Elkezdődött a Velencei karnevál

A Velencei karnevál az egyik legismertebb farsangi ünnepségsorozat a világon. A közel félmillió turistát vonzó eseményt két napos parádéval nyitották meg 2019. február 16-án. A parádé ismét nagyon látványos volt: 130 gondolán vonultak fel a jelmezesek, a napvégén pedig tűzijáték szórakoztatta a karneváli forgatag részt vevőit. A fesztivál két hétig, március 5-ig tart.

Velencei karnevál

farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, azaz a húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A világ több pontján karneváli felvonulással búcsúznak a farsangi időszaktól. A karnevál elnevezés a középkori latin carne levare, „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki.

Szinte a világ minden részén tartanak karnevált, amik közül a riói mellett az olaszországi Velence álarcos felvonulsa a leghíresebb.

Velencei karnevál története

A Velencei karnevált említő első írásos emlékek 1094-ből valók, amikor Vitale Falier volt a város dózséja. Velence nagy és félelmetes mediterrán tengeri hatalom volt, s győzelmeit sorozatosan meg is ünnepelte.

A 13. század végén nyilvánították hivatalos ünnepnek a húshagyókeddet. A maszkkészítés már a középkorban elismert mesterség volt. Európa több országába eljutottak az itt készült maszkok. Mátyás király is innen hozatta az álarcokat és ruhákat a mulatságokhoz.

Karnevál idején viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani dolgokat. Rendszerint a városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is.

A közönség az erkélyekről nézhette az eseményeket, gyakran az erkélyekről tojással dobálták meg a felvonulókat. A húshagyókeddi ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek. A menet élén virágkoszorúba öltöztetett ökrök haladtak. A Szent Márk térre érve az ökröket a dózse szeme láttára egy széles pengéjű kard egyetlen csapásával lefejezték.

Velence a 18. században elnyerte a karneválok városa címet. Európa minden részéről érkeztek a mulatozásra és szórakozásra vágyó nemesek. A mulatozás a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban zajlott. 1869-ben Ferenc József is részt vett inkognitóban a karneválon. Pár évvel később, ahogy Velence Olaszország része lett, a karneválok szervezése is alább hagyott.

Csupán kétszáz évvel később, 1979-ben, újították fel karneváli hagyományt. Azóta minden évben 2 hetes karneváli forgatagra számíthatnak a lagunavárosba érkezők.

Velencei karnevál

A velencei maszkok összetéveszthetetlenek. Tipikus velencei maszk a pestisdoktor. Először az 1630. évi velencei pestis idején említi egy bizonyos Lancetta nevű patikus, hogy néhány orvos „különös viseletben” járja a pestises utcákat, hatalmas csőrszerű álarcot viselnek, a fejük búbjáig beöltöztek, kesztyűs kezükben hosszú pálcát hordtak.

Velencei karnevál megnyitója – videó

Kattints és nézd meg, milyen látványos volt 2019-es karneváli megnyitó.

A karnevál ideje alatt még ingyen bejuthatunk Velencébe, de a polgármesteri hivatal már vizsgálja a belépési díj bevezetésének lehetőségeit. Várhatóan már az idén nyáron kb. 3 euró körüli összeget kell majd fizetni a városba bejutáshoz, amelytől kisebb tömeget és nagyobb bevételt várnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × három =