Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, a Guinness-rekorder

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, vagy ahogy a rendszerváltásig hívtuk budapesti Úttörővasút 1948 óta szállítja a fővárosi kirándulókat. Legnagyobb érdekessége, hogy a szolgálatot – beleértve a jegyeladást, vonatok indítását, vezetését – gyermekek látják el felnőttek felügyelete mellett. A Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy végállomások között 11,2 km-t tesz meg, közben több nevezetességet, látnivalót érint.

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Mi a gyermekvasút?

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Budapest II. és XII. kerületében közlekedik 11,2 km hosszan, 235 m szintkülönbséget megtéve. A Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy végállomások között 20 km/h megengedett sebességgel egy vágányon közlekednek, az utat 40-45 perc alatt teszik meg.

Legnagyobb érdekessége, hogy a szolgálatot – beleértve a jegyeladást, vonatok indítását, vezetését – gyermekek látják el felnőttek felügyelete mellett. 2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

Legalább négyes tanulmányi átlagú általános iskolások jelentkezhetnek gyermekvasutas tanfolyamra. ha a szülei és iskolája beleegyeznek a szolgálatok miatti iskolai hiányzásokba és az orvosi alkalmassági vizsgálaton megfelelnek. A tananyagban szerepel: forgalmi ismeretek, jelzési ismeretek, helyismeret, távközlő- és biztosítóberendezések, valamint kereskedelem és viselkedés kultúra. Az elméleti és gyakorlati órák után szóbeli vizsgával kell számot adni tudásukról.

Sikeres vizsga után a gyerekek legalább öt alkalommal tanulószolgálatot látnak el, csak ezután kezdődhet a teljesen önálló szolgálatuk. Minden szolgálatban más szolgálati helyre (állomás, vonat) osztják be őket, más-más beosztásban. Munkájukat felnőtt vasutas dolgozók felügyelik és segítik. 

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút története

1947-ben döntötték el az államvezetők, hogy a MÁV üzemeltetésével létrehoznak egy vasútat, amin a szolgálatot gyermekek látják el. Leheséges helyszínként felmerült például a gödöllői kastély környezete, Margit-sziget és a Népliget is. Végül a budai hegyek mellett döntöttek.

Az Úttörő vasút építése 1948. április 11-én kezdődött a Széchenyi-hegyen, az 1912-ben megnyílt golfpálya helyén. Az építkezésen önkéntesek, egyetemisták, ifjúsági brigádok dolgoztak. Kivágták ki az erdőt, fektették le a pályát. Közben folyt az első pajtások felkészítése is.

A vasútvonal első, 3 km-es, Előre állomásig tartó (mai név: Virágvölgy) szakaszának megnyitásakor, 1948. július 31-én vasutas egyenruhába öltözött úttörők fogadatták a vendégeket. A pálya második, Ságváriligetig (mai neve: Szépjuhászné) futó szakaszát 1949. június 24-én adták át. 1950. augusztus 20-án pedig már a Hűvösvölgy állomásig lehetett közlekedni, ami a 198 méter hosszú Hárs-hegyi alagút is magában foglalta.

A rendszerváltás után, 1990-ben az Úttörő Szövetségtől a MÁV-hoz került és a neve is megváltozott. Ma a hivatos neve: Széchenyi-hegyi Gyermekvasút.

Hűvösvölgy állomás épületében 1992 óta működik Gyermekvasút Múzum. A kisvasút építésének kezdetétől a több évtizedes, változatos múlton keresztül egészen a közelmúltig felidézik és bemutatják a Gyermekvasút történetét.

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Látnivalók a Gyermekvasút környékén

A Budakeszi Vadaspark közel 30 hektáros területe minden nap változatos zöld kalandokkal várja az állatbarátokat. Természetes élőhelyükön ismerhetjük meg a Magyarországon őshonos vad- és háziállatvilágot, illetve a Kárpát-medencébe betelepült fajokat. A több mint 50 állatfaj mellett állatsimogató, tanösvények, kalandpark, játszóterek és kisvonat szolgálják a családok kellemes kikapcsolódását. A szomszédban külön belépőjeggyel a 25 életnagyságú dinoszauruszfajt bemutató dínó park is megtekinthető.

 • Budaszentlőrinci Pálos kolostor romjai,
 • Csacsi-rét,
 • Disznófő-forrás,
 • Erzsébet-kilátó,

Budapest legmagasabb pontján, a Budai-hegységhez tartozó, kupola alakú János-hegy tetején magasodik az Erzsébet-kilátó. A népszerű kiránduló hely 527 méteres tengerszint feletti magasságon található, de akár kisebb túrával is elérhető. A 100 lépcső megmászásának jutalma a gyönyörű panoráma Budapestre, a Hármashatár-hegyre és a Pilisre.

 • Kaán Károly-kilátó,
 • Makovecz Imre-kilátó,
 • Kossuth-szobor ,
 • Libegő,
 • Magyar Szentföld-templom,
 • Makkosmária,
 • Nagyrét (Hűvösvölgy),
 • Ördög-orom,
 • Széchenyi-emlék,
 • Széchenyi-hegyi adótorony,
 • Szent Anna kápolna,
 • Szent Anna rét,
 • Tündér-szikla.

A gyermekvasút kocsijaiban kerékpár szállításra is van lehetőség.

Menetrendi és egyéb információkat a gyermekvasút hivatalos oldalán találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük