Nemecsek Ernő szobra a budapesti Füvészkertben

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből ismert hős, Nemecsek Ernő több mint 100 év után szobor formájában tért vissza a budapesti Füvészkertbe. Nemecsek Ernő szobra különleges, japán eredtű technológiával készült, jelenleg a Viktória-ház vízi növényei között bújik meg.

Nemecsek Ernő szobra a budapesti Füvészkertben

A Pál utcai fiúk népszerűsége

Molnár Ferenc ifjúsági regénye, A Pál utcai fiúk először 1906-ban jelent meg a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban, folytatásokban. Népszerűsége azóta is töretlen, Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb regény. Kötelező olvasmány az általános iskola ötödik osztályában, talán ez az egyetlen kötelező, amit szeretnek is a diákok.

Külföldön is az egyik legismertebb magyar regény. Több mint 30 nyelvre lefordították, több országban (például Olaszországban, Brazíliában és Lengyelországban) kötelező vagy ajánlott iskolai olvasmány. Mindez annak köszönhető, hogy örök élethelyzetekről szól, bárhol, bármikor történhetett volna.

Nemecsek Ernő, Áts Feri, Boka János, Geréb Dezső, Csele, Csónakos, Pásztor tertvérek nevének említésekor mindenki tudja, hogy Molnár Ferenc regényének főszereplői. A szereplők nevén kívül fogalommá váltak a regény egyes szavai is, mint például a „gittegylet”, az „einstand” vagy a „grund”.

A regényben szereplő grund a mai Pál és Mária utca sarkán volt, Nemecsekék lakása pedig a Rákos (ma Hőgyes Endre) utcában. A tó, ahol Pál utcai fiúk a Füvészkertben a vörösingeseket kihallgatták. a mai Természettudományi Múzeum közelében, mára már beépített területen lehetett. Az einstand helyszíne a Nemzeti Múzeum kertje volt.

Eddig öt alkalommal filmesítették meg, először 1917-ben, majd 1924-ben. Készült belőle hollywoodi és olasz verzió is, de mindmáig Fábri Zoltán 1969-es adaptációja számít etalonnak. A megfilmesítési jogokkal Bohém Endre amerikai koproducer rendelkezett, az ő kérésére játszották a gyerekszereplőket angol fiatalok, akiket egy londoni színészképző iskolából válogattak ki. Nemecsek Ernő édesanyját Töröcsik Mari formálta meg.

Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés játékot készített a grund és a Pál utcai fiúk történetéból. Bemutatóját 2016. november 05-én tartották a Vígszínházban, ami azóta is teltházas siker.

Nemecsek Ernő homokszobra

A Pál utcai fiúk regénynek és az abból készült filmnek is egyik emblematikus helyszíne az Elte Füvészkert, Magyarország első botanikus kertje. A könyv több fontos jelenete játszódik a Füvészkertben, ilyen Nemecsek tragikus „megfürdetése” is.

Nemecsek Ernő Vézna testalkatú, szőke, kis növésű fiú volt. Alázatos, udvarias, érzékeny magatartása miatt trásai nem sejtették, milyen bátor valójában. Hektor (a Janó kutyája) mellett ő volt az egyedüli közlegény a Pál utcai fiúknál.

A saját társai egy gittegyleti közgyűlésen igazságtalanul gyávának és árulónak nyilvánították, nevét pedig megszégyenítésül csupa kisbetűvel írták be a jegyzőkönyvbe. A grundért vívott „csatát” végül Nemecsek Ernő, a legkisebb és leggyengébb a fiú dönti el. A társai által meg nem értettél, félreismert és megszégyenített Nemecsek a regény végén a grund hőseként halt meg.

Várható volt, hogy Nemecsek Ernő előbb-utóbb szobrot kap a Füvészkertben. A regényhős először 2016-ban homokszoborként kelt életre M. Tóth Zsolt, a világszerte ismert jég- és homokszobrász művész keze nyomán. A kertben felállított homokszobor sajnos nem volt túl hosszú életű.

Nemecsek Ernő homokszobra a Füvészkert kertjében

Nemecsek Ernő szobra a budapesti Füvészkertben

A fizikálisan törékeny, de annál nagyobb szívvel rendelkező Nemecsek Ernő hűségével, bátorságával és önfeláldozásával igazi hőssé válik a történet végére. A társai által árulónak hitt, majd megbocsájtást nyert Nemecseknek és az általa képviselt értékeknek kijárt egy tartósabb szobor is.

2019. augusztus 15-én aztán felavatták Nemecsek új, immár tartósabb szobrát a Füvészkert Viktória-házban. Nemecsek Ernő szobra a Füvészkertért Alapítvány és a kert látogatóinak támogatásával valósult meg.

Zsigó András keramikus egy különleges, japán eredetű technológiával készítette el a szobrot. Az égetés 15 órán keresztül, fával fűtött, 1350 fokos kemencében történt. A kemencében szálló fapernye, beleégve a mázba, különleges felületet hozott létre.

A Viktória-ház a tervek szerint csak átmeneti otthona lett volna Nemecsek Ernő szobrának, és 2020 tavaszára átkerült volna a regény szerinti hiteles helyére a Pálmaház kismedencéjébe.

2022. májusában azonban még mindig a Viktória-ház medencéjében tudtam lencsvégre fogni. A kis hősnek csak a felső testét alkotta meg a szobrász, de a Viktória-ház medencéjének fényviszonyai, a buja növényzet és a tükröződések miatt teljes az illúzió.

Nemecsek Ernő szobra a budapesti Füvészkertben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük