Karácsonyi szokások szomszédainknál

A karácsony szerte a világon bővelkedik tradíciókban és rituálékban. Joggal várnánk, hogy a közeli országokban ugyanúgy ünnepelnek, mint hazánkban. Azért nem ennyire egyértelmű a helyzet, még nem is feltétlen ugyanazon a napon várjuk a Jézuskát. Nézzük, milyenek a karácsonyi szokások szomszédainknál!

Karácsonyi szokások szomszédainknál

Karácsonyi szokások szomszédainknál

A karácsonyi szokásokban az elvitathatlanul azonos, hogy a család a legfontosabb és mindegy mikor és hol ünneplünk.

Horvátország

Horvátországban a szenteste kizárólag a családé. A karácsonyfát együtt díszítek fel, énekelnek, főznek és elmennek a misére. Sok helyen karácsony napján meggyújtanak a kandallóban egy friss fahasábot, aminek egész nap égni kell és szerencsét kell hoznia.

A szentestét követő napokat is a szeretteik körében töltik el. Szentestén szinte böjtölnek, csak tőkehal, kenyér és saláta kerül az asztalra. A következő napok jóval bőségesebbek. A klasszikus sültek mellett a sarma névre hallagtó töltött káposztát fogyasztanak.

Szlovénia

Szlovénia a karácsonyi asztal fontos elemei a házi sütemények. Hagyományos édesség az édes, díszes kenyér, a poprtnik. Úgy tartják, hogy egészséges és erőt ad. Régen a haszonállatoknak is adták, vagy elásták a szántóföld szélén, hogy gondoskodjon a termékenységről és a bőséges szüretről.

Az ünnepi időszak a szentestével kezdődik, amit elsősorban családi körben, feldíszített karácsonyfával és karácsonyi dalokkal ünnepelnek. Elmaradhatatlan a potica, amit több több tésztafajtából készítenek és több mint nyolcvanféle töltelékkel készülhet. A legkedveltebbek a dióval, a mandulával, a mézzel, valamint a mákkal készültek.

Szlovéniában az ünnepi készülődés, az advent is nagyon fontos. A főváros, Ljubljana adventi vására rendre Európa legjobbja között végez, sőt még a Postojnai barlangban is rendeznek adventi programokat.

Szlovákia

Szlovákiában karácsony napján felvágnak egy almát, és ha annak magháza csillagalakú, az szerencsét és egészséget ígér. Anyagi gondok ellen pontypikkelyt raknak a tányérjuk alá.

December 24-én napközben böjtölnek, egészen addig, amíg az első csillag megjelenik az égen. A vacsora sült mézes-diós vagy fokhagymás karácsonyi ostyával kezdődik. A hagyományos hal- és savanyúkáposzta-levest, a sült ponty, majd a vaníliás kifli és a mézeskalács követi. Az ünnep többi napját a család többi tagjával és barátokkal ünneplik.

Szerbia

Szerbiában január elején ünnepelnek. Január 6-án van a szenteste, a Badnji Dan. Ekkor az édesapa a kisfiúval kimegy az erdőbe egy fiatal tölgyfaágért, amit a hagyomány szerint hazavisznek és a bejárati ajtó elé állítanak.

A ház szobáit teleszórják szalmával. Ebbe rejtik a gyerekek ajándékát: édességet, diót és pénzérméket. A nők elkészítik a speciális kenyeret, a a cesnicát, amibe belesütnek egy aranyérmét. Aki megtalálja, annak a hiedelem szerint a következő évben nem lesznek anyagi gondjai.

Savanyított zöldségeket, pasuljitt (fehér babot), valamint töltött káposztát, azaz sarmát esznek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Галина szerint:

    Albrecht Durer onarckepen a sajat vonasait otvozte Jezuseval (marmint ahogy Jezust elkepzeltek akkoriban). Ez akkoriban meg nem arrol szolt, hogy Jezust a sajt kepukre formaljak, hanem pont forditva: azt sugallva, hogy hasonloak a Megvaltohoz, a muveszek egyszeruen sajat festoi tehetseguket magasztaltak. A propaganda kicsit kesobb kovetkezett. Andrea Mantegna 1505-os festmenyen a harom napkeleti bolcs egyertelmuen kozel- es tavol-keleti, illetve afrikai. Bar Jezus ugyanabban a tersegben szuletett, mint a kozel-keleti bolcs, ranezesre ezt senki nem tudna megmondani, ugyanis a kisded hofeher es kek szemu. Ebben a korban Italiaban sok helyen langolt az antiszemitizmus (ekkor alakultak ki az elso gettok), igy meglepo, hogy a festmenyen Maria kezelojen kamu-heber iras lathato.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük