Mától ingyenes a tömegközlekedés Luxemburgban

Jó hírt közölt az MTI: mától ingyenes a tömegközlekedés Luxemburgban. A világon először az Európa legnagyobb  miniállamában vált térítésmentessé a vonaton, a buszon és a villamosokon való utazás az ország egész területén. 

Luxemburg

Ingyenes tömegközlekedés Luxemburgban

A kormány 2018 decemberében jelentette be a tömegközlekedés ingyenessé tételének tervét. A 20 évnél fiatalabbak már 2018 nyárától nem kellett fizetni sem a helyi, sem a helyközi járatokon. Francois Bausch luxemburgi közlekedési miniszter kiemelte, hogy az intézkedés javítani fogja a közlekedés minőségét azáltal, hogy megszünteti a közúti torlódásokat, elősegíti a légszennyezés csökkentését, valamint támogatja az alacsony jövedelműeket.

Komoly indok volt, hogy Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint fele a közlekedésből származik. A kormány azt reméli, hogy az ingyenesség motiválni fogja az embereket, otthon hagyják autóikat és tömegközlekedésre váltsanak.

A legnagyobb dugók a 110 ezres fővárosban, Luxembourgban alakulnak ki, ahova naponta 400 ezren ingáznak munkába. Luxembourg Európa egyik pénzügyi központja és Európai Uniós irodaházaknak is helyet ad, ezért több mint 215 ezren autóval járnak át dolgozni a szomszédos Belgiumból, Franciaországból és Németországból. Átlagosan évente több mint 100 millió utas használja a tömegközlekedést.

A közlekedési káosz megszüntetése érdekében a 2018 és 2028 között Luxemburg 3,9 milliárd eurót fordít a vasútfejlesztésre, valamint korszerűsíti a buszhálózatot és újabb parkolóhelyeket alakít ki a határon.

A luxemburgi tömegközlekedés működtetése évente 491 millió euróba kerül, a jegyekből és bérletekből azonban ennek csupán a töredéke, mindössze 40 millió euró folyt be.

Ezután tehát sem jegyet, sem bérletet nem kell váltani ahhoz, hogy tömegközlekedéssel bejárjuk az látnivalókban bővelkedő országot. Az ingyenesség vonatok esetében azonban csak a másodosztályra vonatkozik. Eddig egy másodosztályú, az egész országra érvényes éves bérlet ára 440 euró volt, az első osztályra vonatkozó mintegy 660 eurós éves bérlet ára továbbra is megmarad.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük