Luxembourg látnivalói, Európa egyik pénzügyi központja

Luxembourg nemcsak Európa legnagyobb miniállamának fővárosa, de a kontinens egyik pénzügyi központja is. Ez meg is látszik a rendezett utcákon. Óvárosa és régi erődítményei 1994-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek. Luxembourg látnivalói mindenképp megérnek egy egynapos látogatást. A város gyalogosan is bejárható, de ahogy egész Luxemburgban, itt is ingyenes a tömegközlekedés.

Luxembourg

Luxembourg rövid történelme

A római időben a mai luxemburgi főváros csak két utcából állt, a 10. században már apátság és kastély is volt a településen. A nevét is erről a kastélyról kapta a nevét, előbb Licilinburhuc, később Lützenburg nevet, ami aztán Luxembourgra változott. Ez az írásmód nem elírás, az ország nevét Luxemburgnak írjuk, míg a nagyhercegség székhelyének nevébe bekerül egy “o” betű is.

A városfalat 1340-ben kezdték el építeni, majd a 1354-ben a hercegség fővárosa lett. 1443-ban Jó Fülöp burgund herceg elfoglalta a várost, ami ezután Németalföld része lett.

Az 1830-as londoni konferencia után a poroszok, majd 1914-ben és 1940-ben a németek foglalták el a várost, melyet 1944-ben az amerikai hadsereg szabadított fel.

A 16. századtól 1867-ig Luxembourg volt Európa egyik legnagyszerűbb erődített területe. Földrajzi elhelyezkedése fontos stratégiai és katonai helyszínné tette a városállamot, az egymást váltó uralkodók pedig mindig újra megerősítették a település védelmét. Nem véletlenül kapta az „Észak Gibraltárja” nevet.

Luxembourg látnivalói, nevezetességei

Luxembourg jelenlegi arculatát meghatározó épületek zöme az 1870-es évek után épült. A nagyhercegség örökös semlegességét kimondó 1867-es londoni egyezmény ugyanis elrendelte a várost körülvevő falak és erődítmények lebontását és 51,8 négyzetkilométernyi erődjének nyitott várossá alakítását.

Arany hölgyként (The Monument of Remembrance)

A belváros legszembeötlőbb látványossága az Arany hölgyként (The Monument of Remembrance, Gëlle Fra) ismert emlékmű az I. világháborúban önként szolgáló több ezer luxemburginak állít történelmi emléket. Az 1923-ban átadott, Claus Cito által készített 21 méter magas gránit obeliszk tetején egy babérkoszorút tartó aranyozott bronz hölgy áll. Az obeliszk lábánál két bronz alak jelképezi a katonákat, az egyik a haza szolgálata közben veszítette életét, a másik elesett bajtársát gyászolja.

Luxembourg

Érdemes besétálni a hangulatos kis utcákba is.

Luxembourg

Luxembourg

Luxembourg

Érdekes szobrokra és akár tüntetőkre is bukkanhatunk.

Luxembourg

Luxembourg

Notre-Dame katedrális

A Notre-Dame katedrális a német-alföldi késő gótikus építészet kiemelkedő alkotása. A csodálatos, késő gótikus székesegyház alapkövét 1613-ban tették le. Eredetileg jezsuita templom volt. A katedrális kriptájában vannak eltemetve a nagyhercegi dinasztria tagjai.

Luxembourg

Kirchberg városrész

Egyre több azonban a modern épület Kirchberg városrészben, amik elsősorban európai uniós intézményeknek és pénzügyi szervezeteknek adnak helyet. A városban található az Európai Bíróság és az Európai Parlament titkársága, az Európai Számvevőszék, a Kiadóhivatal (OPOCE) valamint az Európai Befektetési Bank. Ugyan csak a modern negyedben található az új Filharmónia és a Modern Művészetek Múzeuma is.

Luxembourg

Luxembourg nagy előnye, hogy minden pontja eléhető gyalog. 96 viadukton sétálhatunk át és a látvány mindenhol lélegzetelállító.

Óváros és Adolphe-híd

A főváros két magasan fekvő részét az impozáns Adolphe-híd köti össze, amely Nassaui Adolfról, az első nagyhercegről kapta a nevét. A gyönyörű viadukt közel 40 méter magasságban és 90 méteres ívvel nyúlik át  a völgyben kanyargó, festői a Petrusse folyócska fölött. A 17. és 18. században épült kazamaták a Boch-sziklától délre találhatók. Az itt található Saint-Michel (Szent Mihály) templom elődjét a 10. században építették.

Luxembourg

Luxembourg

Luxembourg

Nagyhercegi palota

A 16. századból származó nagyhercegi palota szinte már jellegtelenül beleolvad a környezetbe. Csak a sok tornyocskája, a nagyhercegség címere és az ország zászlaja jelzi, hogy épp egy fontos épület előtt állunk.

Luxembourg

Luxembourg

Luxembourg

Parlament

A palotával egybe épült a parlament, aminek díszes kéményeire is érdemes vetni egy pillantást.

Luxembourg

A fővárosban ingyen városi wifire is kapcsolódhatunk, csupán a telefonszámunkat kell megadni, amire SMS-ben elküldik a kapcsolódáshoz szükséges kódot. Teszteltem, szuperül működött.

A mór stílusú hercegi palota a spanyol megszállás alatt épült, az 1570-es években. Régebben még itt élt az uralkodó, de manapság már csak ünnepélyes fogadások helyszínéül szolgál. A palota csak nyáron látogatható, egyórás sétát tehetünk benne, idegenvezetői kísérettel.

2020. március 1-től pedig ahogy az egész országban, a fővárosban is ingyen használhajuk a tömegközlekedési eszközöket.

Luxembourg óvárosa – videó

További olvasnivalók Luxemburgról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük