Leghíresebb karneválok a nagyvilágban

A február szerte a világon a farsangról, a féktelen mulatozásról, a bálokról szól. A karneváloknak a legtöbb országban több évszázados hagyománya van, mégis mindenütt egy kicsit másképp ünneplik. Megpróbáltam összeszedni, hogy melyek a leghíresebb karneválok a nagyvilágban.

Leghíresebb karneválok - Velencei karnevál

Honnan ered a karnevál?

A latin „carne vale” szó eredetileg a húshagyókeddet jelölte jelentése: ég veled hús. A farsangi időszak végén húshagyókedd után kezdődött a keresztényeknél a húsvétig tartó negyven napos böjt.

Az ókori Görögországban a Dionüszosz ünnepek sorában igen népszerű volt a december-januárban ünnepelt kis Dionüszia, melyet vidám mulatságokat hangos, álarcos felvonulások kísértek.

A középkorban is tovább éltek és igen népszerűek voltak az álarcos, állatjelmezes felvonulások. Később feledésbe merültek, a ma ismert legtöbb karnevált csak a 20. században élesztették újjá.

Néhány érdekesség a világ karneváljairól

 • Kölnben már november 11-én, Márton-napján megkezdődik a karneváli szezon, amit egyszerűen csak ötödik évszaknak neveznek.
 • Velencében már karácsony másnapján, István napkor, azza december 26-án kezdetét veszi a karneváli szezon.
 • Spanyolországban Sebestyén.napkor, január 20-án indul az ünneplés.
 • Rómában a hamvazószerdát megelőző 11 napon át farsangolnak.
 • Párizsban a boeuf gras-t, magyarul a kövér ökröt jelmezesek vezetik körül a városban, ezzel hirdetve a tél végét.
 • Németországban egymás követik az áéarcos bálok, a legnagyobb a szezon utolsó keddjén rendezett Narresfest, a bolondok keddje.
riói karnevál

Leghíresebb karneválok Európában

A legtöbb karnevált az európai földrészen találjuk. Számomra teljesen meglepő volt, hogy Afrikában is rendeznek karnevált, de mint kiderült az is európaiaknak köszönhető.

Velencei karnevál – Olaszország

A Velencei az egyik legnagyobb és leghíresebb Európában. A Velencei karnevál első említése a 11. századból származik. A maszkkészítés a középkorban már külön mesterség volt. Velence Olaszországhoz csatolása után elmaradtak az ünnepségek. 1979-ben elevenítették fel újra a régi hagyományt és kezdek el két hetes ünnepségsorozatot tartani. Igen látványos momentum a Volo dell’Angelo, amikor egy álarcos hölgy menekül a San Marco harangtoronytól a színpadra. Az ünnepségek befejeztével a haragtorony fölé egy nagy zászlón Velence emblémáját, az oroszlánt emelik fel.

Bár a turisták többnyire a Szent Márk téren és a szűk utcákat róva élvezik a karneváli hangulatot, a rendezvények nagy része nem az utcákon zajlik. A nagyszabású megnyitót az Arsenale-ban, a város egykori hajógyárában tartják. A vacsorákat pedig főképp a Galerie delle Meraviglie-ben (Csodák galériája) rendeznek.

Viareggioi karnevál – Olaszország

Viareggioban 1873-ban rendeztek először karnevált. A tengerparti közel 2 km-es Viale Regina Margherita sétányon vasárnap rendezik a csupán 2-3 órás felvonulást. Összesen 12 maskarás csoport öltözik be. A karnevál jellegzetes alakjai a 3 méternél magasabb papírmasé szobrok. A rendezvény belépődíjas, de ennek ellenére 150.000 ember ellátogat el évente. A karneválnak 1921 óta hivatalos himnusza is.

Nizzai karnevál – Franciaország

A francia városok közül Nizza a leghíresebb a karneváljáról, bár a fővárosban is évente megrendezik a Carneval de Paris-t. Legkorábbi feljegyzése Charles d’Anjou gróf 1294-es utazási jelentésében olvasható. A két hetig tartó nizzai karnevál csodálatosan színes és virágos forgatagára évente több mint egymillió ember kíváncsi. Megválasztják a Kék bolygó királyát és a díszítéseknél uralkodik a sárga szín, mert a mimóza már január végétől virágzik. A karneváli király tradicionális elégetésével és tűzijátékkal ér véget.

A karnevál évente változó témát dolgoz fel és ezt mutatja be a 15-20 kocsiból és 150 óriás bábból álló menet. A díszítéshez használt számos virág közül a minoza, gerbera, liliom dominál, a mimóza már január végétől virágzik a környéken.

Megválasztják a Kék bolygó királyát, a karneváli király tradicionális elégetésével és tűzijátékkal ér véget az ünnepség sorozat.

Egy magyar vonatkozású érdekesség: a nizzai virágkarneválon játszódik Móra Ferenc Virágcsata az ismeretlen katonával című elbeszélése.

Kölni karnevál – Németország

A kölni karnevál a világ egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet a helybéliek ötödik évszaknak neveznek. Már előző év novemberében elkezdődik, amikor megválasztják a karnevál három főszereplőjét: a herceget, a parasztot és a szűzet, aki valójában egy női maskarába bújtatott férfi. A karneváli hétvén szinte mindenki jelmezbe bújik, vagy legalább felvesz egy bohókás kalapot. Nagyobb cégek még saját karneváli bulit is szerveznek a dolgozóiknak.

A karnavál csúcspontja a Rózsák Hétfője, amikor a város több pontján beöltözött önkéntesek vonulnak végig és közben csokoládékat, cukorkákat szórnak a bámészkodók közé. Kedden az egész napos szórakozás után, éjfélkor egy életnagyságú szalmafigura elégetésével mondanak búcsút a vigaszságoknak és a télnek.

Cadiz karnevál – Spanyolország

Az andalúz városban való felvonuláért komolyan meg kell küzdeni. A Carneval de Cadiz előtt 20 napig egész Andalúzia a Falla Színházat figyeli, ahol kb. 100 zenei csoport versenyez, hogy részt vehessenek a cadizi karneválon.

Kanári szigeteki karnevál – Spanyolország

A legnagyobb karneválok Tenerife és Gran Canaria szigetén zajlanak. Megválasztják a karnevál királynőjét, aki a karnevál idejére átveszi az uralmat és elfoglalja helyét a feldíszített kocsiján. Az ünnepségek hagyományosan egy nagy, díszített kartonból és szövetből készített halszobor elégetésével zárul a tengernél. A férfiak és nők feketébe öltöznek  és hangosan kiabálnak és jajonganak a menetet kísérve.

Mohácsi busójárás – Magyarország

Ezen a ponton muszáj megemlíteni az UNESCO által „Az emberiség szellemi kulturális örökségének” reprezentatív listájára is felvett Mohácsi busójárást. A hagyományos busójelmezve öltözött helyi fiatalok a farsang farkát megelőző csütörtöktől húshagyókeddig ijesztgetik a járókelőket és persze a telet.

Leghíresebb karneválok Dél-Amerikában

Riói karnevál – Brazília

Brazília második legnagyobb városában 1723-ban rendeztek először karnevált portugál bevándorlók. Az első jelmezbált 1840-ben tartották, 1855-ben már lélegzetelállító jelmezekben vonultak fel a karneválon a gazdagabbak. 1917-től szól a szamba aláfestő zenéként, de csak 1928-ban tartották a szambaiskolák első versenyét. A Riói karnevál csupán öt napon át tart.

Oruro karnevál  – Bolívia

Az Oruro karnevál 10 napig tart, legnagyobb vonzereje a felvolnulás, az Entrada. Oruro városát szent helyen építették fel, így a bolíviai őslakosok minden évben visszatérnek, hogy ott szent rituálékat végezzenek. A spanyol telepesek a 17. században megtiltották a rituálékat, de keresztény rítusnak álcázva tovább gyakorolták.

Az oruroi ünnepségeket 2008-ban az UNESCO felvette „Az emberiség szellemi kulturális örökségének” reprezentatív listára.

Leghíresebb karneválok Afrikában

Windhoek karnevál – Namíbia

Bármíly meglepő, Afrikában is van karnevál és persze ez is európaiaknak köszönhető. Windhoek karnevál (WiKa) namíbia legnagyobb karneválja, ami nem más, mint mini Kölni karnevál Namíbiában. Afrika dél-nyugati részén, a német namíbiaik körében ünneplik. Windhoek Sportklub szervezi, amelyet 1951-ben alapítottak német migránsok. Március végétől és április közepéig tart. A rendkívüli időzítés oka, hogy februárban még túl meleg van a szabadtéri rendezvényekhez.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Judith szerint:

  Az USA-ban New Orleansban a francia negyedben tartják a karnevált 1718 ota. Madri Gras-nak hívjak.Jan 6 an kezdődik es Fat Tuesday ( kover kedd) vagyis hushagyo kedden van a Parade, azzal záródik.. Színes jelmezekben, álarcokban. Lila, arany es zold szinu gyongysorokat dobálnak a nézőknek a híres Burbon Streeeten. Ilyenkor homplyognek az emberek az utcákon. 2021ben a Covid miatt elmarad mint mindenhol.

 2. Baranyi Patrik szerint:

  Kedves Nagy Jucó!

  Köszönöm a hasznos információkat!!!

 3. János Fejes szerint:

  Kedves Judit! A felsorolt karneválok közül a velencei és a riói karneválokon volt szerencsém részt venni! Különösen a riói karnevál tett rám nagy hatást,mert élet közelben átéltem azt az önfeledt boldogságot,amelyet Rió utcáin láttam. Egész éjszakás programok délelőtt meg fürdés utáni alvás a Copacabana napernyői alatt! Mind ez 5 napig tartott!

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves János!

   Köszönöm a hozzászólást. Szerintem is a riói a karneválok karneválja. Sjnos még nem jártam ott, de szívesen elmennék.
   Nincs kedved esetleg hosszabban írni a riói élményeidről és fotókkal is illusztrálni? Szívesen megjelentetném itt a blogon.
   Kíváncsian várom válaszod.
   Minden jót, főleg sok tartalmas utazást kívánok szeretettel: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük