Bolíviába is. A határon való átkelés elég bonyolult volt. A buszról leszállítottak bennünket s nagy csomagjainkkal gyalog kellett megtenni az igen hosszú utat a bolíviai oldalra, miután az adminisztráció útvesztőin is sikerrel átvergődtünk. A két határállomás közötti út különben egy piacon vezetett keresztül, ahol egyik útitársunkat sikeresen meg is szabadították fényképezőgépétől.
Miután felszálltunk „tükör radiál” gumikkal felszerelt buszunkra, a rejtélyes Tiwanaku 1500 éves preinka romvárosa felé indultunk.

Tiahuanaco (indián nyelven: Tiwanaku) tehát 2500 évesnek hitt civilizáció fővárosának megmaradt romjai. Leghíresebb látnivalói a PumaPunku, Kalasasaya fal, az arcokkal díszített falak és a Napkapu.

A legelfogadottabb álláspont szerint a Tiahuanaco-kultúra kezdetei a Kr. e. 1200 körüli időszakra tehetők. A Kr. e. 1. évezred folyamán alakult ki a jellegzetes kőépítkezési stílus. 400 körül Tiahuanaco az állam központi városa volt. Tiahuanaco kultikus központ és szertartási centrum lett, amelynek hatalmas szentélyeit ünnepek illetve a vallási szertartások alkalmával zarándokok tömegei keresték fel.

A megalitikus építmények alapanyaga gondosan megmunkált bazalt, andezit, diorit, homokkő és mészkő. A komplexum többtonnás köveit a várostól 40–300 kilométerre fekvő kőbányákból szállították ide, és kötőanyag nélkül, száraz falazással építették.

A 13. század elején új hatalom, a terjeszkedő Inka Birodalom foglalta el Tiahuanaco állam északi területeit. Ezután a terület romlásnak indult, köveit a 20. századig a környező építkezéseken nyersanyagként használták fel.

Többet is megtudhatsz a kultikus városról a wikipédiából.

Nagyon köszönjük a csodás fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük