Viktória-ház az ELTE Füvészkertben

A Viktória-ház a budapesti Füvészkert (hivatalos nevén ELTE Füvészkert) egy különleges épülete, amit az amazonasi óriás tündérrózsák (Victoria amazonica) részére építettek a 19. század végén. A különlegesen nagyra növő és extra teherbírású növények az év minden szakában megtekinthetők. Virágzásukat azonban csak augusztusban csodálhatjuk meg. A Viktória-ház medencéjében rejtőzködik 2019 óta a hős Pál utcai fiú, Nemecsek Ernő szobra.

Viktória-ház az ELTE Füvészkertben

Első amazonasi óriás tündérrózsák (Victoria amazonica) Kassáról kerültek Budapestre a budapesti Füvészkertbe. A megfelelő körülmények biztosításához külön épületet emeltek a különleges növényeknek 1893-ban, ami a virágok nevéről a Viktória-ház nevet kapta. Az amazonasi óriás tündérrózsa virágzásában először 1894-ben gyönyörködhetett a nagyközönség.

Nemecsek Ernő szobra a budapesti Füvészkertben

A viktóriavirág (Victoria amazonica) vagy más néven amazonasi óriás tündérrózsa a tündérrózsák családjába tartozó vízinövény. Ahogy neve is mutatja, természetes élőhelye igen messze található Magyarországtól, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin él.

A viktória virágot 1801-ben fedezte fel Thaddäus Haenke, német botanikus, az Amazonas bolíviai holtágainak sekély, meleg vizében. Nevét akkor kapta, amikor évtizedek múlva eljutott Angliába. Az angol uralkodó, Viktória királynő tiszteletére nevezték el Victoria amazonicának, viktóriavirágnak. Magyar nevei között szerepel még a brazíliai tündérrózsa, tündérrózsák királynője is.

Őshazájában az indián neve – utalva a levelek formájára – irupé, ami tálat jelent. A magját egyes vidékeken vízi kukoricának nevezik, az őrleményéből készült sütemény kedvelt ünnepi fogás.

virktóriavirág a Viktória-házban

Hatalmas leveleinek átmérője akár a két métert elérheti. Hatalmas, szilárd és kerek levelei nagyon nagy teherbírásúak, képesek egy nagyobb gyermeket is megtartani. A Füvészkertben évente nagy sikerű rendezvényen levélpróbát is szoktak tartani.

A különlegesen nagyranövő és extra nagy teherbírású amazonasi tündérrózsák, azaz a viktória virágok mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Pár évvel ezelőtt a Füvészkert munkatársai meg is mutatták, hogy a hatalmasra növő levelek valóban elbírják-e egy felnőtt ember súlyát is.

A viktória virágok augusztus végi virágzása szintén különleges esemény a Füvészkert életében. Mivel a virágok este nyílnak ki, így erre az estére kinyit a Füvészkert és szakvezetők vezetett túrákon sok érdekességet árulnak el a rendkívüli növényről.

Viktória-ház és viktória virágzás videón

Olvasnivalók a Füvészkertről

A több mint 250 éve alapított budapesti Füvészkert (ELTE Füvészkert) Budapest VIII. kerületében, az egykori Festetics-kertben, az Illés utca 25. alatt található. Magyarország első botanikus kertje hatalmas és ritkaságokkal teli növénygyűjteményén túl népszerűségét annak is köszönheti, hogy a Füvészkert Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik fő helyszíne. A botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A botanikus kert szinonimájaként használt füvészkert megnevezés fennmaradása is Molnár Ferencnek köszönhető. A fővárosi Füvészkertben összességében megtalálható mintegy nyolcezerfajta növényből a hazai flóra védett növényei 150 fajt számlálnak.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből ismert hős, Nemecsek Ernő több mint 100 év után szobor formájában tért vissza a budapesti Füvészkertbe. Nemecsek Ernő szobra különleges, japán eredtű technológiával készült, jelenleg a Viktória-ház vízi növényei között bújik meg.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük