Nagy-Magyarország Park – Királyszállás

Bakony Dél-keleti kapujában, páratlan erdei környezetben fekszik a 2021-ben megújult királyszállási Nagy-Magyarország Park. A romantikus 4 hektáros pihenőpark színvonalas szálláshelyekkel, Kárpát-medence ételeit, borait kínáló vendéglátóegységekkel és számtalan kikapcsolódási lehetőségekkel várja a pihenni vágyókat. A Millenniumi Szoborkertben Nyitra, Zimony, Munkács, Brassó, Dévény, Pusztaszer és Pannonhalma ezredévi emlékművének másolata is megtekinthető. A szobrok a Nagy-Magyarország növényekkel kirakott körvonalán belül helyezkednek el, ahova négy növénykapun keresztül juthatunk be.

Nagy-Magyarország Park Pannonhalmi emlékmű

Nagy-Magyarország Park, Királyszállás

„Királyszállás, Nagy-Magyarország Park. Különlegessége a virág térkép, régi határ mentén sétálva táj jellegű növényeket mutat be.” – írta Kozma Andrea a csodálatos fotói mellé.

A fotók és a rövid leírás eléggé figyelem felfeltő volt számomra így elkezdtem kutakodni, hogy még többet megtudjak a Nagy-Magyarország Park létrejöttéről és az általa kínált kikapcsolódási lehetőségekről.

A Nagy-Magyarország Park valójában egy konferencia- és szabadidőközpont, ahol virágokból rajzolódik ki hazánk egykori határainak körvonala, és hét emlékmű másolata is megtekinthető. Bár van hét makett a parkban, nem igazán tekinthető a szó szoros értelmében makettparknak. S bár szép zöld környezetben található és Nagy-Magyarország körvonalát is őshonos növények sora jelöli, arborétumnak sem tekinthetjük.

A Várpalotától 6 km távolságra fekvő park a várpolatai Trianon Múzeum Alapítvány tulajdona, egyben múzeumpedagógiai szervezet.

Nagy-Magyarország Park bejárat

Milleniumi Szoborkert

A Nagy-Magyarország Parkban felavatott Millenniumi Szoborkertben száz év után először újra együtt látható az 1896-ban felállított, Magyarország ezeréves fennállását hirdető alkotások közül Nyitra, Zimony, Munkács, Brassó, Dévény, Pusztaszer és Pannonhalma ezredévi emlékműve.

Az eredeti alkotások kicsinyített másolatait a történelmi Magyarország arányosan megrajzolt határain belül, az eredeti helyeknek megfelelő pontokon helyezték el.

Világnak virága – a Történelmi Magyarország körvonala növényekből

„A Magyarország szimbolikus országhatárát körvonalazni hivatott növényágyásunk, ennek mentén olyan növényfajokat, -fajtákat, dísz- és gyógynövényeket mutat be, melyek a természetes vegetáció részei, a hajdani tanyák és nemesi birtokok virágoskertjeiben találkozhattunk vele, vagy manapság nagymamáink őrzik őket kiskertjükben.

Az őshonos flóra elemi közül azokat válogattuk, amelyek a helyi adottságokat elviselik, de akár kirándulásaink során előkerülhetnek, így megismerésük fontos. A kisebb termetű cserjék, örökzöldek is helyet kapnak a gyűjteményben.

Törekszünk arra, hogy az ágyás minden évszakban esztétikai élményt adjon, télre az örökzöldek biztosítanak kellemes látványt, tél végétől megjelennek az első hagymás növények, melyek egészen tavasz végéig díszítik a kertet. Őket az évelő lágyszárúak közül főként az őshonos fajok követik ill. az egynyári virágok, melyek egészen őszig, az első fagyokig virítanak.

Az őszi kertet az őszirózsák, a különleges termések és lombszínek jellemzik.” – olvasható a park honlapján.

Szálláshelyek a Nagy-Magyarország Parkban

„A Nagy-Magyarország Park szálláshelyei minden igényt kielégítenek. Az Erdély vadászkastély 11 fürdőszobás szobája megfelel a szállodai komfortot igénylő vendégek elvárásainak.

A Park területén található 4 önálló vendégházat (Felvidék Ház, Délvidék Ház, Kárpátalja Ház és Partium Ház), valamint a közeli Hétházpusztán lévő további 2 vadászházat (Őrvidék Ház, Nedecvidék Ház) az egylégtérben üdülni vágyó, intimitást kedvelő, önellátó családoknak, baráti társaságoknak ajánljuk.

A védett közösségi területtel, külön vizesblokkal rendelkező lakókocsi park és katonai sátrakkal berendezett kemping az ifjúsági táborok ideális helyszíne. A park főépületében az Erdély vadászkastélyban ingyenes wifi szolgáltatást biztosítunk vendégeink számára.”

Nagy-Magyarország Park étterme

Kikapcsolódási lehetőségek

A Parkban lehetőség van bográcsozásra, szalonnasütésre. Bérelhető erdei finn szauna, dézsafürdő és kerékpár is. Ideális választás családok számára is, különböző labdajátékokkal, ping-pong asztallal, csocsóval rendelkezik.

A parkból induló és azokon haladó turista útvonalak számos lehetőséget kínálnak a túrázók számára, hogy akár gyalogosan, akár kerékpárral felfedezzék a gyönyörű vidéket.

A park szállóvendégei ingyen látogathatják Várpalotán a Trianon Múzeumot és a Parkban felállított kiállító pavilont, amelyben a Trianon Múzeum időszaki kiállításai kapnak helyet. A Trianon Múzeum jelenleg felújítás alatt áll, ezért átmenetileg nem látogatható.

A Park vendégeinek, egynapos buszos városnéző kirándulásokat szerveznek igény szerint Budapestre, Veszprémbe, Székesfehérvárra, Siófokra, Balatonfüredre, Tihanyba, a Zirci Cisztercita Apátsághoz. Utazás húsz személyes, korszerű turistabusszal, idegenvezetővel történik.

A Trianon Múzeumba és a Nagy-Magyarország Park kiállítására látogató szervezett iskolai csoportok az ország minden pontjáról ingyenesen utazhatnak vonattal Várpalotai vasútállomásig.

További infromációk a park hivatalos oldalán.

Látnivalók a környéken

Tési Szélmalmok és Kovácsműhely

Zirci Apátsági Sörfőzde és Arborétum

Nádasdladányi kastély

Ösküi kerektemplom

Balatonakarattyai magaspart

Balatoni Bob

Sherpa Kalandpark

Veszprém

Székesfehérvár a Bory-várral

Nagy-Magyarország Park videón

Nagyon köszönjük a fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük